Vi har testet oppskriften på Ikeas kjøttboller

23. april 2020Aktuelt
HJEMME BEST?: Vi har testet om oppskriften på Ikeas kjøttboller, som den svenske møbelgiganten selv deler, smaker som de du får servert i varehusrestaurantene. Foto: Mari Siljeholm
HJEMME BEST?: Vi har testet om oppskriften på Ikeas kjøttboller, som den svenske møbelgiganten selv deler, smaker som de du får servert i varehusrestaurantene. Foto: Mari Siljeholm

Kjøttbollene til Ikea er ikke bare varehuset største salgssuksess, det er også deres beste verktøy mot handletrøtte familier. Vi har forsøkt oss på hjemmeversjonen.

Se det for deg, du har akkurat slept familien gjennom stuer, barnerom, kjøkken og kontoravdelinger. Dere kom for én stol, men du vet hvordan det ender. Hadde Marie Kondo spurt deg om du kjente kjærlighet til tingene i den blå posen, ville du fortalt om kortvarig forelskelse som gikk like fort over som den gjorde tidlig i tenårene.

Du står i barneavdelingen og forbanner svensker for deres evne til å lage labyrinter større enn hus. Du klarer så vidt å rive barna bort fra møbler med sklier som de alltid har ønsket seg, når du ser selve oasen – Ikeas egen restaurant.

Det er lite, om noen ting, som er så konfliktdempende som mat. Dette forstod Ivar Kamperad og anla en restaurant midt i handleopplevelsen. Menn og kvinner skulle få krabbe ut fra sine skyttergraver og sette de vanskelige avgjørelsene om kjøkkenfronter, skuffehåndtak og sofastørrelser på pause.

Midt i koronaens tid har Ikea kastet seg på bølgen av kokker som deler de gode matrettene. Ikea har lagt ut sin egen kjøttkakeoppskrift! Men, kan man lage kjøttbollene så gode som de er på Ikea, og er egentlig kjøttbollene på Ikea gode eller er de bare like velkomne som vann i en eviglang ørkenvandring?

Artikkelen fortsetter under bildet.

«SÅ GODT SOM»: På spørsmål om dette er akkurat den samme oppskriften som i restauranten, svarer Ikea oss:  - Ikke helt 100 prosent, men så godt som. Foto: Ikea
«SÅ GODT SOM»: På spørsmål om dette er akkurat den samme oppskriften som i restauranten, svarer Ikea oss: - Ikke helt 100 prosent, men så godt som. Foto: Ikea

Oppskrift og boller skal testes under så realistiske forhold som mulig. Jeg går for en time med innkjøp av stol, kjøkkenfronter og håndtak på internett sammen med hele familien før jeg lager kjøttboller mens barna leker i et provisorisk hoppeslott av alle husets dyner og puter. På stereoanlegget spilles lyder fra et varehus.

Oppskriften er enkel og grei med de ingrediensene som burde være i en klassisk svensk kjøttbolle. Jeg går til kildene og slår opp i Magnus Nilssons epos – The Nordic Cook book. Ikea har spart litt på egg og fløte, men ellers er det ganske likt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NESTEN LIKT: Hjemmelaget (til venstre) kontra Ikea-produsert (til høyre). Vil de smake likt? Foto: Mari Siljeholm
NESTEN LIKT: Hjemmelaget (til venstre) kontra Ikea-produsert (til høyre). Vil de smake likt? Foto: Mari Siljeholm

Noe mangler! Bollene mine er gode, de er laget av topp kjøtt, surdeigssmuler og rørosmelk. De er i grunn bedre enn jeg husker de var, men allikevel, noe mangler. Hva kan det være? En bit av Ikeas bolle og en liten titt på ingredienslista på pakken avslører at oppskriftene var litt for enkel. Den mangler krydderet. Hvorfor er ikke allehånden med på listen, Ikea?

Allehånden gjør bollene bedre. Bollene fra Ikea er mindre grove enn mine og jeg tipper de har mer fett enn det jeg har i den kjøttdeigen jeg har valgt.

Men det er allikevel noe som gjør at jeg får tilbake følelsen jeg hadde sist jeg satt ved Ikeabordet, utslitt og motløs. Da motet kom tilbake, én kjøttbolle om gangen, og vi klarte å samle oss nok sammen til å klare runden i etasjen under også. Det holdt helt til kassen, der vi så softisen glimte i det fjerne. Isen holdt sammenbruddet unna helt til vi stablet esker i bilen og vi ikke fikk plass til alt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RETT FØLELSE: Varehusmiddagen er servert, og den gjorde absolutt samme jobben som de velkjente Ikea-bollene. Foto: Mari Siljeholm.
RETT FØLELSE: Varehusmiddagen er servert, og den gjorde absolutt samme jobben som de velkjente Ikea-bollene. Foto: Mari Siljeholm.

Så for den som nå ikke kan, eller har mulighet til å dra på Ikea. Sett på ikea-lyd på anlegget, hent opp tomme pappesker fra boder og søppelrom. Gå på internett og ha høylytte diskusjoner med barn og partner om hvilken form og farge møbelet skal ha. Alt dette mens dere alle er sultne. Lag kjøttboller, fløtesaus og poteter. Når kjøttbollene er forært, stabler dere for mange pappesker i en liten firkant dere har tegnet på gulvet. Det er bonuspoeng om noen tisser på gulvet ved et uhell.

Sånn, nå trenger ingen noen gang å dra på Ikea igjen. Du får varene levert hjem og kjøttbollene fikser du selv. Bare husk allehånden.

Publisert: 23.04.2020 kl. 12:01
Oppdatert: 23.04.2020 kl. 12:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?