Kjendisblogger Manuelas beste julegodteri

UKENS MATBLOGGER: Manuela Kjeilen (45) jobber som forfatter, bakeblogger og inspirator. Bor i Jönköping i Sverige. Favorittråvaren er sjokolade. Når hun baker så liker hun å frambringe unike og deilige smak. Det er smaken som er viktigst, deretter hvordan det ser ut. Gleden er komplett når responsen er positivt, sier hun til Godt.no. Blogger på www.passionforbaking.com Foto: Manuela Kjeilen og Daniel Kjeilen.
UKENS MATBLOGGER: Manuela Kjeilen (45) jobber som forfatter, bakeblogger og inspirator. Bor i Jönköping i Sverige. Favorittråvaren er sjokolade. Når hun baker så liker hun å frambringe unike og deilige smak. Det er smaken som er viktigst, deretter hvordan det ser ut. Gleden er komplett når responsen er positivt, sier hun til Godt.no. Blogger på www.passionforbaking.com Foto: Manuela Kjeilen og Daniel Kjeilen.
Magne D. Antonsen

Bakedronningen Manuela Kjeilen gir deg oppskriftene på gelegodteri, hasselnøttopper, marsipanpops og vaniljekarameller.

- Jeg har elsket å bake helt fra jeg var liten, sier ukens matblogger Manuela Kjeilen til Godt.no.

- Det viktigste for å lykke med baking er å ha det gøy på kjøkkenet, og å lese oppskriften nøye flere ganger før du begynner, sier Manuela.

- Det aller første bakeprogrammet jeg så på når jeg var liten og besøkte bestemor i Bergen, var fjernsynskjøkkenet med Ingrid Espelid Hovig. Jeg husker godt da jeg var 9 år og sa til mamma at en dag vil jeg bli som henne og bare bake, fortsetter Manuela.

Og slik ble det, i dag er Manuela viden kjent for baking, bakeblogg, bakekurs og bakebøker. Her er vi så heldige at hun deler fire gode julegoderier fra bloggen sin med deg. Her kan du lese bloggen til Manuela, og følg henne gjerne på Facebook og Instagram også.

Foto: Manuela Kjeilen
Foto: Manuela Kjeilen

Dette gelégodteriet lager jeg hver eneste jul. Det hører liksom julen til. Det er deilig og mykt, med smak av deilige frukter toppet med sukker. Nam nam, sier jeg bare. Dette godteriet lager du på bare noen minutter, om man ser bort fra tiden det må stå i kjøleskapet.

 • 560 g sukker
 • 2 pk gelé med jordbær, bringebær eller den du liker best
 • 625 g eplemos
 • 1 ss gelantinpulver
 • 1 ss sitronsaft

Spray en kakeform med matfett og la den stå i fryseren i 5 minutter. Hell alle ingredienser i en kjele og kok opp. La blandingen koke i 1 minutt. Hell blandingen i kakeformen og la den stå kaldt i 5 timer. Legg bakepapir som er lett smurt med matfett på kjøkkenbenken, og vend gelégodteriet ned på bakepapiret. Skjær godteriet i små biter med en varm kniv, og rull det i sukker. La det ligge på bakepapiret i minst 8 timer, slik at det tørker. Oppbevar godteriet i en tett boks, og nyt det etter hvert. Det er perfekt å gi bort til noen til jul, de kommer til å elske dette godteriet.

Foto: Manuela Kjeilen
Foto: Manuela Kjeilen
Foto: Foto: Manuela Kjeilen

Disse julekjeksene er noe av det beste Manuela vet, og de er elsket av hele familien. De har en deilig smak av karamell, vanilje og knaskende gode hasselnøtter. Utseendemessig er dem ikke de fineste kjeksene å se på, men smaken er veldig god.

