Imsdal med miljøgrep: Innfører resirkulert flaske

MYE PLAST: Volumet for drikkevarer på plastflasker utgjorde cirka 23 000 tonn i 2019, ifølge Infinitum. Merk: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
MYE PLAST: Volumet for drikkevarer på plastflasker utgjorde cirka 23 000 tonn i 2019, ifølge Infinitum. Merk: Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
Maria Tveiten Helgeby

Ringnes' vannflasker blir da de første drikkeflaskene på det norske markedet som er laget av 100 prosent resikulert plast.

Det er stadig flere produsenter som tar grep for å bli mer miljøvennlige: McDonald's har satt miljømål og fjernet plastsugerør, IKEA jobber for å få ned matavfallet, og i september i fjor investerte Ringnes 90 millioner i nye pakkemaskiner for å fjerne plasten rund sixpack-ene med øl.

Nå fortsetter produsenten ved å innføre nye resirkulerte flasker på alle Imsdal-produktene sine. Ifølge et presseskriv er dette da den første og eneste flasken i handelen som er laget av 100 prosent resirkulert plast, da andelen resirkulert plast brukt i drikkeflasker er rundt 10 prosent. Den resirkulerte flasken vil redusere Ringnes' bruk av ny oljebasert plast med 470 tonn per år, og gjøre Imsdals CO2-avtrykk 18 ganger mindre, står det videre.

NYE FLASKER: Imsdals flasker blir nå hundre prosent resirkulerte. Foto: Produsenten
NYE FLASKER: Imsdals flasker blir nå hundre prosent resirkulerte. Foto: Produsenten

– Vi er svært stolte og veldig fornøyde med endelig å kunne tilby forbrukerne den første vannflasken i butikken som er laget av 100 prosent resirkulert plast. Dette markerer også starten på Ringnes’ ambisiøse plan om å bytte ut 50 prosent av all ny plast i våre flasker med resirkulert plast, sier administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed i pressemeldingen.

Ifølge Naturvernforbundet havner 6,4 millioner tonn søppel i verdenshavene årlig, og mellom 70 og 80 prosent av dette er plast. Siden plast ikke brytes ned, ender det heller opp som små biter som for eksempel fisk og fugler kan tro er mat.

Randi Haavik Varberg er direktør for informasjon og marked i Infinitum, som driver panteordningen i Norge. Hun forteller at alle flaskene de får inn resirkuleres, men at plasten fra pantede drikkeflasker har blitt solgt til nye flasker i Nord-Europa, da det har vært billigere å lage ny plast istedenfor å bruke resirkulert plast.

– Men bransjen ønsker å bruke resirkulert plast siden det miljømessig er veldig bra. Det vi jobber med nå er at vi ønsker å få gjennom en sirkulær avgift, slik at man blir belønnet for høyest mulig bruk av resirkulert plast i flasken, sier Varberg.

Hun sier at det stemmer at det jevnt over er rundt 10 prosent resirkulert materiale i plastflaskene på det norske markedet.

– Men jeg vet at enkelte andre har en høyere andel resirkulert plast. Alle ønsker å få andelen opp.

FREDRIK MYHRE. Foto: WWF Verdens naturfond
FREDRIK MYHRE. Foto: WWF Verdens naturfond

Fredrik Myhre er marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond. Han sier det er kjempebra at det kommer drikkeflasker fra resirkulert materiale på markedet, og at det er et behov for å få opp bruken av resirkulert plast.

– Det burde generelt innføres langt strengere krav til plastprodusentene om å designe produktene sine for gjenbruk og resirkulering slik at markedet vårt blir styrt bort fra dagens bruk-og-kast-samfunn. Og dette burde være regjeringens ansvar. Uten å gi plasten en større verdi og produsentene et betydelig større ansvar for dette, vil vi ikke klare å stanse plastforsøplingen av naturen.

Han sier han tror de resirkulerte flaskene er et tiltak som vil hjelpe miljøet.

– Vi trenger at alle som skal produsere plast fremover tenker design for gjenbruk og resirkulering. Regjeringen må på banen å innføre obligatoriske krav til plastprodusentene om nettopp dette. Plast er et fantastisk materiale, dersom det blir brukt riktig og heller ikke kommer på avveie i naturen.

Han fortsetter:

– Samtidig er det helt avgjørende å få ned totalforbruket av plast. I denne sammenhengen er det derfor også verdt å spørre seg om vi trenger vann på flaske, spesielt her i Norge? Ombruksflasker som kan fylles igjen og igjen er mer miljøvennlig.

Myhre sier det viktigste grepet forbrukeren kan ta for å redusere plastbruken, er å kjøpe mindre plastprodukter vi egentlig ikke trenger.

– Ha med deg og bruk en ombrukskopp når du skal kjøpe kaffe på farten, styr unna bruk av for eksempel engangssugerør i plast, og ikke fyll klesskapet hver eneste sesong med nye klær du sjeldent eller aldri bruker uansett. I tillegg er det bra for kloden om du heller bruker en flaske du kan fylle igjen og igjen med vann fra springen, istedenfor å kjøpe nytt flaskevann hver gang du er tørst.

Ifølge Grønt Punkt Norge forbrukes det omlag 78915 tonn plastemballasje årlig, noe som tilsvarer vekten av 156 fullastede Airbus A380-fly.

Både klare og lyseblå plastflasker blir gjenvunnet til nye plastflasker, mens fargede plastflasker og korker blir til andre plastprodukter. Drikkebokser smeltes om, og blir nye drikkevarebokser og annen type aluminium, ifølge Sortere.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?