Dette er påleggsfavorittene til norske foreldre
En ny undersøkelse viser at matpakken til barn og unge har et sunt innhold.
Uansett om du er i jobb eller går på skole, er ung eller gammel er det ingen tvil: Matpakken er en viktig del av hverdagen både for at du skal kunne konsentrere deg godt gjennom hele dagen og at humøret skal holde seg oppe.
Brød med pålegg er en tidløs klassiker i matboksen til både barn og vokse, og en ny undersøkelse utført av Respons Analyse for matvarekjeden Kiwi viser at foreldre er opptatt av at barna skal ha med seg en sunn nistepakke på skolen.
Undersøkelsen er utført på et utvalg av tusen foreldre med barn som går på barne- eller ungdomsskolen og har som mål å avdekke matpakkevaner hos familier.
Favorittpålegget
Undersøkelsen viser at hele 59 prosent av deltagerne svarer at de gir barna grovt brød med i matpakken, mens bare 4 prosent bruker fint brød. Halvgrovt brød og knekkebrød er også populært i matboksen.
Av hvilket pålegg som blir brukt viser undersøkelsen at 55 prosent av foreldrene som deltok svarte at de sender barna på skolen med hvitost på skiven, mens pålegg som skinke, leverpostei og salami også troner høyt blant favorittpåleggene.
På motsatt side av tabellen finner vi honning, røkt laks, sjokoladepålegg og diverse påleggssalater som reke- og italiensk salat, som bare mellom 1-6 prosent av foreldrene svarer at de bruker på matpakken.
Mest brukt i hjemmet
Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius sier at pålegg som gulost, leverpostei,
salami og skinke er de vanligste påleggene å bruke hjemme, så det derfor ikke er rart at disse også er de mest populære i matpakken. Hun legger til at disse påleggene heller ikke er like klissete som påleggssalater som for eksempel italiensk salat.
– Det at brunost ikke er like vanlig tror jeg kommer av at det har vært mye fokus på hvor usunt brunost er i de siste årene. Det er jo en sannhet med modifikasjoner, for brunost er faktisk en veldig god kilde til jod som mange barn får i seg for lite av, sier Borchsenius.
Hun forteller videre at eldre barn kanskje er litt mer lei den tradisjonelle matpakken enn hva de yngre barna er, og at det derfor kan være fint med en variasjon som for eksempel å lage klart en salat eller wraps istedenfor brødskiven.
– Ellers tror jeg at bare det å legge noen cherrytomater, en plomme, minigulrøttter eller kanskje sende med en liten smoothie, er nok til å gjøre matpakken enda litt morsommere, tipser hun.
Glad i matpakken
Forsker hos Statens institutt for forbruksforskning, Annechen Bahr Bugge, forteller at det ikke er noe nytt blant påleggsfavorittene som blir brukt i matpakkene hos unge. I 2006 gjorde hun en undersøkelse hvor det den gang også var ost som tronet listen over det mest populære pålegget etterfulgt av skinke.
Hun forteller videre at det hun ser er nytt i denne undersøkelsen som er gjort av Respons Analyse for Kiwi, er at de fleste nå svarer at de bruker grove brødskiver.
– Da jeg undersøkte ungdoms skolematvaner for ti år siden, ble jeg nokså overrasket. De aller fleste spiste medbragt matpakke så godt som hver dag. Det vanligste var to-tre brødskiver med ost eller skinke. Matpakken var heller ikke så upopulær som man kan få inntrykk av i offentligheten eller mediene. Tvert om ble den beskrevet som billig, sunn og en god vane. Det var også svært mange som fikk smurt matpakken sin av mamma, som kan være fordi fordi mødre kan synes det er vanskelig å gi slipp på barnas mat og at foreldre er blitt stadig mer opptatt av hva slags mat barna deres spiser, sier hun og fortsetter:
– Matpakken er synlig på skolen og er et tema på foreldremøter. Pålegg med mye sukker blir sett på som dårlig, og jeg synes det er bra at foreldre tar ansvar for at barna får i seg viktig og ordentlig mat.
Bahr Bugge legger til at de aller færreste får i seg nok frukt og grønt om dagen, og at det er foreldrenes ansvar at unge har frukt lett tilgjengelig.
– Vi skal ha «5 om dagen», hvor to av dem skal være grønnsaker. Her spiser de færreste av oss nok, og selv om vi har vært flinke til å øke inntaket av frukt og grønt er det fortsatt en vei å gå, sier hun.
Hun understreker at det er viktig at unge har frukt lett tilgjengelig.
– For å gjøre frukt og grønt tilgjengelig kan man for eksempel ha det liggende på kjøkkenbenken hjemme og sende det med i skolesekken til barna.
Publisert: 06.09.2016 kl. 16:27
Oppdatert: 13.09.2016 kl. 09:03
Lag deg en gratis konto