 • 500 g sukker
 • 500 g hasselnøtter
 • 5 eggehviter
 • 1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
 • 25 hasselnøtter som pynt på toppen hvis du vil

Smelt sukker til det blir karamellfarget, bland i hasselnøtter og avkjøl blandingen helt. Ha de karamelliserte hasselnøttene i en kjøkkenmaskin og mal dem så fint som mulig.

Hell alt i en bolle og tilsett eggehvitene. Bland det godt sammen og tilsett vaniljeekstrakt, eventuelt vaniljesukker. Fyll hasselnøttblandingen i en sprøytepose med stjernetipp og press ut 25 topper på en stekeplate. Sett stekeplaten i forvarmet ovn på 180 grader og stek i cirka 15 minutter. Hvis du vil pynte kjeksene med en hasselnøtt, legger du nøttene på toppen med en gang du tar kjeksene ut av ovnen, slik at de fester seg. La kjeksene avkjøles i minst 30 minutter før du nyter dem.

Foto: Manuela Kjeilen
Foto: Manuela Kjeilen

En av mine favoritter ved juletider er hjemmelaget marsipan. Det er enkelt å lage og veldig godt. Aller best blir det hvis du dypper marsipan i deilig sjokolade, da får du marsipanpops.

 • 500 g mandler
 • 500 g melis
 • 1 eggehvite

Skåld mandler og la dem tørke, gjerne noen dager, eller kjøp ferdigskåldede mandler. Mal dem fint i en kjøkkenmaskin eller en mandelkvern. Tilsett så melis og mal blandingen en gang til. Bland så i eggehvite og arbeid det sammen til en fast masse.

 • Marsipan
 • Pinne
 • Hvit eller mørk sjokolade

Rull ut jevnstore kuler av marsipan og varm litt sjokolade, enten hvit eller mørk. Temperer sjokoladen ved å smelte halvparten forsiktig i vannbad, og deretter blande inn resten av sjokoladen i den smeltede sjokoladen. Rør godt. Det er viktig å bruke temperert sjokolade, for da holder kulene seg fine lenge. Dypp den ene enden av pinnen i den varme sjokoladen og stikk den deretter inn i marsipankulen. La sjokoladen tørke helt, slik at pinnen sitter godt fast. Dypp så hele marsipankulen i sjokoladen og la den tørke litt før du eventuelt strør over kakepynt.

Foto: Manuela Kjeilen
Foto: Manuela Kjeilen

Denne karamellen smaker masse vanilje og er ganske så søt, men i julen kan vi vel spise litt ekstra søtsaker. Dessuten er det mange som setter pris på å få hjemmelaget vaniljekaramell i julepresang.

 • 675 g ekstra fint hvitt sukker
 • 100 g smør
 • 2 ss Corn Syrup
 • 250 ml kremfløte
 • 1 dl kondensert søt melk
 • 2 vaniljestenger
 • 50 g hvit sjokolade

Ha alle ingrediensene unntatt sjokoladen i en kjele. Varm det opp over svak varme til sukkeret løser seg opp. Det tar omtrent 10–15 minutter. Øk varmen til det høyeste og kok karamellen til den får en fin og gyllen farge. Rør kontinuerlig. Temperaturen skal nå 120 grader på sukkertermometeret. Ta kjelen av komfyren. Ha så karamellen over i en mikserbolle, og miks den på lav hastighet i noen minutter. Etter to minutter tilsetter du omtrent 50 g hvit sjokolade, og pisk sakte opp til den er passe tykk. Hell den over i en liten langpanne dekket med bakepapir og press karamellmassen ned i formen. La den avkjøles litt før du dekker til med plastfolie og setter formen i kjøleskapet i noen timer. Jeg bruker ekstra fint hvitt sukker, fordi vanlig sukker ofte ikke smelter helt. Da blir fugden litt grynete. Har du ikke ekstra fint sukker, kan du bruke vanlig sukker, bare husk å røre ekstra godt. Vaniljekaramellen kan du oppbevare en tett boks i minst 1 uke.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?