Smaksrik og raus kosemat uten kjøtt

11. august 2017Aktuelt
SØSTRE: Linda og Lene er tvillingsøstre og driver bloggen Ourkitchenstories der de ønsker å vise at vegetarmat kan være smakrikt. Foto: Ourkitchenstories
SØSTRE: Linda og Lene er tvillingsøstre og driver bloggen Ourkitchenstories der de ønsker å vise at vegetarmat kan være smakrikt. Foto: Ourkitchenstories

Hva med å lage en deilig vegetarrett neste gang du skal kose deg litt ekstra? Med fokus på gode ingredienser og masse smak kan vegetarmat bli det selv kjøttelskeren velger å spise til fredagskosen. 

Tekst, foto og oppskrifter: Linda og Lene Engelstad/Ourkitchenstories

Det er flere gode grunner til å spise mer grønnsaker og mindre kjøtt – og vegetarmat er i vinden som aldri før. Mange ønsker å kutte ned på kjøttinntaket, både av hensyn til helse og miljø. Enkelte velger et rent vegetarisk kosthold, mens andre nøyer seg med en kjøttfri dag i uka. Vegetarmat gir ofte assosiasjoner til grønne, sunne retter. Mange tenker kanskje på en deilig salat eller en god suppe, mens enkelte forbinder det med ingredienser som tofu, kikerter og linser.

Ikke sjeldent møter man holdninger om at vegetarmat er lite mettende, smaker lite eller at det mangler noe på tallerkenen. Begreper som «kjøttfri mandag» kan gi oss en følelse av at vegetarmat er noe vi bør og må velge fordi det er sunt og riktig, men ikke egentlig fordi vi har så lyst. «Ja, så fikk vi inn en kjøttfri dag denne uka også». Vegetarmat er i alle fall ikke det de fleste tenker på når man skal kose seg litt ekstra. Men hvorfor ikke? Uansett hvor sunn og god en salat kan være, så er vegetarmat så mye mer enn hakkede grønnsaker.

Den hardbarkede kjøttelskeren

Som med all annen mat er det de gode smakene som skal stå i sentrum også i vegetarisk kost. Grønnsaker kan varieres i det uendelige og de kan både stekes, bakes og syltes for å få frem mer av de gode smakene. Ved å bruke couscous, bulgur, bønner, linser og kikerter vil maten føles mettende og raus. Ferske urter og tørket krydder gir mye smak til alle slags retter. Det samme gjør deilige sauser, dressinger og dipper. Det er heller ikke slik at vegetarmat nødvendigvis alltid trenger å være supersunt eller magert. Det er mange retter du kan lage til dager du vil kose deg litt ekstra, som for eksempel kremet pasta, fylt brød, sprø pizza, pai, lasagne eller gratinerte retter av ulike slag. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

Les også:

Sommermat

Sommeren er blant annet grillsesong, men det er absolutt ikke bare kjøtt som passer på grillen. Både grønnsaker og frukt i ulike varianter er super grillmat. Serverer du grillede grønnsaker med deilig couscous og en rømmebasert urtedressing, har du et herlig og smaksrikt måltid. Ikke bare ser det utrolig lekkert ut på tallerkenen – det smaker også nydelig. Eller hva med å lage pitabrød til sommerpikniken? Fylte pitabrød er både godt og mettende, og perfekt mat du kan spise utendørs.

Hjemmelagde pitabrød er enklere å lage enn du tror, og er virkelig verdt jobben. Pitabrødene kan fylles med i prinsippet hva som helst, men med krydrede kikerter og en deilig mangochutney-dressing får du en fantastisk rett med masse smak – og vi kan love deg at du blir mett!

Noe som alltid smaker godt er pizza, og pizzatopping kan varieres i det uendelige. Du vil neppe savne kjøtt på pizzaen dersom du lager den med deilig pesto og topper den med squash og smaksrike tomater. Pizzaen har en mektig og fyldig smak, og kan gjerne serveres med en grønn salat.

Her gir vi deg tre av våre beste oppskrifter på kosemat uten kjøtt:

Publisert: 11.08.2017 kl. 15:23
Oppdatert: 23.04.2020 kl. 09:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?