Norsk seier i Nordic Sushi Cup 2020

STORESLEM: Norge tok første-, andre- og tredjeplass under det nordiske mesterskapet i sushi. Fra venstre Harry Hermosa, Sergey Pak og Mikhail Khan. Foto: Haakon Hoseth
STORESLEM: Norge tok første-, andre- og tredjeplass under det nordiske mesterskapet i sushi. Fra venstre Harry Hermosa, Sergey Pak og Mikhail Khan. Foto: Haakon Hoseth
Natalie Ngo Granum

Norge tok alle pallplassene da Nordens sushikokker konkurrerte i den store finalen. 

Denne uken var sushi-eliten samlet i Lillestrøm hvor det nordiske sushi-mesterskapet gikk av stabelen. Torsdag kveld var det Sergey Pak som gikk helt til topps. Han skal dermed representere Norden i World Sushi Cup som arrangeres i Tokyo til høsten.

– Det er en ære å vinne. Dette har jeg forberedt meg på ved å jobbe målrettet over lang tid og finjustert teknikken min, sier Sergey Pak i en pressemelding.

Pak jobber vanligvis på Nama i Bergen, som skal være den første sushirestauranten som åpnet i byen i 2001.

Ifølge juryen stakk vinneren av med seieren på grunn av hans ekstraordinære kreativitet, gode knivferdigheter og teknikk, samt hans presisjon når det kommer til matsikkerhet under tilberedning av rå matvarer. Det skal ha vært en veldig jevn finale, der bare to poeng skilte toppsjiktet.

På andre- og tredjeplass kom henholdsvis Harry Hermosa fra Alex Sushi i Oslo og Mikhaik Khan fra Sabi Suhi Hinna i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VINNERBIDRAG: Under konkurransen har deltagerne måtte holde seg til norske råvarer fra havet. Foto: Haakon Hoseth
VINNERBIDRAG: Under konkurransen har deltagerne måtte holde seg til norske råvarer fra havet. Foto: Haakon Hoseth

I juryen satt Anton Than, Jorge Dionicio, Iulian Constantin, Bjørn Svensson, Junko Kawada, Eric Ticana, June Son og Nobu Monaco. Leder for juryen var toppsjef i World Sushi Skills Institute (WSSI), Hirotoshi Ogawa.

Vladimir Pak var juryformann, eller det som heter «honorary chairman of the jury». Han ble kåret til verdensmester i sushi i 2017 og fikk nylig en Michelin-stjerne for restauranten Omakase i Vikaterrassen i Oslo. Han er også broren til årets vinner Sergey Pak.

Ifølge nettsidene for Nordic Sushi Cup er ikke Pak med å bedømme deltagerne, men oppgaven hans er å instruere juryen.

Til Godt forklarer Gunnar Garfors, som var konferansier under sushi-konkurransen, at Vladimir Paks rolle var det de kaller æresdommer.

– Han er ikke med på jurymøtene eller gir karakter til deltagerne. Det hadde han heller ikke vært hvis broren ikke var med. Vladimir har jobbet mange steder, og kjenner veldig mange i miljøet. Derfor er det laget et skille, sier Garfors.

Under konkurransen har juryen lagt vekt på kreativitet, valg av råvarer og teknikk i sin bedømmelse og kåring av vinner. Konkurransen startet med 20 deltagere, hvor 10 gikk videre til finalen.

Nordic Sushi Cup er nylig etablert som et samarbeid mellom en rekke ildsjeler i det norske sushi-miljøet. Deltagerne må ha minst fem års erfaring for å konkurrere i sushikonkurransen. De må også bestå en egen sushisertifisering for å kunne delta i finalen.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?