God vegetarmiddag på 20 minutter

SUNT: Falafel lages av kikerter og gode krydder, og når du serverer den i pita med frisk salat blir det helt nydelig, mettende og sunt. Foto: Jane H. Johansen
SUNT: Falafel lages av kikerter og gode krydder, og når du serverer den i pita med frisk salat blir det helt nydelig, mettende og sunt. Foto: Jane H. Johansen
Magne D. Antonsen

Slik lager du skikkelig god falafel i pita med saktebakte tomater, hummus og blandet salat.

Matblogger Jane H. Johansens (37) favoritt
Bor i Oslo
Har blogget siden 2009
Bloggens mest populære oppskrift er falafel.
Foto: Privat
Matblogger Jane H. Johansens (37) favoritt Bor i Oslo Har blogget siden 2009 Bloggens mest populære oppskrift er falafel. Foto: Privat

Jane H. Johansen jobber hardt for å få deg og meg til å innse at det går fint å spise mindre kjøtt. Med Veganmisjonen.com, kokebok og matkurs vil hun vise hvor lett det er å lage mat uten kjøtt som både er mettende og veldig godt.

Les bloggen her: Veganmisjonen.com

- Jeg har vært hekta på falafel fra første bit. Det er sånn digg kosemat som bare smaker skikkelig tilfredsstillende og som man lengter etter, sier Jane.

- Den første gangen jeg smakte falafel var på en festival i Århus, og jeg fikk servert lubne og deilige falafelboller rullet vakkert inn i en lefserull med hummus og salat. Jeg tenkte at dette må jeg bare prøve å lage hjemme, fortsetter hun.

- Nå spiser jeg det minst én gang i uka siden det er så godt og lett å lage. Har du kikerter, krydder og en food processor er du allerede der. Og alle liker det. Jeg har ihvertfall til gode å møte noen som ikke liker det. Det er supergodt, superbillig og tenk så sunt det faktisk er med junkfood som er laget av bønner, sier hun.

- Da jeg skulle lage hjemmelaget falafel for første gang, spurte jeg damen i kassa på min lokale tyrkiske butikk om tips. Hun fortalte hvilke krydder hun bruker, og så var det bare å blande sammen med moste kikerter og steke i vei. Prøvestek en bolle først for å sjekke hvordan den oppfører seg i panna. Dersom den ser ut til å falle litt fra hverandre, tilsetter du litt mer mel i farsen, sier Jane.

- Og skal du lage til veldig mange, er det lurt å stekedem på et brett i ovnen siden pannesteking tar litt lenger tid og egner seg best til mindre porsjoner, sier hun.

1 boks kikerter eller 3,5 dl kokte kikerter

1 liten gul løk, grovhakket

3 fedd hvitløk, grovhakket

1 neve frisk koriander eller persille, hakket

1 toppet ts bakepulver

1 ts salt

1 liten ts paprikapulver

1/2 ts malt spisskummen

2 kryddermål malt kardemomme

1 lite kryddermål chilipulver

litt pepper

5-8 ss kikertmel

1 boks kikerter, skylt og avrent

1 ss tahini, kjøpes på helsekost eller tyrkiske butikker

1 god ts spisskummen

1 hvitløksfedd, hakket

litt vann

ca 1/2 ts salt

en liten skvis sitronsaft (ca 1-2 ss) smak deg fram

Agurk

Frisk grønn salat

10-15 små tomater per person

Jane bruker 10 minutter på å lage farsen og rulle ut bollene, og 10 minutter på stekingen. Tomatene skal stå tre timer i ovnen.

Skyll kikertene godt. Ha alle ingrediensene i en food processor, men obs: kun 5 ss av kikertmelet.

Kjør kjapt til det er en middels grov mos og la det hvile i 10 min. (Kan også fint stå noen timer i kjøleskap).

Form små, runde boller (omtrent samme størrelse som en ping-pong-ball) og stek i godt med olje til de er gylne. Ikke så nøye om de blir perfekt runde. Ev. kan du fritere dem.

Prøvestek en falafel først. Om den ser ut til å flyte utover i panna og smuldrer litt, så bland inn mer kikertmel i farsen og prøv igjen. Farsen er ganske myk, men slik skal den være. La bollene få en stekeskorpe under før du snur dem forsiktig.

Sleng alt unntatt sitronsaft og salt i en food processor og kjør til det er en fin mos. Tilsett litt mer vann til hummusen får en kremet og fin konsistens. Smak til med sitron og salt.

Legg hele minitomater i en ildfast form og bak dem i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Du kan sette dem inn i kald ovn. De skiller etterhvert ut verdens beste tomatsaus og blir til små smaksbomber!

Server i pita-brød.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?