Til hovedinnhold

Ti retter du må kunne lage før du fyller 30

13. februar 2014Aktuelt
GRUNNLEGGENDE: Har du aldri laget brownies eller burger fra bunnen av før? Da er det bare å sette i gang. Foto: Sara Johannesen / Gisle Oddstad / Magnar Kirknes / VG
GRUNNLEGGENDE: Har du aldri laget brownies eller burger fra bunnen av før? Da er det bare å sette i gang. Foto: Sara Johannesen / Gisle Oddstad / Magnar Kirknes / VG

Fra hjemmelaget burger til kokte poteter - det er en knippe oppskrifter du bør mestre på kjøkkenet før du trer inn i de glade tredveårene.

Det er noen basisoppskrifter som alle som lager mat jevnlig bør kunne mestre til en viss grad. Allerede i heimkunnskapstimene på skolen begynner du forsiktig å lære deg å eksperimentere på kjøkkenet. I neste fase av livet flytter du ut fra redet og har sannsynligvis testet ut enda flere oppskrifter på ditt eget kjøkken. Innen du fyller 30 år er det en knippe grunnleggende matretter som du bør kunne diske opp selv.

Hvilken oppskrift mener du er den viktigste du har lært? Del i kommentarfeltet!

Nærmer du deg den store dagen eller har bikket tredveårene, men likevel føler at du ikke har helt kontroll på kjøkkenet. Ingen grunn til panikk, det sies at øvelse gjør mester.

Er du derimot av den rutinerte typen har du sikkert rundet det meste på listen og kan puste lettet ut.

Koke poteter

Foto: Gisle Oddstad/VG
Foto: Gisle Oddstad/VG

Å koke poteter kan være en utfordring hvis du ikke gjør det ofte. Med eller uten skall, i de fleste tilfeller er det uansett lurt å vaske dem godt først. Ha akkurat nok kaldt vann i gryten slik at potetene dekkes. Når vannet er kokt opp, skrus varmen ned og fortsetter å småkoke. Tiden avhenger på størrelsen og potet. Sjekk forsiktig med en gaffel - kjenner du lite motstand er de ferdige.

Når du har mestret kunsten å koke poteter, skjønner du aldri hvorfor du også har kjøpt ferdig potetmos tidligere.

Ostesmørbrød

Foto: Jon Krog Pedersen
Foto: Jon Krog Pedersen

Du trenger kanskje ikke å lage de aller villeste ostesmørbrødene med det første, men for å lage et helt enkelt ostesmørbrød er det ikke mer hokus pokus enn å legge to brødskiver sammen med ost og annet digg. Deretter gir du dem en liten omgang i stekepannen, ovnen eller toastjernet. Svir det seg - er det heldigvis bare å prøve på nytt!

Eggerøre

Foto: Göran Bohlin/VG
Foto: Göran Bohlin/VG

Det finnes mange teknikker for å lage perfekt eggerøre. En dose tålmodig er uansett et krav. For å få best resultat er det nemlig lurt å ta deg god tid og bruke så lite varme som nødvendig. Det sikreste trikset for å unngå stiv eggerøre er å lage det i vannbad, ifølge Godts matsansvarlig Jon Krog Pedersen. Sjekk oppskriften hans her.

Pannekaker

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Selv om pannekaker er noe av det enkleste å lage, er det ikke garantert perfekt resultat hver gang. Først og fremst har røren godt av å stå og svele litt. Videre er valg av stekepanne viktig; velg en der deigen ikke klebrer seg fast. Teflon er gull i kombinasjon med høy varme (men ikke for varm) og smør som tåler varmen. Det tar et par pannekaker før du finner flyten, men jo oftere du får øvd deg jo mer rutinert blir du.

Steke perfekt biff

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Den dagen du mestrer kunsten å steke biff blir livet plutselig mye enklere. Det viktigste er ikke bare å steke den riktig, men også la den hvile riktig. Størrelsen spiller selvfølgelig en stor rolle og steketiden varierer etter kjøttstykket, men noen holdepunkter er alltid godt å ha med på veien. Sjekk ut Godt-Jons guide til å steke perfekt biff her.

Guacamole

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Guacamole-dipp er et godt tilbehør til fredagstacoen, og å lage den selv slår enhver pose- eller ferdigvariant. Utfordringen er å finne den rette avokadoen med perfekt konsistens. Ellers er det bare å mose med en gaffel, bland med finhakket hvitløk og noen dråper lime. Eventuelt chili eller koriander for det lille ekstra. Smak til med salt og pepper. Voìla!

Brownies

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Brownies er sjokoladekakens mor med den myke og klissete kjernen. Glem posevariantene, du merker garantert forskjell når du baker kaken helt fra bunn. Vanlige bakeingredienser som mel, sukker, egg, smør og bakepulver er det som skal til. Følger du bakst-oppskrifter slavisk, har vi troen på at du vil lykkes. Sjekk våre oppskrifter på brownies her.

Hjemmelaget burger

Foto: Jon Krog Pedersen
Foto: Jon Krog Pedersen

Har du ikke prøvd å lage burger fra bunnen av ennå, er det på tide. Ta enten frem kjøttkvernen og lag perfekt hamburger helt fra «scratch», eller gå for den enklere metoden med kjøttdeig. Du vil bli overrasket hvor enkelt det er, dessuten kan du tilsette krydre og smaker etter ønske for å lage din egen favorittburger.

Enkel salat

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

En salat bør være grunnleggende å få til. Er utfordringen hvordan du skal angripe grønnsakene før de legges i skålen, kan noen enkle kutte- og skrelletips kanskje komme godt med. Sjekk Godt-Jons kokketeknikker med tips og triks her.

Pizza

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Nei, vi snakker ikke om å sette en frossenpizza i ovnen. Å jobbe med gjærdeig er nesten litt terapi, og med en god bunn er mye av grunnlaget lagt. Da gjenstår det bare å strø på det du ønsker av fyll og topp med ost. Trenger du inspirasjon, sjekk våre pizza-oppskrifter på både tykk og tynn bunn her.

Trenger du flere tips? Les disse fem rådene og du bommer aldri på en oppskrift igjen!

Publisert: 13.02.2014 kl. 12:45
Oppdatert: 13.02.2014 kl. 15:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?