Disse påleggene har de norske utøverne med seg til OL
OL-stjernene holder seg til tradisjonsrikt, norsk pålegg på brødskivene - også i Pyeongchang.
Tidligere denne uken skrev vi om OL-baker Amund Skrutvold som er med den norske troppen for å forsyne langrennsutøverne og skiskytterne med ferske, norske grovbrød i Sør-Korea. For at utøverne skal få de brødene de kjenner til med spelt, rug og havre, ble det i forkant sendt ned 750 kilo mel fra Norge.
Det er imidlertid ikke bare norske melsorter som har blitt sendt til Pyeongchang, men også pålegg som OL-stjernene er vant til hjemmefra. Tanken er at de norske utøverne skal få servert helt vanlig norsk brødmat sammen med blant annet havregrøt til frokost og pastaretter til lunsj, forteller OL-bakeren.
– De er avhengige av å få i seg mye mat, og da er det viktig at de får et variert kosthold med god, sunn mat. Samtidig er det vesentlig at de får den maten de er vant til, sier han til Godt fra Sør-Korea.
I tillegg til siktet hvetemel og fullkornshvete til brødene, kjøper kokkene frukt og grønt til brødmatserveringen. Utover dette eksperimenteres det ikke så veldig på matfronten under OL-ukene.
Her er påleggene som er sendt med til de norske utøverne i Sør-Korea:
Makrell i tomat
Det er neppe lett å oppdrive makrell i tomat utenfor Norges grenser. Og det er gjerne sånn at enten så elsker smaken av makrell i tomat, eller så hater du det - og det samme gjelder lukten som følger med. Pålegget er ikke det sunneste i sin kategori, men som gjør brødmåltidet sunnere med både omega-3 fettsyrer og D-vitamin.
Leverpostei
Hvem har vel ikke barndomsminner til leverpostei på brødskiven? Mens det finnes flere varianter av leverpostei i utlandet - alt fra pâté til dansk leverpostei - har den gule, runde boksen nordmenn kjenner til hatt den samme smaken helt siden 1949. Leverpostei lages ved å blande hakket lever, spekk, egg, krydre og eventuelt andre ingredienser, før den bakes i ovnen.
Nugatti
Sjokoladepålegget er elsket av både små og store - og tydeligvis OL-stjerner. I 2016 var Nugatti det største produktet blant søtpåleggene her til lands, ifølge E24. Pålegget har tidligere også skapt overskrifter; en av dem som gjorde et ekstra stort inntrykk under TV-programmet «Hellstrøm rydder opp - hjemme», var Øystein Engen fra Vikersund - også kjent som «Nugatti-mannen». Han spiste nemlig brødskiver med Nugatti til frokost, lunsj og middag.
Gulost og brunost
Det er få ting som er mer norsk enn brunosten. Ifølge Nettavisen har Tine sendt flere hundre kilo med brunost til Sør-Korea. Til avisen sier Marit Bjørgen at det er en fordel at hun kan spise det samme under OL som hun gjør hjemme.
Den klassiske gulosten er også et kjært pålegg på norske frokostbord: Norvegia-osten var i 2016 Norges mest solgte dagligvare.
Publisert: 09.02.2018 kl. 16:29
Oppdatert: 10.02.2018 kl. 09:37
Lag deg en gratis konto