Høstritualet
Hvert kjøkken sin favoritteplekake. Her er alternativene når favorittene er spist opp. Og ikke bare med én, men med flere favoritter i.
Uansett hvordan du får tilgang til høstens norske epler, blir eplekaker og epledesserter et relativt rimelig valg. De fleste bør spises lunkne. Syns jeg. Og gjerne med krem til.
Skal det være gyllent, skal det være til gagns. Vår første fristelse har både epler og tørkede aprikoser; dobbel glede, med andre ord.
Amerikansk eplekake
Dette er familieoppskriften til Mary Berry. Den er hentet fra boka "100 Cakes and Bakes".
Foto: Jonas Haarr Friestad.
150 g smeltet, avkjølt smør, pluss litt ekstra til formen
250 g mel
2 ts bakepulver
225 g sukker
3 egg
noen mandeldråper
225 g epler; skrelt, delt og skåret i tykke skiver
100 g tørkede aprikoser, grovhakkede
25 g mandelspon
Varm ovnen til 160 grader.
Smør en liten springform, 20 cm i diameter. Legg evt. et bakepapir i bunnen.
Mål opp alle ingrediensene. Ha mel, bakepulver, sukker, egg, mandeldråper og smeltet smør i miksebolle. Samle dem i kjøkkenmaskinen og visp ett minutt.
Vend epleskiver og hakket aprikos i røren.
Ha røren i den smurte formen og glatt til overflaten. Dryss mandelflakene over.
Stek 1 - 1 1/2 time, til kaken er gyllen utenpå, fast å ta på og begynner å krympe litt i kantene.
Avkjøl på rist noen minutter før du fjerner formen.
Fruktpai med honningtosca
Eple og nektarin er en fin kombinasjon. Bare prøv.
Paideig til ca. 12 stykker:
125 g smør
3 1/2 dl hvetemel
1 ss flytende honning
Fyll:
3 epler
3 nektariner eller store plommer i sesongen
3 ss honning, gjerne akasie
2 ss potetmel
Honningtosca:
75 g smør
75 g ristet mandelspon
6 ss akasiehonning
1 1/2 ss hvetemel
Paiskallet:
Kjør smør, mel og honning til én klump i en kjøkkenmaskin. Eller smuldre med hendene til en fast deig.
Trykk ut deigen i bunnen av en paiform, ca. 25 cm i didameter, og minst 1 1/2 cm opp på kantene. Sett formen i kjøleskapet minst en halvtime.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Foto: Jonas Haarr Friestad.
Fyllet:
Skrell eplene og skjær i tynne båter. Fjern steinen i nektarinen og skjær i båter. Hell i en kasserolle og varm opp på middels varme cirka 5 minutter. Bland i honning og potetmel og sett kasserollen til side.
Smelt smør i en annen kasserolle sammen med mandelflak og honning. Rør i mel. Sett til side.
Forstek paiskallet midt i ovnen cirka 10 minutter. Ta ut formen og fyll i fruktblandingen. Fordel toscablandingen på toppen. Stek nederst i ovnen cirka 15 minutter til oversiden har fått gyllen farge og er sprø.
Servér lunken, gjerne med en kule vaniljeis.
Eplekake med ananas
Ann-Kristin Hallgrens bok "Eplekaker og annet smått & godt av epler" er en oppkomme av nye tips til eplegodt. Denne enkle godbiten er hentet derfra. Den skal bare røres sammen, ikke pisken. Kaken bør ikke stå for lenge i ovnen; den skal være litt myk i midten.
125 g smeltet, avkjølt smør
1 dl sukker
2 egg
2 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 liten boks avrent, knust ananas i egen kraft
2 ss seterrømme
3-4 epler
kokosmasse til formen
1 ss sukker + 1 ss kardemomme til dryss
Varm ovnen til 200 grader.
Rør smør og sukker godt. Tilsett ett egg om gangen.
Sikt i mel og bakepulver og bland godt. Rør i ananas og rømme.
Hell deigen i smurt springform strødd med kokosmasse, 24 cm i diameter.
Skrell eplene og skjær i tynne båter. Stikk dem ned i deigen tett inntil hverandre i en ytre og en indre ring. Bland sukker og kardemomme og strø over eplene.
Stek i cirka 40 minutter, eller til kaken er gjennomstekt og har fin farge.
Superenkel epleterte
Det er ingen skam å jukse med mat fra grunnen i tidsklemma. Det blir duft og smak av eplekake selv om en annen lager bunnen. Med krem eller vaniljeis på lunken kake blir det ingen følelse av juks.
Foto: Jonas Haarr Friestad.
250 g ferdig butterdeig, frosne plater eller kjevlet, fersk deig fra kjøledisken
4-6 epler
4 ss aprikosmarmelade
1/2 vaniljestang
Sett ovnen på 200 grader.
Kjevle deigen veldig tynn; tynnere enn du vanligvis bruker butterdeigen, ca. 2 mm. Kle bunnen og sidene i en form ca. 23 cm i diameter. Klipp et stykke bakepapir og kle inni formen. Prikk med gaffel. La deigen hvile en halvtime i kjøleskapet.
Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del i båter som igjen skjæres i tynne skiver. Legg taksteinslagt - slik at de overlapper hverandre - rundt på hele bunnen tett inn til kanten.
Stek 30-40 minutter eller til eplene er møre og bunnen sprø og gjennomstekt.
Avkjøl. Pensle med aprikosmarmelade utrørt med frø fra vaniljestangen.
Vispet krem, vaniljesaus eller en klype is smaker ekstra godt til.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto