Slik får du tak i lokale råvarer rett fra bonden

19. august 2020Aktuelt
DAGENS  LEVERING: Produsent og råvareansvarlig i Dagens mat, Edona Arnesen, er blant dem som nå gjør det lettere for oss forbrukere å få tak i lokalprodusert mat.
DAGENS LEVERING: Produsent og råvareansvarlig i Dagens mat, Edona Arnesen, er blant dem som nå gjør det lettere for oss forbrukere å få tak i lokalprodusert mat.
Foto: Tjodunn Dyrnes

Mye har endret seg de siste årene og det blir stadig enklere å skaffe seg de virkelige gode råvarene - rett fra din lokale bonde.

Sensommeren og tidlig høst er den o store sesongen for alle matelskere som er opptatt av lokale norske råvarer. Bugner det ikke i grønnsaksdiskene på dagligvarebutikken med lokalproduserte herligheter akkurat nå, så får du her en kort (og helt sikkert ikke fullstendig) guide til hvordan du enkelt heller kan få tak i kortreist og lokalt.

Del gjerne tips i kommentarfeltet, om du vet om flere gode måter å handle lokale varer.

Reko-ringer

Reko - som står for «rettferdig konsum», har med rekordfart dukket opp med såkalte ringer stadig flere steder i landet. Og godt er det!

Handelsfenomenet ble grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013, og kom til Norge først i november 2017. Via lokale Facebook-grupper kan du bestille direkte fra bønder i ditt område, og plukke opp varene på en felles ukentlig utlevering.

Utleveringsstedene kan variere, og bli ikke bekymret om du blir bedt om å møte opp i et parkeringshus eller en avsidesliggende plass. Selv om det kan føles som tatt ut av en litt merkelig tysk film fra 90-tallet, så åpenbarer det seg plutselig et yrende marked med grønnsaker, fersk sjømat og andre fristelser.

Du må være litt fleksibel, åpen for å plutselig ikke få levert det du hadde håpet på og ikke minst møte opp til avtalt tid og sted. En bonus med å være en reko-handler er at dette fortsatt føles litt «undergrunn» - et lite samfunn som eksisterer kun for de innvidde. En annen bonus er at du finner grønnsaker som de færreste dagligvarebutikkene tar inn, som for eksempel akkurat nå bondebønner, kulturarvstomater og mangold.

Kommer du deg ikke ut? Under finner du en større oversikt over butikker som leverer mat hjem til deg:

Bondens marked

Etter å ha holdt corona-stengt en periode er nå Bondens marked igang igjen for fullt med sine lørdagsmarkeder hvor blant annet ost, kjøtt, bakevarer, frukt , bær og grønnsaker er å få kjøpt. Bondens marked ble startet i 2003 etter det internasjonale Farmers Market-konsepetet og er i dag å finne på rundt 20 ulike steder i vårt langstrakte land.

Markedet stiller strenge krav til produsentene. Råvarene skal være lokale, sporbare, og foredlingen skal være håndverksmessig og bære preg av småskala.

denne siden her finner du en oversikt over de ulike lokallagene, og når neste markedsdag vil finne sted i nærheten av deg. Når du kjenner at duften av elgburger kile i nesa, da vet du at Bondens marked må være rett rundt hjøret!

Lokalmatportalen

Denne nettsiden er relativt fersk, oppstartet i et nedstengt Norge i mars i år. Lokalmat-elskerne Wenche og Linn Fremo som står bak hadde lenge lett etter et enklere sted å få tak i lokalprodsert mat i sitt nærområde, samt snakket med bønder som lette etter et sted å få solgt sine varer. Det startet med en Vipps-butikk, og har nå blitt til en landsdekkende portal.

På nettsiden kan produsenter fra hele landet legge ut sine varer for salg. Henting av varer skjer hos bonden, i gårdsbutikk eller på hentepunkt. I noen områder tilbys også hjemlevering.

Dagens mat

Via denne nettsiden selger, i skrivende stund, 52 småskala-bønder råvarer i sesong direkte til oss forbrukere. Du kan legge inn en bestilling hos mange ulike bønder - og hente alt samlet på ett utleveringssted, for øyeblikket kun på Økern i Oslo. Her får du tilgang til både unike og ferske råvarer, uten å måtte ty til lange bilreiser eller lukkede Reko-forum.

Folkene bak Dagens er opptatt av bevissthet og engasjement rundt maten vi spiser hver dag, og det å sikre bærekraftig matproduksjon langt frem i tid.

Mange av produsentene er også sertifisert innen økologi og biodynamikk eller driver etter gode, bærekraftige prinsipper.

UNIKE VARER: Fristende råvarer, som ikke er like enkelt å få tak i hos din lokale dagligvare, men som likevel nå ikke burde være helt ut umulig å få tak i.
UNIKE VARER: Fristende råvarer, som ikke er like enkelt å få tak i hos din lokale dagligvare, men som likevel nå ikke burde være helt ut umulig å få tak i.
Foto: Tjodunn Dyrnes

Dyrket

Kaller seg for bondens markedsplass på nett, og driver med hjemlevering av et bredt utvalg av varer fra småskalaprodusenter til kunder i Oslo og store deler av Akershus.

Matfra.no

Denne nettsiden skal gjøre det enklere å handle rett fra dem som produserer, fisker og jakter råvarene - altså noe så smart som en markedsplass på nett for kortreist mat. Du bestiller og betaler på nett, og henter varene selv hos produsenten.

Nett-markedsplassen har sitt utspring i Harstad og Kvæfjord der Mariann Solaas og mannen startet opp det som da var en vanlig nettbutikk våren 2018.

Konseptet ble videreutviklet til en markedsplass, og rett før corona stengte ned landet, gikk de nasjonalt. I dag har de produsenter og kunder over hele landet. Foreløpig er utvalget noe begrenset, men Solaas sier de får hele tiden nye produsenter som bruker markedsplassen.

Lokale gårdsutsalg og markedsdager

Bruk Google maps og søk opp gårdsutsalg eller et lokalt marked i ditt nærområde, og kom deg ut på veien. Mange småprodusenter er også aktive på Facebook, og deler opplysninger om åpningstider og produkter der.

Mange lokale produsenter selger gjerne også varene sine på den lokale matbutikken, så her kan det være lurt å ta turen innom.

Publisert: 19.08.2020 kl. 15:13
Oppdatert: 20.08.2020 kl. 13:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?