Grøsskar
Det skrekkeligste denne helgen er at en god grønnsak går i søpla, mens barna stapper seg spyferdige med godteri.
Hei! Dere foreldre, dere bak der. Jeg må ha en alvorsprat med dere!
Det er det jeg har lyst til å rope. Til den foreldreeskorten som diskret står utenfor dørlampens rekkevidde. Urørlig ventende, med ansiktene lyst opp av smarttelefonenes isbleke lys. Herregud, det er egentlig de som er skumle!
– Hjelpes! Hvem i all verden er dere? piper jeg istedet i dørsprekken, for ørtende gang denne halloween-kvelden.
Knask ska’rem ha! Ikke noe knep. Og i alle fall ikke kneip. Jeg lemper ut, sånn passe kjip med godteriet, helt greit.
I de korte pausene mellom heksebesøkene sitter jeg pal på en stol like innenfor døren og nipper til litt hvitvin. Spørsmålet melder seg med et grøss.
Hvor mye gresskar blir pælmet denne kvelden?!
Vi vet jo at vi kaster omtrent en fjerdedel av alt vi har i kjøleskapet. Årlig dumper vi forbrukere 278 000 tonn med mat. Matindustrien kaster 14 000 tonn, butikkene 48 000 tonn.
Gresskarene?
800 tonn anslår grønnsaksbransjen at det selges i år. En utrolig økning fra rundt 200 tonn for ti år siden. 99 prosent blir kastet, tenker jeg. Når man kan ovnsbake dem og få et helt unikt tilbehør, eller lage nydelig suppe av dem? I søpla!
De små fugleskremslene, overdosert på sukker og nedklint av lekeblod er sendebud fra framtiden. Zombier som kommer tilbake for å hevne all maten vi kaster, kloden vi gjør kål på.
Ding! Dong!
Da jeg åpner døren igjen trenger jeg ikke spille redd.
De tre ungdommene er så jævlige at jeg får istapper under armene. De står stivt, i lyseblå boblejakker, håret ligger sleiket til hodene, og de bare stirrer svart på meg. Lenge. Han ene har Lacoste-genser!
”Bøh… Vi kommer fra Fremskrittspartiets Ungdom.”
Jeg får en løpeseddel stukket i hånden. Det viser seg at de egentlig er fra AUF og har kledd seg ut, med skremselspropaganda om hvor ille en høyredreining i politikken kan bli.
Men nå var jeg så skjelven at jeg låste døren.
Bakt gresskar
Her kan du jo blande med andre grønnsaker, men det er gresskaret som kommer til å bli husket. Samtidig med at denne står i ovnen kan du legge inn en alufolie-pakke med mindre gresskarterninger og en god skvett eddik, litt sukker og salt og pepper. Dette kan du ta vare på i et par uker på glass og ha som garnityr til andre retter.
Foto: Yngve Ekern.
½ lite gresskar
1 paprika
noen fedd hvitløk med skall
olje
Skjær gresskarkjøttet i båter, paprikaen i mindre strimler. Ha det i en ildfast form sammen med hvitløken. Skvett på litt olje og bland godt.
Sett i ovn på 200 grader til gresskarkjøttet er mørt, gjerne litt svart i kantene.
Syltet ribbegresskar
Nå er det ikke lenge til! Og lager du denne, har du perfekt tilbehør til ribbeskiven med knasende sprø svor. Jeg lager syltelaken med eplemost, det gir en herlig sødme.
200 g gresskarkjøtt i nokså små terninger
1 flaske eplemost
1 ts salt
3 nellikspiker
2 laurbærblad
1 stjerneanis
8 – 10 pepperkorn
1 ½ dl hvit husholdningseddik
1 ss sukker
Ha eplemosten i en kjele, kok opp og la den koke inn til det er halvparten igjen. Ha i alle krydderne og eddiken, la det småkoke i fem minutter til.
Ha gresskarterningene i en kjele. Hell på vann så det dekker. Kok til terningene er møre, men ikke overkokte.
Gresskarsuppe
Det er så enkelt at det er flaut. Jeg baker gresskar i alufolie før jeg purerer det. Det forsterker smaken sammenliknet med bare å koke dem møre. Og ikke glem frøene: Pell dem ut, skyll dem og tørk dem godt med papir. Ha på bitte litt olje og en del salt, fordel utover en stekeplate og stek dem på 180 grader til de er tørre, men ikke knusk. En veldig, veldig god thai-variant finnes på bloggen min blogg.aftenposten.no/ekern
Foto: Yngve Ekern.
½ lite gresskar
1 hvitløk
saften av 1 sitron
1 ss smør
vann/kyllingbuljong
1 dl kremfløte
salt, pepper
Skjær gresskarkjøttet i terninger. Pakk dem i alufolie med halve hvitløksfedd, en klatt smør og en god skvett sitronsaft, eventuelt krydder av noe slag. Bak i ovn på 180 – 200 grader til gresskarkjøttet er mørt, omtrent i 40 minutter.
Ha det over i en kjele. Hell fløten og litt vann/buljong. Kjør det sammen med stavmikser og juster konsistensen med mer vann/buljong. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Pynt med gresskarfrøene, litt grønt og en klatt smøreost, kanskje litt rømme.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto