Til hovedinnhold

«»: Ny trend: Nå tar barna over kjøkkenet

MATGLADE: Venninnene Vilja Krokann Teksum (til venstre) og Eira Elise Øverås synes sushi er ekstra gøy å lage fordi den ser pen ut. Her lager de middag hjemme hos Vilja på Grünerløkka. Foto: Line Møller/VG
MATGLADE: Venninnene Vilja Krokann Teksum (til venstre) og Eira Elise Øverås synes sushi er ekstra gøy å lage fordi den ser pen ut. Her lager de middag hjemme hos Vilja på Grünerløkka. Foto: Line Møller/VG

13-åringene Vilja og Eira elsker å lage sushi: Stadig flere småkokker tar kontrollen på kjøkkenet. Dette er barna som briljerer over grytene.

– Jeg elsker smaken av rå fisk og soyasaus, sier Eira Elise Øverås (13).

Hun bor på Grünerløkka i Oslo og har spist mye sushi i sitt liv. Aller best blir den hjemmelaget. På kjøkkengulvet hos venninnen Vilja Krokann Teksum (13) står en stor plastsekk med sushi-ris, og i skuffen er det rette utstyret som skal til for å rulle maki, forme nigiri og skjære perfekte biter med sashimi.

– Jeg husker jeg så Disney-filmen «Prinsessen og frosken» og ble veldig inspirert av at prinsesse Tiana åpnet restaurant, forteller Vilja og ler av sine barndomsdrømmer.

Hun tar et ark med noritang og plasserer rutinert biter av salmalaks, avokado og agurk sammen med risen i en stripe. Barnetegningen av hennes egen fremtidige restaurant henger ikke lenger over sengen, men interessen for mat er den samme. Og livretten deler hun med venninnen.

– Det er ekstra gøy å lage sushi fordi det blir så pent, mener Eira.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HJEMMELAGET: Vilja Krokann Teksum og Eira Elise Øverås lager sushi selv. Foto: Line Møller/VG
HJEMMELAGET: Vilja Krokann Teksum og Eira Elise Øverås lager sushi selv. Foto: Line Møller/VG

Hun er flere ganger blitt fortalt historien om da hun smakte sushi for første gang. Moren og søsteren hadde bestilt og Eira på to år fikk smake.

En liten bit med laks og ris dyppet i soyasausen. Da var det gjort. Grådige små never grep den ene biten etter den andre. Da det var tomt, så hun seg desperat omkring, tok plastbegeret med soyasaus og helte i seg alt sammen.

– Ha ha, det var sikkert wasabi i sausen, ler Vilja. Eira er gjerne den som vil ha de største mengdene med den grønne pepperrotpastaen på sin sushi.

For litt siden lærte Vilja å lage roser av wasabi etter å ha googlet «hvordan lage penere sushi». Mye plukkes opp på nettet, og noe har hun lært på Geitmyra Matkultursenter i Oslo, som arrangerer matkurs for barn. Vilja gikk på sommerkurset «Spiselig naturfag».

– Det var utrolig gøy å lære seg mat fra andre kulturer. Jeg lagde for eksempel samisk gryte, som var kjempegod.

– Økende trend

Denne måneden fyller matkultursenteret Geitmyra fem år, noe som skal feires ved å la matglade barn få se Norges beste kokker i aksjon. Men de har mer enn en femårsdag å feire.

– Det vi jubler mest for, er den økende matinteressen blant barn. Det er gøy å se at så mange barn vil lære å lage mat, og jeg har inntrykk av at trenden bare fortsetter, sier daglig leder Eivind Løvdal ved Geitmyra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MIDDAGSTID: Det står helst sushi på bordet når Eira (t.v.) og Vilja skal lage middag. Viljas mamma, Åslaug Krokann Berg synes det ser nydelig ut. Foto: Line Møller/VG
MIDDAGSTID: Det står helst sushi på bordet når Eira (t.v.) og Vilja skal lage middag. Viljas mamma, Åslaug Krokann Berg synes det ser nydelig ut. Foto: Line Møller/VG

Han ser at flere og flere av barna som kommer til dem har mye kunnskap hjemmefra.

– Det er flott, men samtidig blir avstanden mellom barna større. Det går mot et mer klassedelt samfunn, så vi ønsker å fange opp flere av dem som blir stående igjen mens de andre fyker av gårde med masse viktig kunnskap om mat, sier han.

Han forteller at de fleste matkursene fylles opp av deltagere lenge før fristen. Men ett tema troner overlegent der oppe på popularitetstoppen:

– Sushi. Eldre generasjoner synes kanskje det er rart at barn er så begeistret for rå fisk, men det er veldig mange Oslo-barn som virkelig elsker sushi, sier Løvdal.

Skal se pent ut

– Sushi smaker mye bedre enn kokt og stekt fisk. Det er ... friskere liksom, sier Eira.

– Og så er det gøy å lage, mener Vilja.

Moren Åslaug forteller at Vilja flere ganger har overrasket naboene i gården med egenprodusert bakverk i anledninger som farsdag og Lucia. Men hun har slått fra seg tanken om å starte sin egen restaurant.

– Det virker litt stressende å være kokk. Jobbe sent og tidlig og ha noen hengende over deg som sier at du må jobbe fortere og «husk å lage glutenfritt» og sånt.

– Ja, og så må man studere kjempelenge, sier Eira.

– Jeg så en dokumentar på Netflix om en mann som måtte lage en sånn sushiomelett i syv år før han fikk jobb. Det var på verdens beste sushirestaurant, men likevel ...

– Ja, jeg tror heller jeg vil ha dette som en hobby. Det er friere. Jeg vil fortsette å kose meg med å lage mat, sier Vilja.

Eira lirker en perfekt formet risklump ut av en liten form, før hun legger en tunfiskbit på toppen.

