Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Spicy leverbiff med koriander og chili

30. oktober 2014Aktuelt
SUPERMAT: Lever inneholder mye jern og A-, B- og C-vitaminer, men pass på å kjøpe lever fra dyr som har spist økologisk fôr. Foto: Gry Hammer
SUPERMAT: Lever inneholder mye jern og A-, B- og C-vitaminer, men pass på å kjøpe lever fra dyr som har spist økologisk fôr. Foto: Gry Hammer

Vil du spise naturlig mat er det ingen vei utenom lever. Beryktet og fryktet, men med spicy marinade blir det en delikat og smakfull middag.

Ukens matblogger Gry Hammer (40)Yrke: Forfatter, freelancejournalistBosted: Vik, Hole kommuneFavorittråvare: langtidskokt kraftNår jeg lager mat så liker jeg å lytte til høy musikk og gjerne ta et glass rødvin.Blogg: Frajordtilbord.no Jeg ønsker å formidle næringsrik, lettfordøyelig og bærekraftig mat.Foto: Siv L. Engen
Ukens matblogger Gry Hammer (40)Yrke: Forfatter, freelancejournalistBosted: Vik, Hole kommuneFavorittråvare: langtidskokt kraftNår jeg lager mat så liker jeg å lytte til høy musikk og gjerne ta et glass rødvin.Blogg: Frajordtilbord.no Jeg ønsker å formidle næringsrik, lettfordøyelig og bærekraftig mat.Foto: Siv L. Engen

– Lever er ekstremt næringsrikt så lenge det kommer fra dyr som har spist naturlig mat og levd gode liv, sier ukens matblogger Gry Hammer til Godt.no.

– Du får påfyll av jern, B-vitaminer og andre viktige næringsstoffer som mange trenger, og mange ernæringsfysiologer anbefaler spesielt unge kvinner å spise lever, fortsetter hun.

– Pass på å ikke steke leveren for hardt. Bruk medium varme og stek lett på begge sider, ellers kan den bli seig, sier hun.

– Marinaden er hemmeligheten, den gir en spicy smak og mange som har smakt denne sier de ikke kan kjenne forskjell på kjøtt og lever, forteller Gry.

Les bloggen til Gry her, og følg henne på Facebook og Instagram også. Gry har også en engelsk blogg som heter My nordic pantry.

Ingredienser for 4 personer

  • 500 gram lever fra økologisk storfe eller kylling, delt i små 1 cm tykke biffer
  • 4 ss extra virgin kokosolje, smør eller klarnet smør til steking

Marinade

  • Saften av 1,5-2 lime
  • 1 hel kinesisk hvitløk, finhakket
  • 1 chili, finhakket, uten frø
  • 1/2 potte koriander, finhakket
  • 1 dl tamari

Tilbehør

  • 150 g sopp i skiver, sjampinjong eller kantareller
  • 150 g blomkål i små buketter
  • 2–4 ss ekte smør
  • Salt
  • Pepper

Garnityr

  • Vårløk i tynne skiver
  • 1/2 potte koriander, grovhakket
  • 1/3 chili i syltynne skiver, ta bort frøene
  • 1 lime, delt i båter

Fremgangsmåte

Gry bruker 15 minutter på forberedelser, og 15 minutter på tilberedningen.

Del leveren i små 1 cm tykke biffer, rens den fri for ganger og hinner og skyll godt. Ønsker du en mer nøytral leversmak kan du legge leverbitene i melk eller eddikvann i et par timer i forkant.

Bland sammen ingrediensene til marinaden og vend biffene godt inn i denne. La det ligge i en halvtime og godgjøre seg.

Varm en stekepanne til medium varme, ha i soppen og la den steke litt i tørr panne for å frigi væske. Når denne har fordampet så vender du inn 2–4 ss ekte smør og steker til soppen får fin farge, krydre med salt og pepper. Fres blomkålen i samme panne til den får litt farge, men ikke til den blir bløt.

Skyll av pannen og ha i kokosfett, ghee eller smør og la det bli varmt før du legger i leverbiffene og steker lett i 2 minutt på hver side. Bare godt at rester fra marinaden blir med i stekepannen og freser med.

Legg leverbiffene på serveringsfat sammen med stekt sopp og blomkål. Dryss over rikelig med vårløk, koriander og noen syltynne skiver chili. Legg en båt lime på hvert fat slik at de som vil kan klemme over litt limesaft og gjøre retten enda friskere.

Hvis du serverer den slik får du en perfekte forrett. Ønsker du å servere den som hovedrett anbefaler jeg florlett basmatiris, ovnsbakte potetbåter eller en frisk salat som tilbehør.

Tips! Ønsker du en smakfull saus til retten så kan du koke ut den gode smaken i stekepannen ved å tilsette 2 dl vann eller aller helst en god kraft. La det småputre i et par minutt før du siler den smakskonsentrerte stekeskyen over i et sausenebb.

Husk å ta bilde av maten du lager og del det på Instagram med #godtno.

Publisert: 30.10.2014 kl. 09:38
Oppdatert: 30.10.2014 kl. 11:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?