Raw food: Spiser kake til frokost hver dag

RÅKOST: Tiril Refsum startet raw food-kafé i 2016. Hun forteller at de av og til får spørsmål om de serverer sushi. Foto: Natalie Ngo/Godt
RÅKOST: Tiril Refsum startet raw food-kafé i 2016. Hun forteller at de av og til får spørsmål om de serverer sushi. Foto: Natalie Ngo/Godt
Natalie Ngo Granum

Tiril Refsum (26) mener det er unødvendig å vente med festen til fredag, og er for kos i hverdagen - gjerne i form av helt rå kaker. 

– Jeg har spist kaker til frokost hver dag i flere år, sier raw food-gründer Tiril Refsum.

Å spise kake til frokost har alltid vært drømmen til 26-åringen, men noe hun styrte unna siden hun fikk vondt i magen. Helt frem til hun for noen år siden dro på en raw food-festival i Sverige og fikk smake på kakene som ble servert der.

– Plutselig kunne jeg spise kaker uten å få vondt i magen. Det ble egentlig en revolusjon for meg at jeg bare kunne nyte igjen. Så begynte jeg å bake mer og mer hjemme, forteller hun.

I dag er hun eier og daglig leder av den populære kafeen Oslo Raw og aktuell med egen kokebok til våren. De fotovennlige kakene og rettene dukker stadig opp på Instagram-feeden. Blant annet toppblogger Camilla Pihl skryter av raw-kakene på bloggen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRØNN FRISTELSE: Pistasjkake med kokoskrem inneholder også grønnsaker. Hvis man plukker ingrediensene fra hverandre får man plutselig en salat eller et måltid, forklarer Tiril Refsum. Foto: Natalie Ngo/Godt
GRØNN FRISTELSE: Pistasjkake med kokoskrem inneholder også grønnsaker. Hvis man plukker ingrediensene fra hverandre får man plutselig en salat eller et måltid, forklarer Tiril Refsum. Foto: Natalie Ngo/Godt

Noen kommer fordi de synes raw food er godt, andre kommer bare for å henge, mens noen kommer for helseaspektet, forteller eieren når Godt tar turen innom den lille, pastellfargede kafeen på Adamstuen.

Få oppskriften på rå brownie nederst i saken!

Raw food er først og fremst mat som ikke er varmebehandlet over 42 celsiusgrader, hvor ideen er at flest mulig av næringsstoffene og enzymene skal bli bevart. Det er dog ikke et vitenskapelig konsept, mener ernæringseksperter.

Gründeren er opptatt av at det handler om å ha det bra i kroppen. Selv spiser hun alt mulig - ikke bare rå mat.

– Dette er ikke en diett, men én av tingene du kan spise. Jeg tenker ikke at «nå er dette rett» og «nå er dette galt». Det hele koker ned til at vi skal ha det bra og kose oss mens vi tar vare på kroppen vår, sier Refsum.

Trenden med raw food har lenge vært i utlandet, ofte i tråd med vegansk kosthold. En trenger ikke å dra lenger enn til København for å finne en rekke raw food-kafeer. Mens i Oslo har det smått dukket opp flere steder som tilbyr raw food, blant annet Funky Fresh Foods og The Juicery.

Klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud mener det alltid er positivt å unngå veldig prosessert mat og at raw food sånn sett er midt i blinken.

Videre understreker hun:

– Det er noen matvarer man får mer ut av ved å varmebehandle, for eksempel kjøtt og enkelte grønnsaker. Det gjør det lettere for oss å fordøye.

– Raw food er en fin ting å ha fokus på, men ingen grunn til å følge slavisk rent helse- og ernæringsmessig, fortsetter Eskerud.

Hele rå-suksessen til Tiril startet for tre år siden da hun leverte en raw-kake til en kafé på Majorstuen.

– De var litt sånn «ok, hva er dette her?» Men jeg tror fordi de syntes jeg var søt og ville gjøre meg glad, så prøvde de å selge den - også solgte de ut alt med en gang!

Kafeen ville ha mer kake, så hun fortsatte å bake og bake hjemme på kjøkkenet sitt. Og den lille bedriften begynte å vokse. Gigaspaet The Well ringte og ville også ha en bit av raw-kakene. I dag selger flere bedrifter og kafeer raw food-en som er utviklet av 26-åringen - blant annet Google Norge tilbyr de ansatte søte raw-kaker i lunsjen.

Spoler vi enda flere år tilbake, trodde hun veien til suksess var en helt annen. Etter å ha prøvd seg på journalistikk i Volda som 18-åring, fant Tiril ut at hun måtte ta vare på seg selv og ikke minst, finne veien selv.

– Jeg har så mye energi, så jeg pleide å overjobbe for å holde meg igang, men så ble jeg utbrent etter et halvt år på studiet, og bare lå der og kunne ikke gjøre det jeg pleide, sier Refsum og fortsetter:

– Før tenkte jeg ikke at jeg kunne leve av å lage kaker; for presset om å ta utdanning ligger latent i samfunnet. Men jeg er mest lykkelig når jeg kan skape noe som jeg elsker og når jeg kan utvikle evnene mine. Jeg må være kreativ, hvis ikke råtner jeg. Det mener jeg at jeg gjør nå gjennom det å skape rom for nytelse i hverdagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARGEGLAD: Den lille kafeen rett ved trikkeholdeplassen på Adamstuen tiltrekker seg både de som vil spise lunsj eller bare kose seg med en kakebit. Her lager Magnus Wergeland Juell varme drikker. Foto: Natalie Ngo/Godt
FARGEGLAD: Den lille kafeen rett ved trikkeholdeplassen på Adamstuen tiltrekker seg både de som vil spise lunsj eller bare kose seg med en kakebit. Her lager Magnus Wergeland Juell varme drikker. Foto: Natalie Ngo/Godt

Raw food-entusiasten skjønner imidlertid at mange blir skeptiske til å spise kake til frokost.

– Det er ofte de samme ingrediensene som i en smoothie eller en salat - det er bare presentasjonen som er annerledes. I mange av kakene er det masse grønnsaker, og hvis du blander det med dadler og legger det på for eksempel en nøttebunn, blir det plutselig en kake, forklarer Refsum.

Selv om raw-kaker både ser og høres fancy ut, mener kakebakeren at det er ganske enkelt å lykkes med selv hjemme.

– Det er grønnsaker, frø, nøtter, bær og frukt. Skal du lage det selv trenger du ikke noe avansert utstyr, bare en foodprosessor og en fryser, slår hun fast.

– Hva med bakterier - siden maten ikke blir varmebehandlet?

– Vi fryser ned det meste i minus 22 til 36 grader. Dessuten har vi ingenting animalsk på vårt kjøkken, så det er veldig ren mat.

Oslo Raw er ikke den eneste nisjekafeen som gjør suksess i hovedstaden. Den nystartede kafeen Talor & Jørgen selger ut hundrevis av doughnuts hver dag. Samtidig har den grønne bølgen slått over hovedstaden de siste årene.

– De som spisser seg, spesialiserer seg og har et klart tilbud snakker til dem de ønsker skal komme. Da klarer folk å velge kaféen de vil gå til. For nå har jo kafémarkedet i Oslo eksplodert, har trendforsker Gunn-Helen Øye tidligere sagt til Godt om det brede kaféutvalget.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?