Dette er sunne og enkle matpakker til eksamen

2. juni 2013Aktuelt
EKSAMENSMAT: Grove lefser fylt med godt protein som laks og litt frukt på siden, er en perfekt matpakke som gir full konsentrasjon under eksamenstiden. Foto: Ina Shelby
EKSAMENSMAT: Grove lefser fylt med godt protein som laks og litt frukt på siden, er en perfekt matpakke som gir full konsentrasjon under eksamenstiden. Foto: Ina Shelby

Det er tid for kos i parken, strandliv og ikke minst eksamen. Her er tips og inspirasjon til enkle og gode matpakker. 

Mai og juni er synonymt med eksamenstid - enten du går på videregående skole, universitet og høgskoler eller tar eksamen som privatist. Den siste innspurten før sommerferien for alvor setter i gang krever sitt av kropp og sinn.

Cathrine Borschsenius, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Bramat.no, legger vekt på at jevnlige måltider bidrar til bedre konsentrasjon.

– I tiden før eksamen er det viktig at man forsøker å holde et stabilt blodsukker ettersom dette er viktig for at konsentrasjon og prestasjon skal være optimal. Det er lurt å passe på at det ikke går noe særlig lenger enn fire timer mellom hver gang du spiser, sier Borschsenius til Godt og legger til:

– Og så er det selvfølgelig viktig hva man spiser.

Her er ernæringsfysiologens mattips:

- For maks konsentrasjon, er det lurt å begrense inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker (saft, brus, juice), godteri, lyst brød og annet bakverk laget på finmalt mel, søte frokostblandinger og store mengder pasta og ris.
- Velg heller grovt brød og knekkebrød, spis mye grønnsaker, gjerne frukt også, og velg fullkornspasta og fullkornsris fremfor lyse typer.
- Belgfrukter er supert og magre melkeprodukter uten altfor mye sukker er bra, både som mellommat og til måltidene.
- Det er også lurt å passe på at gjerne hvert måltid har en viss andel protein i form av kjøtt, fisk, kylling, belgfrukter, egg eller melkeprodukter. Proteiner metter godt, og gir ikke så svingende blodsukker som karbohydrater.


Godt har utfordret to matbloggere til å komme med deres beste eksamensmatpakker. Oppskriftene finner du nedenfor.

Del din mest inspirerende matpakke på Instagram og merk bildene #godtno, så plukker vi bilder til forsiden.


Et snev av luksus

Trebarnsmoren Ina Shelby fra «Kjøkkentjeneste» er utdannet jurist, men har en lidenskapelig interesse for mat og matlaging. Bloggen hennes handler om familiens vei fra halvfabrikat til mest mulig hjemmelaget mat. Og selv om det er noen år siden, husker hun fortsatt hvilken mat som fungerte og ikke fungerte under de lange dagene på lesesalen.

– Jeg husker godt da jeg oppdaget at sjokolade og brus ikke akkurat var egnet som eneste næringsinntak den dagen da alle sanser skulle være skjerpet. Jeg slår derfor et slag for solide matpakker, men likevel med snev av luksus for å holde motivasjonen gjennom harde dager oppe, forteller matbloggeren.

Lakselefser

1-2-3: Lefser med deilig pålegg er like enkelt å lage som å smøre en brødskive. Foto: Ina Shelby
1-2-3: Lefser med deilig pålegg er like enkelt å lage som å smøre en brødskive. Foto: Ina Shelby

–Lefser med godt pålegg kan gjerne brukes som matpakkemat. Ikke så veldig mye mer tidkrevende enn å smøre en tørr skive, men du verden så mye bedre!

Dette trenger du:

Grove tortilla

½ boks Snøfrisk

1 spiseskje crème fraîche

1 sjalottløk

1 bunt dill

God røket laks

Slik gjør du:

1. Bland sammen snøfrisk og crème fraîche. Hakk løken og bland dette sammen med osteblandingen.

2. Smør det utover lefsene, legg på skiver av laks i en stripe i midten - eller mer – dryss over dill og rull sammen. Skjæres i passende størrelser eller beholdes hele.

Disse kan gjerne lages kvelden før, slik at smaken kommer skikkelig frem.

Småpaier med fetafyll

MINIPAIER: Småpaier med godt fyll er praktisk å ha i matpakken når blodsukkeret trenger påfyll under eksamenstiden. Foto: Ina Shelby
MINIPAIER: Småpaier med godt fyll er praktisk å ha i matpakken når blodsukkeret trenger påfyll under eksamenstiden. Foto: Ina Shelby

– Skal du virkelig kose deg mens du bruker det du har av hjerneceller på eksamen, og samtidig trenger å koble av kvelden før? Lag småpaier! Litt tidkrevende, men det glemmer du så snart du har satt tennene i dem. Og nabostudenten vil garantert misunne deg.

Dette trenger du:

Store vårrullark, frosne

1 gul løk

2 fedd hvitløk

300 gram spinat, fersk eller frossen

1 pakke fetaost

Salt og pepper

Fersk hakket timian

Solsikke- eller rapsolje til pensling

Slik gjør du:

1. Ta vårrullarkene ut av fryseren og legg til tining. Jeg bruker de største arkene, ca 30x30 cm.

2. Rens og hakk løk og hvitløk og stek det mykt i litt olje i en panne. Ha i spinaten og la det surre sammen til den har ramlet sammen. Tilsett timian og pepper. Legg alt over i en bolle til avkjøling.

