Hva er «pumpkin spice» egentlig?

EN HØSTKLISJÉ: Det er gresskar-latte tid.
EN HØSTKLISJÉ: Det er gresskar-latte tid.
Foto: Sara Johannessen Meek / VG
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

«Pumpkin spice» er mer enn en basic smak av høst i en Starbucks-kopp.

Høst betyr «pumpkin spice»-sesong.

«Pumpkin spice», eller gresskarkrydder på godt norsk, smaker nemlig høst for mange. Særlig utbredt er fenomenet i USA, hvor det også stammer fra.

Drikker du ikke «pumpkin spice latte» selv, har du trolig hørt om det, eller sett bilder og sitater som hyller «pumpkin spice»-sesongen, som nå er her.

Du vet, oransje løv, kald luft, UGGs og en varm kopp «pumpkin spice latte» fra Starbucks i hånden – en basic høst-klisjé.

Alt fra duftlys og te, til cookies, brød og frokostblandinger skilter med å smake og lukte av «pumpkin spice».

Men hva er det?

Starbucks utvider stadig sitt «pumpkin spice»-repertoar. – Grunnleggeren av drikken, Peter Dukes, anses som å være «The father of Pumpkin Spice Latte».
Starbucks utvider stadig sitt «pumpkin spice»-repertoar. – Grunnleggeren av drikken, Peter Dukes, anses som å være «The father of Pumpkin Spice Latte».
Foto: Starbucks

Til tross for navnet, er ikke «pumpkin spice» laget av gresskar.

Det er nemlig egentlig en krydderblanding ment for bruk i «pumpkin pie», en pai som er vanlig å servere til høytiden Thanksgiving i november.

USA Today skriver at krydderblandingen «pumpkin spice» ble lansert allerede i 1934 for å smaksette paien. Blandingen inneholder blant annet ingefær, muskat og kanel.

Men den berømmelige «pumpkin spice latte» (PSL), først popularisert av Starbucks, får æren for å ha gjort krydderet til et verdensomspennende fenomen.

Taggen #PSL har flere millioner omtaler i sosiale medier. Noen gleder seg hele året til gresskarkrydder-sesong.

I knappe 20 år, når kalenderen viser september, har «pumpkin spice latte» dukket opp på menyen hos barista-giganten Starbucks.

De selger også varianter i form av frappé og såkalt «cold brew», iskaffe med gresskarkrydder.

Og folk elsker det:

Starbucks lagde den aller første «pumpkin spice»-oppskriften i 2003. Siden har de solgt over 600 millioner latter bare i USA, ifølge en talsperson for kjeden, skriver USA Today.

Latten er en av de aller mest solgte Starbucks-drikkene, også i Norge, til tross for at den kun er i salg i høstmånedene.

Ann Kristin Nomerstad i Starbucks Norge forteller til Godt.no at drikken har vært i salg i Norge siden kjeden åpnet her i 2012. Siden har den vært en slager. Og ja, latten inneholder ekte gresskar.

– PSL er laget med gresskar, espresso, skummet melk og varme høstkrydder med kanel, ingefær, muskat og nellik. Drikken toppes med krem og en «pumpkin spice»-topping, forteller Nomerstad.

PSL har vært yndet i snart to tiår, og kan vel anses som en tradisjon heller enn en trend.

Flere kaffekjeder lager nå sin variant av gresskarkrydder-drikker. Produsenter pumper ut produkter som lukter og smaker «pumpkin spice». Det finnes til og med hummus og popkorn med gresskarkrydder, skriver Business Insider.

Også livsstils-legenden Martha Stewart er fan, ifølge The Cut.

Nomerstad i Starbucks tror de varme og koselige smakene er nøkkelen til «pumpkin spice»-fenomenet.

Det støtter en forsker som Business Insider har snakket med: Smakene og duftene av «pumpkin spice» gir positive assosiasjoner om høst og familiekos. Det samme hevder en nyere studie fra amerikanske Johns Hopkins University.

Og Starbucks merker effekten, hvert år.

– Salget av «pumpkin spice» øker hvert eneste år. PSL fortsetter å være en av våre mest etterspurte drikker som kunder gleder seg til fra tidlig januar hvert eneste år. I 2021 solgte vi over 52.000 fordelt på 8 uker. I år forventer vi å selge over 60.000 drikker, sier Nomerstad.

Har du ikke en kaffebar med gresskar-latte der du bor, kan du innvie «pumpkin spice»-sesongen med litt høstkos hjemme:

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?