Til hovedinnhold

Matprisen 2018: Astrid Regine Nässlander (26) fikk Kokkeprisen

19. november 2018Aktuelt
VANT KOKKEPRISEN: Nordlendingen Astrid Regine Nässlander ble tildelt Kokkeprisen under årets Matprisen i Oslo mandag. Foto: Santina Crolla
VANT KOKKEPRISEN: Nordlendingen Astrid Regine Nässlander ble tildelt Kokkeprisen under årets Matprisen i Oslo mandag. Foto: Santina Crolla

- Kunne ikke funnet en mer verdig vinner, begrunner juryen.

– Det er en stor ære! Jeg ble helt utrolig overrasket, sier Astrid Regine Nässlander som fikk Kokkeprisen under årets Matprisen.

Til tross for at hun ennå ikke er faglært kokk, har hun fått god erfaring fra matbransjen, primært fra ulike kafeer og restauranter i København. I dag er hun kokk på det prisvinnende hotellet Manshausen Island, som ligger på en øy i Steigen.

Opptatt av bærekraftig mat

Kokkeprisen er ny for året. Den skulle gis til en kokk som blant annet utmerker seg med en genuin interesse og kunnskap om bærekraftige måltider, og som sprer kunnskap og inspirasjon, og bidrar til å gjøre kokkeyrket attraktivt, ifølge prisens hjemmeside.

Ifølge juryens begrunnelse lager Nässlander vakker, delikat og smakfull mat på et ganske utilgjengelig sted der det i utgangspunktet er vanskelig å få tak i skikkelige råvarer.

– Astrid har funnet en måte å mestre begrensningene og har full kontroll på alle de råvarene hun bruker: Hun fisker fisken selv, plukker råvarer i skogen rett ved og bruker matavfallet til å dyrke nye grønnsaker. Vi kunne ikke funnet en mer verdig vinner av kokkeprisen, sier Esben Holmboe Bang i en pressemelding.

Han er jurymedlem sammen med blant annet Heidi Bjerkan fra Credo og miljøsjef Ingrid Kleia Møller fra Øyafestivalen.

Nässlander forteller at hun alltid har bevisstheten om bærekraft med seg, og at det handler om både planeten og det å ha en ordentlig jordkvalitet som vi kan dyrke flere grønnsaker av i Norge.

– Selv kjøper jeg inn mest mulig økologiske og kortreiste råvarer, og komposterer all matsøppel, så det går bare rett ut i kjøkkenhagen og blir til jord der.

Fikk Matprisen

Matprisen var det Matsentralen Norge som fikk. De arbeider med å bekjempe matsvinn, og hjelper vanskeligstilte med å omfordele overskuddsmat, ifølge Matsentralens hjemmeside.

I en uttalelse om vinneren, skriver jurymedlem Thomas Horne dette:

«Matsentralen Norge dreier seg om kjærlighet til og respekt for maten. Matsvinn er et stort samfunnsproblem og Matsentralen ikke bare redder store mengder mat fra å bli svinn men de sørger for at det kommer til nytte for folk som trenger det på en fantastisk måte. Matsentralen bidrar til å redusere det største og mest meningsløse klimaproblemet i vår tid.»

Se alle vinnerne nederst i saken.

Tok pusten fra juryen

I fjor fikk Heidi Bjerkan Matprisen, som hedrer kokker, produsenter, formidlere og matentusiaster fra hele landet som formidler positivt om økologisk matproduksjon.

– Det betyr alt for meg å få denne prisen. Jeg har jobbet hele livet for den. Arbeidet for bærekraftig mat er viktig for planeten vår. Vi må ta vare på den, sa Bjerkan til Godt da.

Jurymedlem Esben Holmboe Bang, som er kjøkkensjef på stjernerestauranten Maaemo i Oslo, kunne fortelle at Bjerkan tok pusten fra juryen.

– Hun er en av de kokkene jeg ser mest opp til. Hun er en kjemperessurs i det norske matfaget. Selv om hun ikke sier så mye, så er hun en av dem som virkelig pusher det norske matlandskapet i en bæredyktig retning, sa stjernekokken da.

Vinnerne under Matprisen 2018:

Barne- og ungdomsprisen: Geitmyra matkultursenter for barn

Debioprisen: Fosen folkehøgskole

Årets produsent: Balholm

Årets formidler: Sogn Jord- og hagebruksskule

Matprisen: Matsentralen Norge

Årets kjøkken: Restaurant Kontrast

Kokkeprisen: Astrid Regine Nässlander

Utfordrerprisen: Nasjonalt råd for ernæring

Publisert: 19.11.2018 kl. 20:51
Oppdatert: 22.11.2018 kl. 11:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?