Norske Christopher Davidsen tok sølv i kokke-EM
Etter to intense dagers konkurranse i Budapest, ble Tamas Szell fra Ungarn kåret til Europas beste kokk. Norske Davidsen fikk andreplassen.
Norske Christopher William Davidsen tok i kveld 2.-plassen i Bocuse d'Or Europe. 20 land har deltatt i konkurransen, som har gått over to dager i Budapest. I kveld ble vinneren annonsert i en stor medaljeseremoni i den ungarske hovedstaden.
Det var Ungarn som stakk av med seieren i årets kokke-EM. Norge tok andreplassen, og Sverige tredjeplassen. I tillegg ble det delt ut priser for Beste Commis (assistent) til Sverige, Beste fiskerett til Island og Beste kjøttrett til Frankrike.
Norske Davidsen vant i høst «Årets kokk 2015» etter en intens kamp mellom seks av Norges fremste konkurransekokker, og kvalifiserte seg dermed til plassen i Bocuse d'Or Europe i år. Og med 2.-plassen har han nå kvalifisert seg, som en av elleve, til finalen i Bocuse d'Or som avholdes i Lyon i Frankrike i januar 2017.
32 år gamle Davidsen kommer opprinnelig fra Stavanger, men jobber til daglig som konsernkjøkkensjef på restaurantene Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta, Kjøkkenveien og Almas i Trondheim.
Da Godt.no snakket med Davidsen rett i forkant av medaljeutdelingen var kokken svært spent.
- Hva kan jeg si? Jeg har skyhøye nerver! Jeg er et nervevrak, ler Davidsen på telefon fra Budapest.
Konkurransekokken forteller at det gikk svært bra under konkurransen for det norske laget. Alt gikk som planlagt. Egentlig over all forventning. De serverte den maten de hadde trent på og var veldig fornøyde med resultatet.
Hva er du mest fornøyde med etter konkurransen?
- Alt! Vi jobbet ryddig og fint. Og så lagde vi all maten fra bunnen av. Det at vi stod og laget alt fra bunnen av, tror jeg gjorde at vi skilte oss ut, forteller Davidsen.
Det er lov og vanlig for deltagerne å ha med noen ferdige elementer til konkurransen, som krafter og sauser.
- Og så luktet det veldig godt fra kjøkkenet vårt. Det tror jeg blir satt pris på! Det var virkelig en perfekt service.
Konkurransen har altså gått over to dager, og Davidsens «slot» var i går tirsdag (sammen med ni andre land), hvilket betyr at han har brukt dagen i dag på å gå og vente på resultatet, mens de resterende ti landene har konkurrert. Og observert disse, selvfølgelig.
- Det er utrolig mange sterke land med. Mange som hevder seg. Det er ingenting som er satt, sa kokken før dommerne kunngjorde vinnerne.
Hans personlige favoritter inkluderte Sverige, Danmark og Frankrike.
Tiden frem mot konkurransen har vært tøff. Det har vært lange dager. Mye trening. Og full fokus.
- Man får kritikk hver dag. Men det er sånn det skal være, det er sånn det blir bra, forklarer Davidsen.
Og det er ikke over nå. Nå er det VM i Lyon som gjelder. I januar 2017. Men først er det litt hverdag.
- I morgen er det vanlig hverdag igjen. Da er det tilbake på jobb på resturantene i Trondheim hvor jeg er så heldig å få være. Og treffe kolleger igjen. Og så skal jeg være med venner og familie. Det blir godt. Spesielt med familien, sier konkurransekokken.
Så er det tilbake til hardtrening igjen i slutten av juni.
Norge har tradisjonelt gjort det svært godt i Bocuse d'Or. Og er det landet som, foruten Frankrike, har tatt flest medaljer i konkurransen. I fjor vinter tok Ørjan Johannessen, som femte nordmann, gull i verdensmesterskapet i Frankrike. Tidligere har Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003) og Geir Skeie (2009) vunnet gull. Norge har også tatt hjem to sølvmedaljer og to bronsemedaljer.
Bocuse d’Or er den mest prestisjetunge konkurransen som arrangeres internasjonalt for profesjonelle kokker, og blir betegnet som kokkebransjens olympiske leker eller kokke-VM. Konkurransen ble første gang arrangert i 1987. Det var franske Paul Bocuse som tok initiativet til konkurransen – han ønsket å skape en arena hvor kokker fikk vise frem sine presentasjoner på samme måte som idrettsutøvere, i et faglig tungt miljø og med full mediedekning.
Utvelgelsen av deltagere til konkurransen skjer på nasjonalt nivå, hvert land plukker en representant som ansees som den mest lovende i sin generasjon. Dette starter halvannet år før konkurransen og videre arrangeres regionale konkurranser (i Europa, Latin-Amerika og Asia) hvor de 22 beste deltagerne kåres. Disse går videre til den internasjonale konkurransen, sammen med to land som velges ut av juryen som såkalte «wild cards» – noen de har særlig tro på, selv om de ikke kvalifiserte seg gjennom de regionale konkurransene. I år var det Marokko og Spania som ble håndplukket av juryen.
Kilder: NTB, Bocusedornorge.no, Presseskriv Bocuse d’Or.