Til hovedinnhold

Michelin Nordic Guide 2016: Her er Norges stjernerestauranter

FØRSTE I NORGE: De ansatte på Maaemo jubler over å gå fra to til tre gjeve stjerner i årets Michelin-guide. Foto: Line Blokhus
FØRSTE I NORGE: De ansatte på Maaemo jubler over å gå fra to til tre gjeve stjerner i årets Michelin-guide. Foto: Line Blokhus

Maaemo skrev norsk Michelin-historie som den første restauranten med tre stjerner. Norge fikk også to nye stjernerestauranter i Oslo og Stavanger. 


Onsdag morgen kunne Maaemo slippe jubelen løs da det ble det kjent at restauranten ble tildelt tre stjerner i Michelin-guiden, som en av de to aller første i Norden. Sammen med Geranium i København er Oslo-restauranten altså den eneste i Norden som har mottatt den høyeste utmerkelsen en restaurant kan få i Michelin-guiden.

– Vi er veldig stolte og fornøyde over å ha fått tre stjerner. Det er dette vi har arbeidet mot hver eneste dag, forteller hovmester Benjamin Ausland når Godt besøker Maaemo kort tid etter stjernedrysset.

– Hvordan skal dere feire?

– Servicen går som normalt og vi fokuserer på å levere god mat til våre gjester i kveld, slik vi gjør hver dag. Men vi har feiret med litt champagne, og det vil vi nok fortsette med utover dagen, sier Ausland.

Se oversikt over alle stjernerestaurantene i Norden lenger ned i saken!

STOLT: Hovmester Benjamin Ausland tar seg en velfortjent slurk med vin. Foto: Mattis Sandblad/VG
STOLT: Hovmester Benjamin Ausland tar seg en velfortjent slurk med vin. Foto: Mattis Sandblad/VG

– Alle her er så stolte! Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er virkelig en laginnsats, så vi må bare takke alle de ansatte og de lojale gjestene våre, sier Bandar Jauwad, pressekontakt ved Maaemo.

VGs anmelder Erik Fosnes Hansen besøkte Maaemo tidligere i vinter og kastet en sekser på terningen.

Maaemo: - En vanvittig følelse

Rent inn med bordbestillinger

Den andre nordiske utgaven av den prestisjefylte hotell- og restaurantguiden ble presentert av Michelin-direktør, Michael Ellis, i København onsdag morgen. Pressekonferansen startet med å dele ut årets første stjerne til forhåndsfavoritten Kontrast. I forkant hadde kokkene spådd at restauranten var den heteste kandidaten til å få ny stjerne i Norge.

På Restaurant Kontrast startet dagen med champagne, og sous shef Jay Boyle forteller at de ansatte nok også vil avslutte dagen med en skål. Den store feiringen vil de imidlertid vente med til kjøkkensjef Mikael Svensson kommer tilbake fra utdelingen i København.

Kjøkkensjefen fikk mandag beskjed om at han burde ta turen til København, men det var ikke før tidlig onsdag morgen at Svensson fikk den gledelige beskjeden fra Michelin.

– Vi håpet selvsagt at vi ville få en stjerne, men vi forventet det absolutt ikke. Nå er det «business as usual». Vi forbereder oss til å ta imot gjestene våre i kveld, sier Boyle når Godt tar turen innom den ferske stjernerestauranten.

– Det har vært en bedre morgen enn vanlig, konkluderer en synlig fornøyd Boyle.

Etter at nyheten ble kjent onsdag morgen har bordbestillingene rent inn, men restauranten har ikke blitt fullstendig fullbooket riktig enda. Et par bord er fortsatt ledige onsdag kveld.

NY STJERNE: Sous chef Jay Boyle jubler med resten av personalet på Restaurant Kontrast i Oslo. Foto: Mattis Sandblad/VG
NY STJERNE: Sous chef Jay Boyle jubler med resten av personalet på Restaurant Kontrast i Oslo. Foto: Mattis Sandblad/VG

Første utenfor Oslo

RE-NAA i Stavanger fikk også en stjerne, og er dermed den første restauranten utenfor Oslo i Norge som fikk stjerne. Eier Sven Erik Renaa ble også invitert til København i går, og skjønte da at det mest sannsynlig innebar at de ville få en stjerne.

– Dette er kjempegøy! Det verste var å holde det hemmelig for personalet frem til i dag, sier en glad Renaa på telefon fra København.

Torill Renaa er gift med Sven Erik Renaa og driver RE-NAA sammen med ham. Hun feirer stjernen på kjøkkenet på restauranten sammen med kjøkkensjef Nikolas S. Carlsen og resten av personalet.

– Vi kjenner glede og stolthet, jubler Torill og fortsetter:

– Det har vært seks harde år. Det å drive restaurant er virkelig hardt arbeid. Sven Erik er 45 og jeg er 41 og vi er fortsatt kokk og servitør. Det er det som er jobben! Vi skal levere kvalitet og det koster. Så dette er en stor annerkjennelse på det vi gjør! I dag er det «pay day»!

Hun har snakket med Sven Erik i København.

– Han er kjempestolt og glad han også! Og så stolt av hele personalet. Jeg håper at han ikke kommer hjem i kveld og at han blir igjen og feirer, men jeg tror ikke det. Vi skal jo jobbe.

Kjøkkensjefen deler gleden.
– Jeg føler en utrolig glede nå. Dette er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Vi prøvde å ikke ha så mange forhåpninger på forhånd, men har jo vært veldig spennende.

– Hva betyr det for dere å få denne utmerkelsen?

– Vi får vel litt mer å gjøre, ler Carlsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JUBLER: Personalet på RE-NAA i Stavanger unner seg et glass Champagne for å feire Michelinstjernen, før de tar fatt på dagens vakt igjen. Fra høyre: Robin Pantzar (restaurantsjef), Torill Renaa, Nikolas S. Carlsen (med lue) (kjøkkensjef), Clement Bertrand (grå genser, ser i kamera) (vinansvarlig og Renaas høyre hånd), Krisztina Hohner (med skjerf, helt til venstre) (servitør), Lilliana Håland (med oransj blusejakke) (lærling), Jeremie Guerra (hvit t-skjorte) (soussjef)Foto: Marie von Krogh.
JUBLER: Personalet på RE-NAA i Stavanger unner seg et glass Champagne for å feire Michelinstjernen, før de tar fatt på dagens vakt igjen. Fra høyre: Robin Pantzar (restaurantsjef), Torill Renaa, Nikolas S. Carlsen (med lue) (kjøkkensjef), Clement Bertrand (grå genser, ser i kamera) (vinansvarlig og Renaas høyre hånd), Krisztina Hohner (med skjerf, helt til venstre) (servitør), Lilliana Håland (med oransj blusejakke) (lærling), Jeremie Guerra (hvit t-skjorte) (soussjef)Foto: Marie von Krogh.

En stor dag for restaurant-Norge

Statholdergaarden beholder sin ene stjerne for attende år på rad.

– Det er julaften, nyttårsaften og 17. mai på en gang for restaurant-Norge, sier kjøkkensjef på Statholdergaarden, Bent Stiansen, til Godt.

Statholdergaarden har hatt stjerne i Michelin guiden helt siden 1998, men Stiansen er helt klar på at ingenting skal tas for gitt og at det er en fantastisk følelse og også i år få beholde stjernen sin. Den erfarne kjøkkensjefen synes det er utrolig bra at to norske restauranter fikk sin første stjerne i dag, og gir de all ære for dette.

– Det var ingen overraskelse. Det er eventyrlig med RE-NAA og Kontrast, og like hyggelig at Maaemo fikk enda en stjerne. Michelin har tatt tilbake tronen som den viktigste matguiden i verden, slår Stiansen fast.

Fauna beholder også sin stjerne, som de har hatt siden 2014, men kjøkkensjef Bjørn Svensson annonserte forrige uke at han uansett stenger dørene i juli i år.

Oslo fikk også en ny Bib Gourmand som ble tildelt Smalhans i Oslo. Restaurant Eik beholder sin Bib Gourmand, mens Oro Bar & Grill mistet sin.

Ingen stjerner i Bergen

Dagen før stjernedrysset utløste også omslaget av årets guide spekulasjoner om en eller flere restauranter i Bergen ville ble bli belønnet med stjerne. På forsiden kunne en nemlig se bilde av Bryggen i Bergen.

Slik ble det ikke, men kjøkkensjef på bergensrestauranten 1877, Christer Økland, er ikke skuffet av den grunn.

