Lise Finckenhagens tre smaksrike pastaretter

31. august 2018Aktuelt
MANGE MULIGHETER: Bolognese i pastarør, eller tagliatelle med høstens skogssopp. Foto: Sara Johannessen
MANGE MULIGHETER: Bolognese i pastarør, eller tagliatelle med høstens skogssopp. Foto: Sara Johannessen
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Pasta er den deilige tilfredsstillende karbokilden som passer til enhver anledning.

Glatt eller vridd, lang eller kort. Det heter seg at det finnes minst en pastafasong for hver dag (og stadig flere blir oppfunnet). Jeg ønsker alle fasonger hjertelig velkomne, og selv om mange er nærmest «designet» for spesifikke sauser med sine ulike egenskaper (og kjenner jeg italienere rett skal man absolutt ikke tulle med den slags), må jeg nok innrømme at jeg har et noe mer løssluppent forhold til akkurat det.

Men når det kommer til pastapai må du lete etter store pastarør. Rørene, store rigatoni, skal nemlig fylles med kjøttsaus før de toppes med ostesaus og det hele gratineres i ovn. Vær også litt ekstra nøye når du hakker løk og skjærer grønnsakene til kjøttsausen, store klumper er langt mer utfordrende å få ned i rørene enn en jevn og «fin» saus. Smaksmessig er denne «paien» veldig nært beslektet med lasagne, forskjellen ligger i utforming og utseende ved servering. (Et typisk middagsprosjekt du blir rimelig stolt av når det endelig står på bordet.)

Det kommer også dager hvor tiden knapt strekker til, og du samtidig er fysen på en saftig og litt «spicy» pasta. Da er løsningen chorizo og ruccola. Skjær pølsen i små biter og la pølsebitene syde og kose seg i en klunk olivenolje mens pastaen koker. Hell av kokevannet og bland nykokt pasta sammen med stekt chorizo, all den deilige smakfulle oljen fra pannen og frisk ruccolasalat. Et raust dryss av revet manchego eller parmesan topper det hele. Så latterlig enkelt og godt!

Tagliatelle med en kremet soppsaus rik på smak og fløte er det perfekte valget en kjølig høstkveld etter en vellykket sopptur. Husk det lille trikset med å bruke litt av kokevannet fra pastaen i sausen. Stivelsen i vannet er med på å tykne sausen samtidig som sausen oppleves som ekstra saftig - uten at den blir for mektig.

Pasta la vista, baby!

Publisert: 31.08.2018 kl. 14:42
Oppdatert: 05.09.2018 kl. 10:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?