3. Ta frem vårrullarkene. Pensle ett av arkene med olje og legg deretter et annet ark på toppen. Skjær de to arkene i tre like strimler. Det blir dermed tre småpaier på to ark. Fortsett til du har så mange paier du skal lage.

4. Bland fetaosten inn i spinatblandingen og smak deretter til med salt. Fetaost kan være salt, derfor er det lurt å vente til slutt med saltingen.

5. Legg en liten skje med fyll i hjørnet på hver av arkstrimlene og brett diagonalt, slik at det dannes en trekant tilslutt. Brett dem sammen slik at de ikke går opp i endene, og legg trekantene med skjøten ned på et stekebrett kledt med bakepapir.

6. Pensle med litt nøytral olje. Stek på ca. 200 grader i 10-15 minutter til småpaiene er blitt gylne og ser ferdige ut. Snu dem halvveis i steketiden og pensle med litt mer olje. Avkjøl på rist.

Solid grunnlag

BI-studenten Ida Gran-Jansen er mest kjent fra tv-skjermen som vinneren av bakeprogrammet «Hele Norge baker». Etter finalen var det tilbake til skolebøkene for å ta igjen tapt pensum og forberede seg til eksamen. Ved siden av økonomistudiene tilbringer hun fortsatt mye tid på kjøkkenet. Her baker hun nye søte oppskrifter som hun deler med leserne på bloggen «Cake Please» - og annen sunn bakst til matpakken.

– Jeg pleier å ha lange dager på skolen i eksamensperioden og da er det lettvint å ta med seg grove horn med ost og skinke til lunsj. De metter nemlig godt, sier Gran-Jansen.

Ost- og skinkehorn

FYLTE HORN: Grove horn med ost og skinke metter og smaker godt. Foto: Ida Gran-Jansen
FYLTE HORN: Grove horn med ost og skinke metter og smaker godt. Foto: Ida Gran-Jansen

Dette trenger du:

Oppskriften gir 16 stk

4 dl h-melk

50 gram fersk gjær

100 gram smør

1 ts salt

1 liter grovt mel

150 gram revet ost (parmesan og Jarlsberg)

150 gram skinke i terninger (gjerne en fin skinke)

1 egg til pensling

Valmuefrø

Slik gjør du:

1. Varm opp melken til 37 grader og rør inn gjæren. Rør så inn salt og det myke smøret. Ha det i en kjøkkenmaskin. Tilsett hvetemel og elt i noen minutter. La heve i 40 minutter i en bolle dekket med plastfolie.

2. Kjevle ut deigen til en stor runding. Den skal være ganske tynn. Del den i cirka 16 pizzastykker.

3. Eventuelt kan det være lurt å kjevle ut to rundinger og deretter dele hver av emnene i 8 pizzastykker.

4. Ha ost og skinke i den tykkeste delen og rull sammen til horn.

5. Pensle med egg og strø valmuefrø over. Stekes i ovnen i 225 grader 10-15 minutter.

Hjemmelaget knekkebrød

KNEKKIS: Hjemmelaget smaker alltid bedre enn ferdigkjøpt. Det gjelder også knekkebrød. Lag en stor porsjon og oppbevar dem i en boks, så har du lunsj for resten av eksamenstiden. Foto: Ida Gran-Jansen
KNEKKIS: Hjemmelaget smaker alltid bedre enn ferdigkjøpt. Det gjelder også knekkebrød. Lag en stor porsjon og oppbevar dem i en boks, så har du lunsj for resten av eksamenstiden. Foto: Ida Gran-Jansen

– Disse knekkebrødene er veldig enkle å lage og mye bedre enn de man kjøper i butikken. Spis dem med sunt og godt pålegg, og du har en næringsrik matpakke i boks.

Dette trenger du:

3 ½ dl sammalt rug Mel

3 ½ dl havregryn

2 dl solsikkefrø

1 ½ dl sesamfrø

½ dl linfrø

1 dl havrekli

7 dl vann

1 ts salt

Slik gjør du:

1. Bland de tørre ingrediensene i en stor bolle.

2. Tilsett vann og rør godt sammen. Røren vil være ganske løs. La stå på kjøkkenbenken i 45 min for å svelle.

3. Kle to langpanner med bakepapir og smør ut halvparten av røren på hver av pannene med baksiden av en skje. Lag spor med en pizzakutter eller en kniv så det er lett å brekke knekkebrødene fra hverandre når de er stekt.

4. Stek knekkebrødene i en varmluftsovn på 180 grader i 30-45 min. Når halve tiden har gått bytter du plass på brettene i ovnen.


Å begynne dagen med frokost er vel så viktig under eksamenstiden. Sjekk ut tre varianter av havregrøt med luksustouch her!

Publisert: 02.06.2013 kl. 10:02
Oppdatert: 06.06.2013 kl. 17:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?