Derfor er det vanskelig å skrelle egg

6. april 2018Aktuelt
SKRELLETIPS: Gjør skrellingen til en lek med tempererte egg før koking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SKRELLETIPS: Gjør skrellingen til en lek med tempererte egg før koking. Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Unngå kjøleskapskalde egg.

Vi har mange opplevd at skallet på et kokt egg kan sitte som limt fast. Etter å ha jobbet iherdig gjennom skrellingen, sitter en igjen med kun halvparten av egget til brødskiven.

Ifølge National Geographic skal det være lettere å skrelle gamle egg enn ferske egg. For å skrelle et hardkokt egg må pH-verdien være over 8,7, mens et nylagt egg har en pH på 7,6.

Marit Løvbrøtte, matrådgiver hos Matprat, mener at det er et annet triks som gjør skrellingen enklere - uavhengig av alder på egget.

– Som regel trenger du ikke å tenke på hvor gamle eggene er. Det viktige er å ta ut eggene fra kjøleskapet i god tid før bruk, sier Løvbrøtte til Godt, som mener alle eggenes egenskaper er best når det er romtemperert.

Hun forklarer at det er en luftblære i den butte enden av egget. Når egget er kaldt kommer ikke luften fort nok ut, og eggeskallet sprekker for å slippe ut luften. Det er en fordel med tempererte egg, både for å unngå at de sprekker under koking og at det er enklere å skrelle dem etter koking. På egg som er tempererte sitter ikke hinnen under eggeskallet så fast til det kokte egget, og dermed blir skrellejobben enklere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GUL PLOMME: Kok egget i 8-10 minutter for hardkokt egg. Foto: Magnar Kirknes
GUL PLOMME: Kok egget i 8-10 minutter for hardkokt egg. Foto: Magnar Kirknes

Ta ut dagen før

– Vi får av og til spørsmål fra kantiner som lurer på om det er noe galt med eggene fordi de er umulig å skrelle. Ofte viser det seg at de har kokt kjøleskapskalde egg. Det er derfor en god rutine å ha egg til daglig forbruk stående fremme på kjøkkenbenken, tipser Løvbrøtte.

Spesielt til helgefrokostene hvor det gjerne kokes mange egg, er det lurt å ta ut eggene kvelden før:

– Egg kan gjerne overnatte på kjøkkenbenken, selv om de bor i kjøleskapet. Norske egg er ikke en lett bedervelig matvare og blir ikke dårlig av å stå ute, understreker matrådgiveren.

Mange bruker også å legge det kokte egget i kaldt vann rett etter koking.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at et tidligere kjent råd for å få skallet til å slippe, var å ha eddik i kokevannet for å øke pH-verdien. Dette stemmer ikke, da eddik får pH-verdien til å synke.

Og dette kan du lage med de skrelte eggene:

Publisert: 06.04.2018 kl. 14:52
Oppdatert: 12.09.2018 kl. 09:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?