Bakeredskapene «Hele Norge baker»-finalistene ikke klarer seg uten

FINALIST: Ida Gran-Jansen er blant de tre finalistene i denne første sesong av «Hele Norge baker». Blant hennes favorittredskaper i bakingen er kjøkkenmaskingen i bakgrunnen. Foto: Trond Solberg/TV3
FINALIST: Ida Gran-Jansen er blant de tre finalistene i denne første sesong av «Hele Norge baker». Blant hennes favorittredskaper i bakingen er kjøkkenmaskingen i bakgrunnen. Foto: Trond Solberg/TV3
Natalie Ngo Granum

Dette trenger de for å skape bakemagi! «Hele Norge baker»-finalistene avslører redskapene de ikke klarer seg uten på kjøkkenet.

Førstkommende søndag får vi endelig se hvem som kan smykke seg med tittelen Norges beste amatørbaker. Da er det nemlig endelig tid for den finalen av TV3s «Hele Norge baker» hvor det står mellom Ida Gran-Jansen (25), Bjørn Ali Abdullah (33) og Anne Brith Davidsen (37).

KLARE FOR FINALEN: Bjørn Ali Abdullah, Ida Gran-Jansen og Anne Brith Davidsen skal konkurrere om tittelen Norges beste amatørbaker. Foto: TV3
KLARE FOR FINALEN: Bjørn Ali Abdullah, Ida Gran-Jansen og Anne Brith Davidsen skal konkurrere om tittelen Norges beste amatørbaker. Foto: TV3

Hittil har deltakerne fått vist frem sine imponerende ferdigheter innen gjærbakst, pai, makroner, cupcakes og andre søte fristelser. I løpet av åtte intensive uker har finalistene kjempet mot hverandre under tidspress utenfor sitt eget vante kjøkken. I tillegg har de blitt nøye observert og dømt på både smak, teknikk og estetikk av de strenge dommerne Pascal Dupuy og Øyvind Lofthus.

Da gjelder det uten tvil å ha orden i redskapene sine! Godt har bedt de tre finalistene fortelle oss hvilke favorittredskaper de alltid har kjøkkenet, og svaret ser du nedenfor.

Ida Gran-Jansen: - Kjøkkenmaskinen viktigst

KJØKKENHJELP: Ida Gran-Jansen i gang på sitt eget kjøkken, med favorittredskapet, kjøkkenmaskinen i bakgrunnen. Foto: Nils Bjaaland
KJØKKENHJELP: Ida Gran-Jansen i gang på sitt eget kjøkken, med favorittredskapet, kjøkkenmaskinen i bakgrunnen. Foto: Nils Bjaaland

– Kitchen Aid-maskinen er bare rett og slett fantastisk. Ikke bare er den fin å ha fremme på kjøkkenbenken, men også en drøm å bake med, sier 25-åringen til Godt.

For å få ut all røre fra bakebollen bruker hun alltid en slikkepott.

– Det er også et supert hjelpemiddel når man skal vende inn stivpiskede eggehviter, slik at luften ikke slås ut, tipser hun.

Videre mener hun at når man baker, er det ikke bare å slenge oppi litt mel her og bakepulver der. Det er viktig at alt er nøyaktig, helst på grammet og desiliteren.

– Alle burde ha en måler eller vekt som måler i gram. Det er mange oppskrifter som er basert på gram - det er rett og slett fordi gram er mest nøyaktig, forklarer hobbybakeren og legger til:

– Måleskjeer er også et redskap som er mer nøyaktig enn spiseskjeer eller teskjeer som kommer i forskjellige størrelser.

TROFASTE: Kjøkkenmaskinen og måleskjeer er blant Idas mest brukte redskaper. Foto: Ida Gran-Jansen
TROFASTE: Kjøkkenmaskinen og måleskjeer er blant Idas mest brukte redskaper. Foto: Ida Gran-Jansen


Idas favorittbakekryddere:

- Vaniljestang. Det hever smaken og gir baksten en dypere og rundere vaniljesmak.

Kardemomme og kanel. Baksten får en ekstra piff og et spark bak.

