Lime: Frukten som fremhever smaker i maten

9. november 2014Aktuelt
SYRLIG: Lime gir et grønt og friskt pust, enten du bruker den i hovedretter, drinker eller desserter. Foto: NTB Scanpix
SYRLIG: Lime gir et grønt og friskt pust, enten du bruker den i hovedretter, drinker eller desserter. Foto: NTB Scanpix
Mariann Høgli Grøtte
Mariann Høgli Grøtte

I drinker, som pynt, smaksforsterker eller helt alene. Delicatessen-kjøkkensjef Rodrigo Belda bruker lime til alt.

Lime er en frukt som kan brukes til alt, mener restaurantsjef Rodrigo Belda. Til drikke og mat; fisk og kjøtt. Den hjelper til og med å fremheve smak. Bare noen dråper skal til. Skallet kan også brukes.

– Den første gangen jeg smakte lime? Vet du hva; jeg har alltid spist lime. Jeg er fra Chile, og der brukes en limevariant kalt limo i all maten. Jeg er faktisk så glad i lime at jeg kan spise den uten noe annet til!

Belda er utdannet kokk, og begynte som kjøkkensjef i den ett år gamle restauranten Delicatessen Tapasbar på Grünerløkka i Oslo i år 2000. Ytterligere to restauranter har i løpet av årene kommet til. Belda har også retsuarnaten Aymara, inspirert av de latinamerikanske landene Peru, Chile, Argentina og Bolivia. I det konseptet er lime en av hovedråvarene, forteller Belda:

– Lime og chili. Legger du til sashimi, utgjør disse hovedingrediensene i Perus friske nasjonalrett, ceviche.

RÅGODT: Ceviche av laks og kveite smaker nydelig servert på sprø nachochips. Klikk her for Lise Finckenhagens oppskrift. Foto: Sara Johannessen / VG
RÅGODT: Ceviche av laks og kveite smaker nydelig servert på sprø nachochips. Klikk her for Lise Finckenhagens oppskrift. Foto: Sara Johannessen / VG

Tradisjonsrike retter med lime finnes over hele verden – fra den amerikanske Key lime-paien til australsk marmelade. Den er et fast innslag i det meksikanske, vietnamesiske og thailandske kjøkken. Frukten er også kjent for å være helsefremmende. I India var det folketro at lime kunne kurere sykdom: Når limen ble hengt opp over den syke, skulle den slippe fri de onde åndene som lurte inne i kroppen. Britiske sjømenn spiste sitron og lime, og unngikk dermed å få skjørbuk – en sykdom som skyldes mangel på vitamin C.

Opprinnelig stammer limen fra Sydøst-Asia, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Før orkanen Andrew traff Florida i 1992, var det her omtrent 90 prosent av all verdens lime ble dyrket. I dag er det India som troner på toppen av listen over lime-dyrkende land.

Den grønne, lille, runde limen vi kjenner fra dagligvarehandelen, er ikke den eneste i sin sort. Det finnes mange forskjellige typer lime, forteller Belda. Han anbefaler særlig variantene som kommer fra Peru, Mexico og Colombia:

– De er veldig gode! Det er stor forskjell på de ulike variantene. Noen limetyper er mer spennende enn andre; noen har mer bitterhet. Limen som blir importert til Norge er ganske syrlig.

Belda tror de aller fleste har lime hjemme i kjøleskapet. Og godt er det, for i visse situasjoner er den uunnværlig:

– Tenk deg mojito uten lime. Det finnes ikke, det!

Visste du at ...

Foto: Mattis Sandblad/VG
Foto: Mattis Sandblad/VG

Lime-festival

I byen Key West i Florida, USA avholdes det hvert år en egen Key Lime-festival. På programmet står blant annet konkurranse i pai- spising, og kåringene av «Miss Key Lime» og «Lil› Miss Key Lime».

Forsiktig i solen

Kombinasjonen limesaft og ultrafiolett lys kan gi forandringer i hudtonen, hevelse og blemmer. Bartendere kan oppleve det samme uten sol, på grunn av den høye konsentrasjonen av stoffet furocoumarin.

Beldas limemarinerte kamskjell

Rens åtte kamskjell og skjær dem i tynne skiver. Bland saft fra to lime, en halv pasjonsfrukt og 0,5 dl olivenolje. Hell over. Dryss over maldonsalt og nykvernet pepper.

Tilsett 1 ts finhakket chili, koriander og fritert søtpotet i skiver.

Publisert: 09.11.2014 kl. 23:10
Oppdatert: 06.04.2016 kl. 08:54


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?