Golden Globe-menyen endret i siste liten

3. januar 2020Aktuelt
VEGANSK RISOTTO: Hovedretten på helgens Golden Globe-galla er denne risottoen med østerssopp. Foto: Leslie Grow/AP
VEGANSK RISOTTO: Hovedretten på helgens Golden Globe-galla er denne risottoen med østerssopp. Foto: Leslie Grow/AP

Golden Glode tar miljøgrep:  I år er menyen på en av Hollywoods viktigste festkvelder  plantebasert.

Denne 77. utgaven av film- og tv-prisutdelingen Golden Globe awards – også kalt «årets viktigste fest» – går av stabelen søndag på Beverly Hilton hotell i Los Angeles. Og i år blir det hverken kjøtt, fisk eller melkeprodukter på menyen – hele festmåltidet skal nemlig være vegansk. Dermed er dette den første store prisutdelingen som blir fullstendig kjøttfri, skriver Los Angeles Times.

Klassikere på menyen

På menyen står en avkjølt gylden betesuppe med kjørvel og en østerssopp-risotto med rosenkål, gulrøtter og spirer. Østerssoppen kan minne om kamskjell rent utseendemessig, men det vil ikke være noe fisk på tallerkenen. Til dessert serveres en vegansk vri på den franske klassikeren operakake.

– Som en del av Hollywood Foreign Press Associations (HFPA) helhetlige fokus på bærekraft, blir det på Golde Globe i år servert et hundre prosent plantebasert måltid, for å rette oppmerksomheten mot hvordan våre valg kan påvirke miljøet. Alle råvarene og grønnsakene er lokale og fra bærekraftige produsenter, melder HFPA, som står bak utdelingen, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GYLNE DRÅPER: En avkjølt suppe laget på beter vil bli servert til forrett. Foto: Leslie Grow/Golden Globe Awards/AP
GYLNE DRÅPER: En avkjølt suppe laget på beter vil bli servert til forrett. Foto: Leslie Grow/Golden Globe Awards/AP

Stjerner protesterte

For få dager siden ble det kjent at både Leonardo DiCaprio og Joaquin Phoenix skal ha krevd at den opprinnelige menyen måtte byttes ut. Og ifølge The Hollywood Reporter har avgjørelsen om å kun tilby vegansk mat blitt tatt helt i siste liten.

– Vi hadde laget en meny med fisk. Men etter et møte med HFPA så ønsket vi å gjøre denne endringen, for å spre det gode budskap. Det er definitivt den første Golden Globe som er helt vegansk, sier Matthew Morgan, kjøkkensjef ved hotellet, til The Hollywood reporter.

DiCaprio har allerede uttrykt at han er fornøyd med avgjørelsen, ved å retweete nyheten med en kort melding: «Takk HFPA».

HFPA-leder Lorenzo Soria gjorde en «i siste liten»-prøvesmaking av menyen den 30. desember. Han understreker at disse endringene er gjort som et forsøk på å påminne deltagerne om klimakrisen.

ENDRET I SISTE LITEN: Her viser kjøkkensjef Matthew Morgan frem den opprinnelige hovedretten, «chilean seabass» - på norsk patagonsk tannfisk, den 16. desember i fjor. Foto: AFP
ENDRET I SISTE LITEN: Her viser kjøkkensjef Matthew Morgan frem den opprinnelige hovedretten, «chilean seabass» - på norsk patagonsk tannfisk, den 16. desember i fjor. Foto: AFP

– Klimakrisen er umulig å ignorere og vi tenkte på det nye året og det nye tiåret. Vi snakket sammen om hva vi kan gjøre for å sende ut et viktig signal. Vi tror ikke vi kan endre verden med dette ene måltidet, men vi bestemte oss for å ta dette lille skrittet for å gjøre folk oppmerksomme. Maten vi spiser, måten den er dyrket og kastet, alt sammen er med på å påvirke klimaet, sier Soria.

Den største utfordringen for Morgan, som er italiensk, var å skulle lage en risotto uten parmesan, ifølge Soria.

– Men jeg må si at den ble kjempegod.

Tidligere har både veganske og vegetariske alternativer vært tilgjengelig på gallamiddagen for å kunne tilfredsstille de celebre gjestenes behov. For to år siden var hele menyen glutenfri. Her kan du se hva gjestene fikk servert ved fjorårets utdeling.

I tillegg til vegan-grepet vil det ved utdelingen i år ikke brukes engangsplast, og vann vil blant annet serveres i glass flasker.

Sulten på risotto selv? Her finner du oppskriften til kjøkkensjefens på Slottets steinsopprisotto.

Publisert: 03.01.2020 kl. 15:58
Oppdatert: 03.01.2020 kl. 16:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?