Ukens matblogg: Fest-pavlova med bringebærkrem

FESTKAKE: Pavlovaen steker du i en rund kakeform, og fordypningen i midten fyller du med deilig bringebærkrem. Pynt med friske bær og bringebærsmør, så har du en fantastisk festkake. Foto: Tove Holter
FESTKAKE: Pavlovaen steker du i en rund kakeform, og fordypningen i midten fyller du med deilig bringebærkrem. Pynt med friske bær og bringebærsmør, så har du en fantastisk festkake. Foto: Tove Holter
Magne D. Antonsen

Alle elsker pavlova! Denne høye marengskaken toppet med fløyelsmyk krem og bær er den perfekte festkaken.

Ukens matblogger Tove Holter (44)
Er markedskoordinator
Bor på Skedsmokorset
Favorittråvaren er hvitløk og chili 
Når jeg lager mat så liker jeg å høre på radioen og synge med.
Blogg:www.idefull.noFoto: Anneline H. Kristensen
Ukens matblogger Tove Holter (44) Er markedskoordinator Bor på Skedsmokorset Favorittråvaren er hvitløk og chili Når jeg lager mat så liker jeg å høre på radioen og synge med. Blogg:www.idefull.noFoto: Anneline H. Kristensen

– Denne oppskriften er en favoritt når vi skal lage festkake her i huset, forteller ukens matblogg Tove Holter til Godt.no.

– Marengskake passer veldig bra til konfirmasjoner, 17. mai og andre fine anledninger, sier hun.

– Med friske bær og frukt blir kaken både pen og fristende. Marengsen er sprøytet i en kakeform med bakepapir i bunnen, og med tipp 1M. Lag sirkelen stor nok til at du kan fylle bringebærkremen i midten. Jeg fyller hele kakeformen som har en diameter på 24 centimeter. Det gir en fin effekt på kaken, forklarer hun.

– Det er kombinasjonen av den sprø marengsen, den myke kremen, de saftige bærene som gjør den så god.

– Pass bare på at bakebollen er helt ren og tørr før du begynner, og pisk marengsen lenge nok.

Les bloggen til Tove her, og følg henne på Facebook og Instagram.

  • 4 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 5 g vaniljesukker
  • 15 g maisenna
  • 2 ts bringebæreddik eller hvitvinseddik
  • 3 dl kremfløte
  • 50 g sukker
  • 5 g vaniljesukker
  • 250 g mascarpone
  • 250 g bringebær
  • 1,5 dl bringebærsaft av 400 g frosne bringebær
  • 150 g hvitt sukker
  • 50 g brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 6 eggeplommer
  • 40 g kaldt smør

Tove bruker ca. 2 timer på dette.

Pisketiden i kjøkkenmaskinen er totalt 10 minutter.

Pisk eggehviter til de begynner å skumme. Tilsett litt og litt av sukker og vaniljesukker. Når det er to minutter igjen, pisker du inn maisenna og til slutt røres eddiken forsiktig inn for hånd.

Sprøyt marengsen i en sirkel i flere omganger oppå hverandre. Lag gjerne en kant på toppen, da blir det plass til flere godsaker. Jeg brukte tipp 1M for å få mønsteret.

Ovnen varmes opp på 180 grader. Når kaken settes inn skrus varmen ned til 140 grader. Jeg stekte min nederst i ovnen. Kaken ble stekt i 1 time. Etter en time skrudde jeg av ovnen og satte ovnsdøren på gløtt. Pavlovaen sto i ovnen til den var avkjølt.

Pisk kremfløten stiv med sukker og vaniljesukker. Rør mascarponen godt, slik at den blir lettere å røre inn i kremen. Røres inn litt og litt. Til slutt røres bringebærene inn. Knus noen mens du rører, eller før du har dem i for en fin effekt, og spar noen til toppen.

Varm opp i rørearmen. Kok opp bringebærene og sil av saften, det blir omtrent 1,5 dl. Kok saften med vanilje, brunt og hvitt sukker til sukkeret er oppløst. Skru ned til svak varme og rør inn én og én eggeplomme, pass på at det ikke koker. Rør videre i 5–6 minutter, eller til du er fornøyd med konsistensen. Sett kjelen til side og rør inn smøret, litt av gangen, til det smelter. Sett bringebærsmøter til avkjøling til du skal bruke det.

Like før servering fyller du midten av kaken med bringebærkremen og pynter med bringebær, friske jordbær, blåbær og det fløyelsmyke bringebærsmøret.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?