Mattrendene for 2016: Året for vegansk mat

19. februar 2016Aktuelt
MATÅRET 2016: Smoothie bowls og friterte grønnsaker er blant på listen over maten vi vil se mer av i år. Foto: Julie Ilona Balas/Sara Johannessen/VG
MATÅRET 2016: Smoothie bowls og friterte grønnsaker er blant på listen over maten vi vil se mer av i år. Foto: Julie Ilona Balas/Sara Johannessen/VG
Felicia Alvsing
Felicia Alvsing

Belgfrukter, friterte grønnsaker og eksotiske frukter - mye tyder på veganismen vil gjøre sitt inntog i år.

2016 er ifølge mange året for å bli veganer, og de viser til flere mattrender som sier at vi går inn en ny matæra hvor mange ønsker å unngå animalske ingredienser.

Vi er også inne i en tid hvor flere blir opptatt av kortreist og økologisk mat - noe som passer ypperlig for veganernes livsstil.

I år, for tredje året på rad, ble også kjøttfri januar, også kalt «veganuary», arrangert. Grunnene til å bli veganer, eller i hvert fall gjøre et forsøk, er ulike: Noen gjør det for miljøet, noen for dyrene og andre gjør det for helsen. Én ting er imidlertid sikkert - den veganske dietten er på ingen måte på vei ut.

Her er 14 trender som tyder på 2016 blir året for vegansk mat:

Tang

Grønnkål har vært svært populært de siste årene, og selv om grønnsaken ikke skal legges død, har det kommet en ny grønn trend. Tang skal nemlig være den nye supermaten. I tillegg til å være miljøvennlig, er også tang fulle med fiber, antioksidanter, jod og sunt fett. Alger som wakame, kombu og arame brukes ofte i asiatisk matlaging - og det samme gjelder noritang som brukes for å lage maki sushi.

Mat levert på døra

Matkasser levert på døra har blitt kjempepopulært, og det finnes flere leverandører her til lands. Men visste du at det finnes egne matkasser for veganere og vegetarianere? Så hvis du er av dem som har bestemt deg for å teste ut tilværelsen som veganer, men opplever butikken som en jungel av mat du ikke får kontroll over, kan dette være redningen.

PS: Dersom du er av typen som liker å gå ut å spise, dukker det stadig opp nye veganske restauranter rundt om i landet. Senest før helgen poppet det opp en ny i hovedstaden!

Sosiale medier

Emneknaggen #vegan har i skrivende stund blitt nevnt i nærmere 22 millioner innlegg på bildedelingstjenesten Instagram, og bildene som legges ut er ikke bare litt delikate. Der finner du alt fra bilder av desserter, deilige middager og frokosttips. Trenger du litt inspirasjon kan derfor en liten tur innom sosiale medier hjelpe deg på veien.

Gulrot

Den amerikanske frokosten blir ofte en bagel med kremost, og for de finere plasseres litt røykelaks på toppen. Her til lands spises det også en del røykelaks - men hvorfor ikke bytte ut fisken med gulrot? Ikke bare reduserer du risikoen for kvikksølvforgiftning, du sparer også laksen. Olives for dinner forklarer hvordan du kan bytte ut laksen, med gulrot - uten at retten blir dårligere.

Fermentert mat

Den jordnære smaken av gjæring vil kunne bli stort i år. I tillegg til at de gir en unik, syrlig smak til maten, er fermentert mat også fint for fordøyelsessytemet. Prøv å erstatte tofuen med tempeh, spis litt kimchi til kvelds, nyt en kopp kombucha eller smaksett maten din med miso.

Friterte grønnsaker og frukt

Pommes frittes er allerede en stor slager hos folk flest. Men kokker verden rundt friterer nå alt mulig. Søtpotet-fries gjør det stort, også i Norge, men i tiden fremover vil du definitivt se mer av fritert avocado, portobellosopp, polenta og banan-fries.

