Ti ting du kanskje ikke visste om avokado

28. august 2015Aktuelt
GRØNT ER SKJØNT: Visste du at avokado egentlig er et bær? Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GRØNT ER SKJØNT: Visste du at avokado egentlig er et bær? Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Paal-Erik Nygård
Paal-Erik Nygård

Avokado har i form av blant annet guacamole og avokado-toast inntatt tusenvis av norske hjem. Her er ti rare og gøyale fakta om den grønne frukten. 

1. Avokadoen skaper ofte forvirring, og mange tror at den grønne godbiten er en grønnsak. Men botanisk sett er avokado en frukt, mer spesifikt et bær.

2. Hass er den mest populære avokadosorten på verdensbasis. Den ble først oppdaget i bakgården til Rudolph Hass i California på 1930-tallet.

3. Ordet avokado kommer fra det gamle indianske ordet «ahuácatl» som betyr testikkel. Årsaken til denne referansen er vanskelig å si, men trolig kommer det av fruktens form.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EN SIKKER VINNER: Guacamole er lett å lage, og ikke minst veldig godt. Finn oppskriften her.  Foto: Magnar Kirknes/VG
EN SIKKER VINNER: Guacamole er lett å lage, og ikke minst veldig godt. Finn oppskriften her. Foto: Magnar Kirknes/VG

4. For å dyrke frem ca 0,5 kg avokado trenger man hele 318 liter vann!

5. Avokadofrukten inneholder mer kalium enn en banan. En avokado inneholder 975 milligram kalium, mens en banan inneholder 487 milligram per frukt.

6. En avokadofrukt består av hele fire gram protein. Dette gjør den til en av svært få proteinrike frukter.

7. Frukten er rik på antioksidanter, aminosyrer og essensielle oljer som mange hevder kan brukes til å reparerer skadet hår, redusere rynker og behandle tørr og solbrent hud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAN BRUKES TIL MYE: Avokado kan også brukes til å lage smakfullt pålegg. Klikk her for oppskrift på toast med avokado. Foto: Sara Johannessen
KAN BRUKES TIL MYE: Avokado kan også brukes til å lage smakfullt pålegg. Klikk her for oppskrift på toast med avokado. Foto: Sara Johannessen

8. I Brasil er en blanding av avokado og iskrem en svært populær dessert.

9. En avokado blir først spiseklar etter at den har blitt plukket av treet. Lar man dem henge kan de holde seg i opp til 7 måneder.

10. All avokado blir håndplukket. Dette gjør arbeidskraft og vann til de største utgiftspostene for de som dyrker frem frukten.

Kilder: Independent.co.uk, Huffingtonpost.com, Epicurious.com.

Publisert: 28.08.2015 kl. 12:22
Oppdatert: 29.04.2016 kl. 09:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?