Spiselige blomster

13. november 2012Aktuelt
Spis blomster fra egen hage og vinduskarmen. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Spis blomster fra egen hage og vinduskarmen. (Foto: Jonas Haarr Friestad)
Foto: Jonas Haarr Friestad
AvBorghild FiskåogJonas Haarr Friestad

Årets store mat-trend; pynten skal være spiselig, delikat og utsøkt.

Kokken gjør som mormor, hever maten med spiselige blomster fra egen eller andres hage.

Du trenger ikke legge om bedet. Sannsynligvis har du både fioler, storkenebb, jordbær i blomst, lavendel, blomkarse, agurkurt(borago) og ringblomster allerede. De er alle spiselige blomster som du kan pynte salater, supper, desserter, kaker og drikker med.

Jordbærterte

Denne favoritten er et must under Frankrike-turen. Men vi har bedre jordbær enn dem, så kaken vår kan bli enda lekrere. Både tertebunn og krem kan lages dagen før servering. Men du må gjøre den ferdig like før servering.

Bunn:

125 g usaltet smør

125 g hvetemel

1 ss iskaldt vann

Fyll - crème patissière:

3 1/2 dl helmelk

1 vaniljestang splittet på langs

4 eggeplommer av store egg

100 g sukker

25 g hvetemel

finrevet skall av 1 sitron

Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad

Jordbærterte. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

Bunnen:

Ta fram smøret i god tid så det blir mykt før det røres. Ha det i kjøkkenmaskinen og sikt oppi melet. Tilsett litt iskaldt vann og kjør deigen raskt til et emne. Hvis du kjører massen for lenge, blir den seig.

Legg deigemnet i en plastpose og la den hvile én times tid i kjøleskap. Smør og mel en terteform eller springform, 24 cm i diameter.

Kjevle deigen så den dekker bunn og kanter på formen. La deigen henge litt utover kantene, dermed trekker ikke deigen seg sammen.

Prikk bunnen godt med en gaffel. Kle innvendig med bakepapir og fyll med tørkede bønner eller erter. Forstek den ved 180 grader i cirka 10 minutter. Fjern bakepapiret og tørrgodset som bare skal sørge for at ikke bunnen buler opp. Stek videre til bunnen er blitt sprø og lett gyllen, cirka 15-20 minutter. Avkjøl i formen på rist.

Kremen:

Kok opp melk og vaniljestang, både stangen og de utskrapte frøene i en kasserolle. Slå av varmen.

Visp eggeplommer og sukker i en stor bolle til luftig eggedosis ca. 10 minutter. Sikt i mel og vend inn sammen med revet sitronskall.

Sil vaniljemelken i en tynn stråle i eggedosisen mens du rører.

Vask kasserollen. Slå blandingen tilbake og rør konstant til kremen tykner. Ta kasserollen av varmen. Dekk med bakepapir så den ikke får snerk. Avkjøl.

Servering:

Flytt tertebunnen over på serveringsfat. Fyll med krem og topp med friske bær og pynteblomster. Jordbærterten fortjener den beste kaffen du kan få tak i. For meg er det da Kenya-kaffe som gjelder!

Pavlova med friske bær

Marengskaken er skapt til Anna Pavlovas ære. Den russiske ballettdanserinnen besøkte Perth i 1929. Kjøkkensjefen på Hotel Esplanade, Herbert Sachse, ble så begeistret at han skapte en delikatesse som var verdig å bære hennes navn. Seks år senere ble kaken døpt Pavlova av kollegaen Harry Nairn.

Eller? I Wellington på New Zealand mener de å kunne bevise at det var kjøkkensjefen på hotellet under Pavlovas besøk der i 1926 som lot seg forføre til marengsdesserten Pavlova Cake.

Det skal selvsagt mer enn noen eggehviter og en anelse sukker til for en krig. Men at massen holder til en permanent krangel, er innbyggerne på naboøyene Australia og New Zealand gode eksempler på. Australia har for øvrig utnevnt Pavlova'en til kontinentets mest ur-ekte rett!

I beste norsk fredsmeklertradisjon går vi raskt over til det alle er enige om: At Pavlova-kaken er som skapt for en norsk sommer. At kaken er lettlaget, knasende god og en flott gjesterett.

Alan Davidsons kulinariske leksikon fra Oxford definerer kaken som bestående av en marengsbunn (eller flere), myk, seig, marshmallow-aktig i midten på grunn av litt maisennamel og vineddik i marengsmassen etter at sukkeret er brettet inn.

Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad
Foto: Jonas Haarr Friestad

Pavlova. (Foto: Jonas Haarr Friestad)

Bunn nok til 6-8 stykker:

6 eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

1 ss maisennamel

Fyll:

500 g friske bær - hele eller i stykker

3 dl kremfløte

3 ss lemon curd

evt. blomster til pynt

Marengs:

Kle bakepapir i en stekeovnspanne. Tegn opp en sirkel på ca. 25 cm i diameter.egg på stekeplater.

Skill eggene og ta vare på eggeplommene til en senere anledning.

Visp eggehvitene til hardt skum i en ren bolle. Drypp i eddik mens du visper.

Bland sukker og maisenna og tilsett i flere omganger i marengsmassen mens du visper. Når massen er blank og smidig, fordeler du den i sirkelen på bakepapiret.

Stek i varmluft i stekeovn ved 150 grader cirka 1 time. Har du ikke varmluft, stek bunnen ved 160 grader. Marengsen skal være sprø utenpå og litt seig inni. Avkjøl på rist. Fjern bakepapiret.

Fyllet:

Rens bærene. Visp kremfløten og rør i lemon curd.

Rett før servering legger du marengsbunnen på et serveringsfat, topper med kremen og fordeler bær og pynt oppå.

Denne kaken kan ikke skjæres i fine stykker, men det er ok med smuler når smaken er så god!

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?