– Det er klart man alltid har sommerfugler i magen ved slike anledninger, men mest av alt er vi spente og glade på de andres vegne. At Svein Erik Renaa fikk stjerne i Stavanger er fantastisk og rett og slett råtøft, sier Økland til VG.

Selv hadde kjøkkensjefen troen på de andre Bergens restaurantene Kolonialen og Lysverket, begge er steder han mener har den driften Michelin-guiden ser etter. Økland forteller at det er smigrende å bli nevnt, men at de nok ikke kommer til å satse på en stjerne i fremtiden. Deres mål er å lage så god mat som mulig med de kriteriene de har forteller han.

– Det er veldig kjekt at de også ser på steder utenfor Oslo, og helt fantastisk for de som har fått stjerne i dag. Disse kokkene kan sammenliknes med toppidrettsutøvere. Det skal virkelig hard jobbing til for å holde fult tempo ut en service, enten det er på Renaa eller Maaemo, sier Økland og gir kokkene der all honnør.

VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård er glad for at vi har fått nye stjernerestauranter i Norge, men mener allikevel at dette er et trist resultat for Norge.

- Vi blir allikevel akterutseilt. De andre landene får enda flere stjerner. Vi får jo egentlig bare like mange nye stjerner som vi mistet stjerner i år, påpeker Blomberg-Nygård.

Disse fikk stjerner i Norden:

NORGE

Tre stjerner:

Maaemo (Oslo)
En stjerne:

Kontrast (Oslo)

Statholdergaarden (Oslo)

Fauna (Oslo)

RE-NAA (Stavanger)
Bib Gourmand:
Smalhans (Oslo)
Restaurant Eik (Oslo)

DANMARK

København:

Tre stjerner:

Geranium
To stjerner:

AOC

Noma
En stjerne:
Clou

Den Røde Cottage

Era Ora

Formel B

Grønbech and Churchill

Kadeau

Kiin Kiin

Kokkeriet

Kong Hans Kælder (ny)

Marchal, Relae

Søllerød Kro

Studio at The Standard

Bib Gourmand:

L'Altro, Bror, Enomania, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto, Rebel
Århus:

En stjerne:

Restaurant Frederikshøj

Gatronomé

Substans

Bib Gourmand:

Hærverk, Restaurant Pondus

Bornholm:

En stjerne:

Kadeau (ny)
Henne:

En stjerne:

Henne Kirkeby Kro (ny)

Præstø:

En stjerne:

Frederiksminde (ny)
SVERIGE

Stockholm:
To stjerner:

Frantzén/Lindberg

Mathias Dahlgren Matsalen

Oaxen Krog

En stjerne:

Ekstedt

Esperanto

Gastrologik

Mathias Dahlgren – Matbaren

Operakällaren

Sushi Sho (ny)

Volt

Bib Gourmand:

Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Lilla, Ego, Nook (ny), Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh

Järpen:

To stjerner:

Fäviken Magasinet (ny)
Gøteborg:

En stjerne:

Bhoga, Koka

Sjömagasinet

SK Mat & Människor

Thörnströms Kök, 28+

Upper House (ny)

Bib Gourmand:

Familjen, Somm

Malmø:

En stjerne:

Ambiance à Vindåkra

Bloom in the Park

Vollmers

Bib Gourmand:

Sture, Bastard
Øland:

En stjerne:

Borgholm (ny)
Skåne Tranås:

En stjerne:

Daniel Berlin (ny)
Växjø:

En stjerne:

PM & Vänner (ny)
FINLAND

Helsinki:

En stjerne:

Ask

Chef & Sommelier

Demo

Olo
Bib Gourmand:

Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin

Fakta om Guide Michelin:

  • Den første Michelinguiden kom i 1900. Den ble produsert på intitiativ av dekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.
  • I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
  • I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
  • Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte uttdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
  • I 2015 kom historiens første nordiske Michelinguide: «Guide Michelin Nordic Cities». I år skiftet guiden navn til «Michelin Nordic Guide».
  • Norge har per i dag fem stjernerestauranter: Maaemo (tre stjerner), samt Kontrast, Statholdergaarden, RE-NAA og Fauna (alle én stjerne). Ylajali og Bagatelle hadde også én stjerne til restaurantene stengte i henholdsvis 2015 og 2014.
  • I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand - en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser.

Kilde: Michelin

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?