Lise Finckenhagens pinnekjøtt-spesial: Pinnekjøtt med rotmos og rødkålsalat

15. desember 2017Aktuelt
GOD JULEMIDDAG: For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt, mandelpoteter og rotmos. Piff gjerne opp med en frisk og lekker salat på siden. Foto: Christian Brun/VG
GOD JULEMIDDAG: For mange blir det ikke jul uten pinnekjøtt, mandelpoteter og rotmos. Piff gjerne opp med en frisk og lekker salat på siden. Foto: Christian Brun/VG
AvLise FinckenhagenogChristian Brun

Friskt tilbehør passer glimrende til det mektige pinnekjøttet. La deg inspirere av disse oppskriftene til julemiddagen. 

Velkommen til årets mest tradisjonsrike måltid - eller måltider. Hva som står på menyen i disse dager har muligens vært bestemt i lang tid allerede. Her i huset har ribbe med knasende sprø svor og absolutt alt av tilbehør fått knallhard konkurranse fra pinnekjøttet. Mange med oss ender nok opp med å glede seg over begge deler i løpet av juledagene.

Tradisjoner er tross alt tradisjoner, og man skal som kjent ikke «tukle» for mye med dem, men et lekent tilbehør er det lov å innføre. Som for eksempel en rødkål- og klementinsalat med granatepledressing. Ikke bare pynter salaten opp julebordet, men den bidrar også med friskhet og sødme som kler det mektige pinnekjøttet aldeles utmerket.

Forrett til pinnekjøttmiddagen kan fort bli litt i overkant, men en liten «feststarter» er helt på sin plass. En bit rakfisk servert på lefse med eplekompott, rømme, rødløk og gressløk er en strålende kombinasjon og perfekt som fingermat. Eplekompotten lager du enkelt selv med syrlige (helst norske) epler, vanilje, litt sukker og en skvett eplemost.

Har du allerede spist deg mett på riskrem, multer og krumkaker, da er mini-pavlova med bringebær, pasjonsfruktkrem og pasjonsfruktsaus et elegant, friskt og lekkert alternativ. (Eller, hvis du er i det storslagne hjørnet er det bestandig stas med et ekstra innspill på dessertbuffeten.)

Noen kjenner kanskje litt på et lett forventningspress og en snikende nervøsitet, spesielt hvis man skal stelle i stand til jul for første gang. Uansett hva du skal ha på menyen så råder jeg deg til å velge gode råvarer. Da er halve jobben allerede gjort. Det er langt enklere å få middagen til skinne litt ekstra med et godt utgangspunkt enn å skulle trylle frem gull av gråstein. Og husk at alt som kan gjøres klart på forhånd er bra. Mange gjester og store middager går på skinner med god planlegging.

Selv er jeg helt avhengig av lister og er storforbruker av spiralhefter. Sett deg ned god tid i forveien og skriv ned hva som skal gjøres, lages og forberedes. Det er mange små ting som fort kan glemmes når stressnivået øker, og da er det godt å ha en liste å lene seg på. Og ikke minst – gleden over å stryke punkt for punkt når du jobber deg nedover listen skal absolutt ikke undervurderes.

Så, når alt er klart er det bare en liten detalj som gjenstår. Den grønne lille ekstra «finishen» som løfter det hele enda et hakk, persille. Det finnes ikke en juletallerken, et tilbehør eller en julesaus som ikke har godt av litt hakket persille. Vær raus, hakk fint eller grovt og dryss i vei. Men dropp persille på desserten, den trives bedre med pistasj.

Med de beste ønsker om en strålende god jul fylt med kjærlighet og matglede!

Publisert: 15.12.2017 kl. 16:00


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?