Bilstylisten Bjørn Ali Abdullah: - Går for teknisk utstyr

UTSTYRET I ORDEN: Bjørn Ali har orden på bakeutstyret før han går i gang med detaljarbeid av kakene. Foto: Bjørn Ali Abdullah
UTSTYRET I ORDEN: Bjørn Ali har orden på bakeutstyret før han går i gang med detaljarbeid av kakene. Foto: Bjørn Ali Abdullah

Rygge-mannen har hittil fått mye skryt for sitt øye for detaljer og vakre håndarbeid. Det er derfor ikke så overraskende at favorittbakeredskapene hans er litt mer avanserte enn det du finner i et vanlig norsk kjøkken.

Kanskje bortsett fra iskremskjeen som er det perfekte måleredskapet for 33-åringen:

– Jeg bruker alltid en iskremskje som er 5 cm bred. Da vet jeg at det er akkurat 100 gram volum i den, og kan bruke den uansett om jeg skal måle sukker eller mel.

Bak de detaljerte kakene ligger det teknikker som krever gode redskaper. Når kremen skal smøres på kaken kommer derfor snurrebordet godt med. Da setter han bare kaken på og snurrer den fort rundt mens han påfører kremen.

Resultatet blir alltid perfekt. I hvert fall i kombinasjon med en spatula eller palettkniv - et redskap som minner mye om en lenger variant av en stekespade.

– Når jeg smører kaker med krem, bruker jeg alltid en spatula. Den gjør kaken glatt og fin, forteller Abdullah.

Et annet favorittredskap når han skal påføre kremen er faktisk et vinkeljern. Ved å sette den på bordet mens han smører kremen, blir sidene på kakene helt vinkelrette.

Og for å unngå kakesmuler i kremen, anbefaler han en bred frosting-tupp. Den dekker hele kaken jevnt med krem uten at man må gni den for mye i kaken.

LIGGER I DETALJENE: Spatula og palettkniv er viktige for Bjørn Ali. Foto: JAN PETTER LYNAU
LIGGER I DETALJENE: Spatula og palettkniv er viktige for Bjørn Ali. Foto: JAN PETTER LYNAU


Bjørn Alis topp tre bakekryddere:

1. Kanel. Krydderet fremhever smaken i baksten og gir en nydelig ettersmak.

2. Vanilje. Det gir en god og rund smak som passer til alt søtt.

3. Salt. Jeg bruker det gjerne sammen med sjokolade. Da fremhever det sjokoladesmaken og er en perfekt kombinasjon.

Anne Brith Davidsen: - Stavmikser står fremme hele tiden

En av de tingene bakebloggerenAnne Brith Davidsenfra Sørumsand har lært hittil i konkurransen er viktigheten av en stavmikser på kjøkkenet.

MATBLOGGER: Anne Brith Davidsen bruker blant annet silikonkjevle. FOTO: SARA JOHANNESSEN
MATBLOGGER: Anne Brith Davidsen bruker blant annet silikonkjevle. FOTO: SARA JOHANNESSEN

– Min stavmikser står fremme på benken hele tiden og jeg bruker den til å lage kremer. Kremene får en glatt og fin konsistens med stavmikseren. Jeg kan også redde en eggekrem med mikseren om kremen klumper seg, forteller finalisten til Godt.

Det er imidlertid ikke det eneste redskapet som alltid ligger fremme på kjøkkenbenken til den feminine bloggeren. Den populære kjøkkenmaskinen fra Kitchen Aid står også fremme døgnet rundt. Selv har hun både en i hvit og rosa.

– Den med glassbolle er fin for oss som blogger fordi bollen gjør seg godt på bilder.

– Modelleringsverktøyene ligger også alltid fremme. Jeg bruker dem til dekorering og forming av blomster, samt når jeg modellerer figurer.

Blant de sukkersøte verktøyene finnes det også en silikonkjevle i rosa som Anne Brith ikke klarer seg uten. Den klistrer ikke til seg noe og har en fin bredde å jobbe med.

Anne Briths beste bakekryddere:

Salt. Ved å tilsette maldonsalt får bakverket en piff som gir det lille ekstra.

Sitron. Syren stabiliserer ofte det søte og gir en balansert smak.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?