Jamie Oliver: - Jeg lurer fortsatt på om jeg er bra nok

1. september 2017Aktuelt
KJENDIS: Superstjernen Jamie Oliver ble først kjent som «The naked chef» i 1999. Foto: Krister Sørbø/VG
KJENDIS: Superstjernen Jamie Oliver ble først kjent som «The naked chef» i 1999. Foto: Krister Sørbø/VG
AvPetter LarssonogMaria Tveiten Helgeby

- Jeg har ansvar for 5.000 ansatte, og jeg føler meg fortsatt som en idiot og en jypling, sier den internasjonale kokkestjernen Jamie Oliver. 

Etter over 20 utgitte kokebøker, et eget månedlig matmagasin, et produksjonsselskap og en rekke restauranter - hvorav én har blitt anmeldt av Godt, tviler 42-åringen fortsatt på seg selv.

- Da jeg ble 40 begynte jeg definitivt å tenke på hva jeg «egentlig burde gjøre». Jeg lurer fortsatt på om jeg faktisk er bra nok, sier Oliver.

VG har møtt verdensstjernen i forbindelse med ny kokebok og TV-program. Han forteller at han startet matkarrieren allerede som barn, ettersom han etter eget utsagn omtrent vokste opp i farens pub.

- Å lage mat reddet, uten tvil, livet mitt. Jeg gjorde det skikkelig dårlig på skolen, og jeg ser nå at livet er ganske kjipt for barn hvis de ikke finner noe annet å gjøre når de er dårlige på skolen. Det var OK for meg fordi jeg hadde matlagning, og jeg føler at det virkelig reddet meg - siden jeg visste at jeg var god på det, sier Oliver.

Tidligere har han fokusert på supermat med serien og boken «Jamie's Everyday Super Food», og hvordan man kan forvandle restene til nye måltider. Nå har han tatt steget over til et nytt konsept: Superenkle måltider med maks fem ingredienser.

- Det har tatt meg 20 år å skrive den enkleste boken jeg noensinne har skrevet. Og det er så jævlig åpenlyst; det er fem ingredienser, raskt og enkelt. Det er ikke «rocket science, akkurat, sier kokken.

FORFATTER: Kokken er 42 år, og har gitt ut en rekke kokebøker i løpet av karrieren. Foto: Krister Sørbø/VG
FORFATTER: Kokken er 42 år, og har gitt ut en rekke kokebøker i løpet av karrieren. Foto: Krister Sørbø/VG

Ville åpne pub

Kokken planla tidlig i livet å flytte til London, jobbe i restauranter, spare penger og åpne pub.

- Men så skjedde dette! Det var jo bare så upraktisk, tuller kokken om den nå lange TV-karrieren.

Det nye programmet blir også tilgjengelig for norske TV-seere, det skal sendes på TV6.

Kjendistilværelse til tross, Oliver sier at han fortsatt er venn med de fleste han gikk på skolen med.

- Jeg er heldig fordi jeg har en god familie og en fantastisk kone. Jeg tror jeg har vært heldig, for denne snåle kjendisverdenen er egentlig bare bullshit, hvisker han.

Kona heter Jools Oliver, og er et kjent syn for alle som har fulgt TV-kokken gjennom karrieren. Sammen har de fem barn, Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela, Petal Blossom Rainbow, Buddy Bear Maurice og River Rocket, ifølge Wikipedia.

FAMILIE: Jamie Oliver trekker fram venner, familie og kona og sier han har veldig heldig som har dem. Foto: Krister Sørbø/VG
FAMILIE: Jamie Oliver trekker fram venner, familie og kona og sier han har veldig heldig som har dem. Foto: Krister Sørbø/VG

- Jeg tester alltid oppskriftene hjemme med kona og barna. De er mine strengeste kritikere, sier Oliver.

Sammen med kona bytter de på å lage middag til familien.

- Å lage mat til kona og barna er min måte å vise kjærlighet på, sier kokken.

Ut med brus

Selv om mange kanskje forbinder den joviale briten med fristende og folkelig mat, har Oliver også slått et slag for helse. I et intervju med Business Insider har Oliver tidligere uttalt at det han virkelig brenner for, er barns helse.

- Mitt personlige mål, og det som får meg opp om morgenen, er å hjelpe til med å halvere barnefedme i løpet av 10 år, sier han til nettstedet.

I 2005 lanserte han TV-serien «Jamie's School Dinners», hvor han prøvde å endre hva unge barn fikk servert på skolen.

På spørsmål om hvilke fem ingredienser folk burde kaste fra kjøleskapet, er det derfor ikke så overraskende at flere er usunne.

- Brus. Få det ut av huset, det hører ikke hjemme der. Drikk brus på kino, ikke hjemme. Fish paste (en type fermentert fisk som brukes som smakstilsetter, journ. anm.) - herregud, det er motbydelig. Spam, det kan definitivt dra til helvete. MSG (en smaksforsterker, journ. anm.) og transfett, sier Oliver.

Nordisk mat

Selv om kokken aldri har gitt ut en bok med kun skandinavisk mat, er han en stor fan av kjøkkenet.

- Skandinavia er som Europas Japan. Maten er veldig elegant, sier Oliver.

Da han skulle lage serien «Jamie does...» hvor han reiste rundt til forskjellige land, nektet opprinnelige sjefene ham å reise til Sverige.

- De mente folk ikke var interesserte. Jeg sa at jeg i så fall ikke ville lage programmet - så jeg fikk lov til slutt, og det ble en av de beste episodene, forteller Oliver.

Han mener nordisk mat er i vinden.

- Nordisk matlaging har en fantastisk periode akkurat nå, og noe av den mest interessante matlagingen skjer i København og Sverige (...). Det er mye innhøsting, og gamle teknikker brukt på en moderne måte, sier superstjernen.

Selv om kokken har nesten 30 års erfaring fra kjøkkenet, foretrekker han fortsatt at maten er uperfekt.

- Jeg liker tanken om at det uperfekte er perfekt. Noen ganger faller biter av maten av og blir sprøstekt - og det er egentlig ganske fint. Livet på kjøkkenet handler ofte om å omfavne de sprø bitene. Kokker krangler ofte om å få dem.

Publisert: 01.09.2017 kl. 16:33
Oppdatert: 02.09.2017 kl. 10:37


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?