Tomat-revolusjonen

13. november 2012Aktuelt
Man kan velge forskjellige typer tomater til ulike retter. (Foto: Gidske Stark)
Man kan velge forskjellige typer tomater til ulike retter. (Foto: Gidske Stark)
AvFredrik HaldogGidske Stark

Dagens tomater er ikke hva tomater engang var.

Av og til er det hyggelig å ha levd en stund. Da har man fått med seg litt av den positive utviklingen her i landet. Dette gjelder i høyeste grad på tomat-fronten.

Da jeg var liten (noe mine barn er lei av å høre om), var det bare én type tomater i butikken, og de var som oftest ikke modne nok og nesten uten smak. Nå bugner det av tomater. Man kan velge forskjellige typer tomater til ulike retter. Det synes jeg er kjempegøy og spennende, og det gjør matlaging enda morsommere.

Jeg har utviklet min egen metode for å finne de beste tomatene. For det første skal de ha den rette fargen. Den trenger ikke være så dyp, men den må være jevn. Dernest må tomatene være nesten sprekkeferdige, men ikke helt, for da er de for modne. Når en tomat er for moden, blir den vandig og mister smak.

Jeg pleier også å lukte på de fleste grønnsaker. Da håper jeg på en kraftig og søtlig lukt. Når alle disse elementene er på plass, kjøper jeg og nyter tomater.

Hjemme hos oss er det blitt slik at vi nesten alltid har små tomater liggende på kjøkkenet, ikke i kjøleskapet, for de både har det bedre og blir bedre i romtemperatur. Når man har tomater liggende slik, blir det til at man tar seg en i ny og ne, og det er jo kjempegodt og ikke minst veldig sunt.

Jeg tror min første store tomatopplevelse var første gang jeg var i Hellas og skulle kjøpe lunsj for å ta med på stranden. Det bugnet av frukt og grønnsaker. Vi kjøpte brød, kremost og tomater – og selvfølgelig melon. Jeg husker at allerede da jeg skar i tomaten, begynte jeg å føle at dette blir bra. Og det ble bedre. Da jeg satte tennene i tomaten, rant saftene og munnen ble fylt av sol, sødme, litt syre og en utrolig tomatsmak. Etter dette er det aldri en strandlunsj uten tomater.

Jeg bruker tomater til alle typer mat – det er en av de viktigste ingrediensene i mitt kjøkken.

En av min mors favoritter var å lage salat av tomater, der hun tilsatte eddik, sukker, salt, pepper og finhakket løk. Det gir en kjempeflott balanse i tomaten som fremhever smaker og det er i bunn og grunn kjernen i all matlaging.

Tomatkokte kyllinglår

Tomatkokte kyllinglår.
Tomatkokte kyllinglår.

Tomatkokte kyllinglår. (Foto: Gidske Stark)

4 store kyllinglår

8 fedd hvitløk

2 bokser hermetiske tomater

5 dl hønsekraft

2 ts rosmarin

2 kepaløk i båter

16 cherrytomater

1 ss solsikkeolje

1 ss god olivenolje

Salt og pepper

Brun kyllinglår og hvitløk i solsikkeolje. Ha i hermetiske tomater, hønsekraft, rosmarin og løk. Kok dette i ca. 35 min., til kjøttet løsner fra benet. Mens kyllinglårene koker, tar du cherrytomatene i en ildfast form med olivenolje og salt og baker dette i stekeovnen på 170 g i ca. 15 minutter

Retten serveres med kokt ris eller tagliatelle.

Tomat- og mozzarellasalat

Tomat- og mozarellasalat.
Tomat- og mozarellasalat.

Tomat- og mozarellasalat. (Foto: Gidske Stark)

4 bifftomater i tynne skiver

8 ss god olivenolje

4 mozzarella, i tynne skiver

20 basilikumblader

Salt og pepper

Legg lagvis på en tallerken – tomat, salt og pepper, mozzarella – og til slutt basilikumblader.

Jeg liker å legge dette opp som porsjonstallerkener.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?