– Å, nå begynner magen min å rumle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RÅ FISK: Nigiri med laks, tunfisk og reker. Foto: Line Møller/VG
RÅ FISK: Nigiri med laks, tunfisk og reker. Foto: Line Møller/VG

Små hobbykokker

13-åringene fra Grünerløkka er ikke alene om å boltre seg på kjøkkenet. TV-programmer som «Barnas restaurant» og «Hele Norge baker» har fått opp interessen hos mange små hobbykokker, sammen med filmer på YouTube og fristende bilder i sosiale medier. Noen mener at også innføringen av «mat og helse» i barneskolen har hatt betydning, i tillegg til foreldregenerasjonens eget økte fokus på kosthold og ernæring.

Denne høsten kommer minst tre kokebøker rettet mot barn og unge.

– Inntrykket mitt er at det er flere barn enn før som kokkelerer, særlig de litt eldre barna. Datteren min på 11 står for eksempel akkurat nå og baker bløtkake på kjøkkenet, forteller Håkon Forfod Sønneland, som har laget boken «Kult med mat» sammen med Sondre Harvik Bjaberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMOOTHIE: Brødrene Kristoffer (t.h.) og Fredrik Grønli Oskarsen synes det er gøy å lage smoothie. I boken «Kult med mat» viser de hvordan. Foto: Håkon Forfod Sønneland
SMOOTHIE: Brødrene Kristoffer (t.h.) og Fredrik Grønli Oskarsen synes det er gøy å lage smoothie. I boken «Kult med mat» viser de hvordan. Foto: Håkon Forfod Sønneland

At den er valgt ut som en av hovedbøkene hos Bokklubbens Barn, er slett ikke tilfeldig.

­– Vår oppfatning er at det er god interesse for mat blant barn nå. I tillegg merker vi at foreldre er opptatt av at barna skal få en forståelse for grunnleggende matlaging. Derfor har vi tro på denne type bøker, sier redaktør Hilde Røer Johnsrud i Bokklubbens Barn.

ALLEREDE ERFAREN: Sebastian Schauen Johnsen (snart 16) har totalt matdilla, og ble kjent for TV-seerne i programmet «Barnas restaurant». Han lager ofte middag for hele familien og mat til vennene sine. Foto: Nancy Bundt
ALLEREDE ERFAREN: Sebastian Schauen Johnsen (snart 16) har totalt matdilla, og ble kjent for TV-seerne i programmet «Barnas restaurant». Han lager ofte middag for hele familien og mat til vennene sine. Foto: Nancy Bundt

«Kult med mat» er foreløpig lagt ut for salg til fire-fem-åringene, der den ligger godt an på listene. Men bokklubben regner med enda større etterspørsel utover vinteren, da den også vil nå ut til de større barna.

Mens «Kult med mat» har som mål å være den aller enkleste kokeboken, som gjør at barnet bygger mestringsfølelse på kjøkkenet, retter «Startpakken» med seg mot en målgruppe som har beveget seg et steg videre, de virkelig matinteresserte barna. Og til foreldre som vil invitere ungdommene sine inn på kjøkkenet for å lage mat. Den er skrevet av Sebastian Schauen Johnsen (snart 16), kjent som den aller ivrigste kokken fra «Barnas restaurant».

Kakekunstneren

Kreativ kakebaking er favorittsysselen til Mia Celine Fjeldskår Johnsen (15), som kommer med bok i oktober. De siste årene er hun blitt en etterspurt kakebaker til bursdager, bryllup og andre store feiringer hjemme på Lindeberg i Groruddalen.

– Baking har alltid interessert meg. Fra jeg var liten har jeg sittet på benken og fulgt nøye med på det mamma og mormor har gjort og lært mye av det, forteller Mia Celine.

Særlig kakenes utseende interesserte den lille jenta, og spesialiteten er blitt oppfinnsom kakedesign. Fargerik sukkerfondant er den viktigste ingrediensen når kunstverkene blir til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAKEDILLA: Mia Celine Fjeldskår Johnsen (15) baker så ofte hun har mulighet. I arbeidsuken i 9.klasse jobbet hun på Cacas, en spesialbutikk for bakeutstyr. Foto: Tor Simen Ulstein
KAKEDILLA: Mia Celine Fjeldskår Johnsen (15) baker så ofte hun har mulighet. I arbeidsuken i 9.klasse jobbet hun på Cacas, en spesialbutikk for bakeutstyr. Foto: Tor Simen Ulstein

For et par år siden fikk hun forespørsel om å lage en flykake. Oppgaven ble løst med glans og fikk Mia Celine til å forstå at dette var noe hun virkelig ville satse på.

– Alle kakene er tilpasset kundenes spesielle ønsker, så ingen ser like ut. Jeg digger nye utfordringer, sier 15-åringen.

Når hun skal på ferie, sjekker hun alltid om det finnes butikker som selger bakeutstyr. Familien hennes liker alle smaksprøvene som oppstår av eldstejentas altoppslukende interesse, men noen ganger går det også ut over logistikken.

– Jeg bakte en kake hos mormor på Sørlandet, som skulle leveres i Oslo dagen etter. Det var den siste dagen i ferien, og mange ventet med å kjøre hjem til køene ga seg. Vi derimot, ventet på at solen skulle gå ned så kaken ikke skulle bli ødelagt på den lange bilturen hjem. Det gikk fint. Kaken var like hel da vi kom frem, men det var ganske sent, smiler hun.

DETALJER: Ingen av kakene til Mia Celine er like. Her har hun laget en togkake. Foto: Tor Simen Ulstein
DETALJER: Ingen av kakene til Mia Celine er like. Her har hun laget en togkake. Foto: Tor Simen Ulstein
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?