Nå er gulrøttene på sitt beste
Gulrot er roten til alt godt, spør du «God Morgen Norge»-kokk Wenche Andersen. En sunn og velsmakende grønnsak som kan brukes både i bakst og på grillen.
Den er tilgjengelig hele året og et fast innslag i kjøleskap fra Nordkapp til Lindesnes. Sensommeren er de norske gulrøttene i sesong - en ypperlig anledning til å utforske flere bruksområder for den populære rotfrukten.
- De norske gulrøttene er som knasende sukkertøy. De er sprø og søte, sier «God Morgen Norge»-kokk Wenche Andersen.
Hun har alltid gulrot for hånden hjemme på kjøkkenet. Sammen med tomat og løk utgjør gulroten basisen som hun vet det blir et vettig måltid av.
- Gulrot er en hverdagsgrønnsak for oss alle, fordi den er å få tak i over hele landet. Det er den grønnsaken alle liker, som vi burde spise daglig, sier Andersen.
Dette har du nok hørt før: Gulrot er en fantastisk kilde til betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Den er også en god kilde til blant annet fiber, jern, kalium og vitamin C. Men den allsidige smaken er også en god grunn til å gjøre andre ting med den enn å koke den i hjel.
Andersen bruker gulrot i boller, rundstykker, brød, kaker, supper, salater og i juice. Hun moser dem til puré eller legger dem på grillen.
- Grill dem gjerne med litt olivenolje eller smør, salt og pepper og eventuelt litt sitron og/eller appelsinsaft og -skall. Eller bruk en potetskreller og lag tynne strimler til å ha i salat eller som erstatning for pasta, tipser TV-kokken.
Har du tilgang på regnbuevariantene av gulrot, kan du lage nydelige, rå salater med en blanding av gulrøtter i oransje, gul, rød, hvit og lilla.
- Finner du ikke disse på din lokale butikk, kan du fortelle kjøpmannen at du ønsker at de blir tatt inn. Regnbuerøtter er nok ekstra populære hos barn, sier hun.
For vegetarianere kan gulrot spille hovedrollen i en lunsj eller middag. Tilsett proteiner i form av bønner, linser eller korn, og du har et tilnærmet komplett måltid. Gir du gulroten et bad av ferskpresset appelsinjuice, har du en innertier av et måltid. Det søte og syrlige er en vinnerkombinasjon.
- Gulrot er roten til alt godt, sier Andersen.
Så hør på Wenche og gi gulroten en renessanse på kjøkkenet ditt. Kanskje blir du nyfrelst.
Visste du at ...
Eksotiske røtter
Enn så rotnorsk den har blitt, stammer gulroten egentlig fra Midtøsten og Sentral-Asia. Den ble spredt rundt om i Europa etter at araberne tok den med til Spania. Dette skjedde for omtrent tusen år siden. - Vær snill Gulroten må behandles pent etter at den er tatt opp av jorda. Utsettes den for røff behandling før den kommer i butikkhyllene, vil den få en bitter og emmen smak.
Oppskriften:
Krydret gulrot- og linsesuppe
Til 4 personer:
2 ts spisskummenfrø
1 ts tørket chili
2 ss olivenolje
Ca 600 g rensede, grovt revede/hakkede gulrøtter
140 g røde linser
1 l grønnsakskraft /buljong
Ca 1 dl kokosmelk eller matfløte
Salt og pepper
Evt. frisk koriander og nanbrød
Stek spisskumminfrø og chili i tørr panne i ca 1 min til de begynner å«poppe» i pannen. Sett halvparten til side. Tilsett olje, gulrøtter og linser i gryten. La surre på lav varme i ca 1 min. Tilsett kraft, kok opp og la trekke i 15-20 min. La melken / fløten trekke med de siste 5-6 min. Bruk en stavmikser og kjør suppen glatt (eller server som den er).
Smak til med salt og krydder, og server med krydder, naturell yoghurt og frisk koriander. Nanbrød er også godt til.
Publisert: 30.08.2015 kl. 22:12
Oppdatert: 31.08.2015 kl. 09:23
Lag deg en gratis konto