Denne grønnsaken er en skikkelig næringsbombe
Den trendy grønnkålen er elsket av kjendiser. Ikke uten grunn, den er nemlig proppfull av næringsstoffer og like god til middag som i smoothie.
Grønnkålen er ikke den heteste grønnsaken i norsk hverdagskost. I Hollywood, derimot, har storheter som Gwyneth Paltrow og Ryan Seacrest trykket den til sitt bryst. Det er ikke uten grunn. Grønnkål er nemlig en skikkelig næringsbombe.
- Den har et høyt innhold og bredt spekter av mange forskjellige plantestoffer. I tillegg er den svært rik på en rekke vitaminer, fiber og viktige mineraler, sier Grethe Iren Borge, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.
Grønnkål har skyhøyt innhold av det oransje betakarotenet, faktisk høyere enn i gulrot. Den inneholder også plantestoffene glukosinater, som forebygger kreft. I tillegg til jern, kalsium og en lang liste andre næringsstoffer, utgjør disse en cocktail som skal være svært gunstig for helsen din.
- I Asia har de brukt grønnkål mye mer enn det vi har gjort. Der har de blant annet forsket på juice av grønnkål, og funnet at den kan være forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, sier Borge.
Nofima har någående et forskningsprosjekt på kålvekster. Borge er glad for at grønnkål ser ut til å bli mer tilgjengelig i norske butikker.
- Folk spiser derfor mer av den, og det er positivt, for selv om vi ikke vet alt om fordelene ved den ennå, så mener vi den har stort potensial, sier Borge.
Ved Valberg slektsgård på Frosta i Nord-Trøndelag, dyrker de sin egen grønnkål. Kokken på gården, Kyrre Dybdal, deler gjerne sine beste tips for tilberedning.
- Grønnkålen er litt seig, så du bør varmebehandle den før du spiser den, sier Dybdal.
Selv pleier han å ta en italiensk vri og serverer kålen med fløte og parmesan.
- Du starter med å forvelle bladene i saltet vann, før du raskt kjøler den ned og finsnitter den. Deretter reduserer du ønsket mengde fløte til omtrent halvparten, tilsetter kålen, og smaker til med muskat, salt, pepper og parmesan. Dette serverer du til langtidsstekt kjøtt, som lam eller svin, sier Dybdal.
Du kan også tilsette de rå bladene i en smoothie, eller frese dem sammen med andre grønnsaker i en wok.
- Grønnkålen er en robust grønnsak som tåler både frost og vær. Derfor kan du faktisk fryse bladene før du forveller dem. De har nemlig en litt bitter smak, og blir søtere etter frysing. Grønnkålen er en grønnsak som tåler litt juling, sier Dybdal.
Visste du at ...
Grønnkål kan være gunstig for synet ditt. Den er nemlig proppfull av antioksidantet lutein, som ifølge American Optometric Association, skal kunne forebygge grå stær.
100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn én desiliter melk. Det er derfor en super grønnsak å spise for deg som er opptatt av å ha et sunt og sterk skjelett gjennom hele livet.
Grønnkål er en finfin kilde til jern. Per kalori har denne grønnsaken mer jern enn biff, som gjør at den kalles «biffen i plantebasert diett».
Du kan lage dine egne grønnkålchips. Sett ovnen på 175 grader. Del opp bladene i passende biter, og bland med olivenolje og havsalt. Bak i ovnen til kantene er brune, men ikke brente. Spis! Det finnes en rekke andre oppskrifter på gode chips av grønnkål, så bare prøv deg frem.
Kilde: Bama.no, Naturalnews.com, Allrecipes.com
Publisert: 24.03.2014 kl. 09:15
Oppdatert: 24.03.2014 kl. 09:34
Lag deg en gratis konto