Til hovedinnhold

Åpner svensk museum med ekkel mat: Norsk godteri med på utstillingen

5. oktober 2018Aktuelt
MUSERENDE: På Disgusting Food Museum i Malmö kan du blant annet se «musevin» – vin med døde musebabyer. Foto: Disgusting Food Museum
MUSERENDE: På Disgusting Food Museum i Malmö kan du blant annet se «musevin» – vin med døde musebabyer. Foto: Disgusting Food Museum

Disgusting Food Museum skal stille ut 80 av «verdens ekleste matretter».

DELIKATESSE: Oksepenis er en av matrettene som stilles ut på museet. Foto: Disgusting Food Museum
DELIKATESSE: Oksepenis er en av matrettene som stilles ut på museet. Foto: Disgusting Food Museum

Malmö i Sverige får en «motbydelig» kulturberikelse når «Disgusting Food Museum» åpner på selveste Halloween.

For 185 svenske kroner kan du se og lukte på det museet omtaler som 80 av verdens ekleste matretter – eller delikatesser, om du vil.

Er du ekstra modig, kan du også få en smakebit av flere av rettene.

Froskesmoothie og levende larver

Museumsdirektør Andreas Ahrens forteller til Godt at museet har sitt eget kjøkken der de tilbereder rettene.

– Enkelte utstillingsprodukter er rå matvarer, som for eksempel oksepenisen, mens andre er tilberedt mat, som sauehoder og kumage, forteller han.

De ekle rettene inkluderer blant annet froskesmoothie fra Peru, den ekstremt illeluktende frukten durian og Sveriges tradisjonelle surstrømming.

– En av våre favoritter, som også har fått mye oppmerksomhet, er Casu Marzu, den sardinske osten med levende larver. Den er vakker med sine kravlende larver, og historien bak den er fantastisk, sier Ahrens.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LARVEOST: Casu Marzu er en ost fra Sardinia med levende larver. Foto: Disgusting Food Museum
LARVEOST: Casu Marzu er en ost fra Sardinia med levende larver. Foto: Disgusting Food Museum

Utstiller norsk godteri

For norske gjester er kanskje den mest overraskende installasjonen lakris. Skandinaviske lakrisgodterier som Djungelvrål og IFA er nemlig blant rettene som stilles ut.

Museumsdirektøren sier imidlertid at ingen andre norske retter har fått plass på museet.

– Dere lager for bra mat! Brunost var opprinnelig med på listen, men kom dessverre ikke med til slutt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODTERI: De salte godteriene har fått sin egen plass på Disgusting Food-museet. Foto: Disgusting Food Museum
GODTERI: De salte godteriene har fått sin egen plass på Disgusting Food-museet. Foto: Disgusting Food Museum

Vil utfordre fordommer

Selv om museet markedsfører seg med vond mat, er ikke målet å henge ut matretter. Tvert i mot ønsker de å utfordre sine gjesters fordommer om hva som er spiselig og ikke.

– Vi vil underholde de besøkende, men også lokke frem tanker om deres eget kosthold. Hvorfor spiser vi det vi gjør, og hvorfor velger vi bort visse typer mat? Hvordan kan våre matvalg påvirke planeten?

– Det vi synes er ekkelt og delikat har blitt formet av vår oppvekst. Det finnes veldig få typer mat som er objektivt ekle, sier Ahrens.

Museeets topp tre motbydelige matretter

På spørsmål om hvilke retter han mener er eklest, har museumsdirektøren listen klar:

Balut: – Halvutviklede andefoster som spises som gatemat i sørøst-Asia, spesielt på Filippinene. Jeg har selv prøvd det, og det er veldig vanskelig å få ned.

Hákarl: – Islandsk fermentert/rotten hai. Det er en av de absolutt mest illeluktende matrettene på planeten, og smaken er nesten like sterk som lukten.

Casu Marzu: – Pecorino med levende larver. Du spiser ikke bare osten, men også larvene og deres avføring. Smaken forblir på tungen i timesvis, opp til flere dager.

Publisert: 05.10.2018 kl. 13:39


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?