Næringsgjær

Næringsgjær er et av produktene som for veganere er på vei til å bli «mainstream». Disse gylne flakene er høye på protein, og de gir en ostesmak til en rekke matretter. Poteter, lasagne, og den amerikanske klassikeren mac'n'cheese. Den kan også brukes som ostedipp, og som topping på popcorn!

En annen osteerstatter på det veganske markedet er cashewnøtter, som da blandes mest vann og de krydderne du selv ønsker.

Tips: Enda bedre blir «osten» hvis du lager en miks mellom næringsgjær og cashewnøtter!

Jackfrukt

Eksotiske frukter ligger an til å bli en stor trend i 2016, og blant dem finner vi jackfrukten. I asiatiske land er frukten en svært vanlig del av de dagligdagse ingrediensene, men nå har også andre deler av verden fått øynene opp for det grønne «beistet». Den allsidige frukten har nemlig en konsistens som kan ligne på pulled pork, og er derfor et godt vegan-alternativ til sandwichen.

Vegansk kjøtt

Gluten-baserte, og soya-baserte kjøttalternativer som tempeh, seitan og tofu er fra før kjent for de fleste vegetarianere og veganere, men mange ser tendenser på flere som ønsker å kutte ned på kjøttinntaket og bytte det ut med «falsk kjøtt». Med falsk kjøtt kan du lage så godt som alt kjøttspiserne lager, bare uten kjøtt. Så sleng burgerne i stekepannen eller den kyllingfrie «kyllingen» i gryten og forbered deg på et deilig måltid.

Testet denne? Vegetarburger med yoghurtdressing - for vegansk variant: bruk vegansk yoghurt

Kjøleskapsgrøt

Havregrøt har lenge vært en frokostfavoritt blant nordmenn, og enda mer lettvint ble det når kjøleskapsgrøt ble et begrep. Med noen enkle forberedelser kan du nå ha frokosten klar allerede før du står opp.

Sleng litt havregryn, dine favorittfrukter eller bær og vegansk melk eller juice i et Norgesglass, og la det stå i kjøleskapet over natten. Voilà - frokosten er klar når du våkner.

Kjøleskapsgrøt er en trend i seg selv, men du kan gjøre den enda mer trendy ved å blande i chiafrø. Chia er nemlig bra for fordøyelsen, og det inneholder rikelig med plante omega-3, fiber, protein og en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Belgfrukter

Ifølge Diabetesforbundet er 2016 belgfruktenes år, så skal du prøve deg på en vegansk livsstil, er det trendy å nå kaste seg over linser, kikerter, bønner og andre typer erter. Belgfrukter inneholder nemlig lite fett, mye protein og de er rike på mineraler. De er også relativt kalorifattige. Andre positive sider med belgfrukter er at de er rike på B-vitaminer, spesielt folat og mineralene jern, fosfor, sink, magensium og kalsium. Som om ikke det var nok, er de også rike på antioksidanter.

Smoothie bowls

Det finnes knapt mer instagramvennlig mat enn deilige smoothieskåler - og sunt er det også. Alt du trenger for en god frokost er en stor bolle med smoothie laget av frossen

açaí eller pitahaya-fruktkjøtt, soya eller annen vegansk melk og bananer, samt frukt og masse is. Topp det med granola, chiafrø, kokosflak og ferske frukter eller bær - og du får en frisk og fin start på dagen.

Veganske egg

Eggindustrien er på vei mot en revolusjon skal vi tro flere veganere, for veganske egg er på vei inn på markedet for fullt - i hvert fall i USA. Eggene lages av ingredienser fra alger, og skal inneholde høye nivåer av karbohydrater og mikronæringsstoffer. De skal også være en stor kilde til kostfiber, og inneholde alle essensielle aminosyrer.

Vil du prøve deg som veganer? Her er tre av våre vegan-oppskrifter:

Kilde: PETA

Publisert: 19.02.2016 kl. 11:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?