Nei, du skal ikke putte vinglass i glass- og metallcontainere

14. juni 2022Aktuelt
MELKEKARTONG-MAT: Mange putter nok knuste glass i en melkekartong og kaster den i restsøppelet.
MELKEKARTONG-MAT: Mange putter nok knuste glass i en melkekartong og kaster den i restsøppelet.
Foto: Shutterstock

Glass er ikke glass – i hvert fall ikke om du leverer den til feil gjenvinningscontainer.

Scenario: Du skal ta vinglasset ut av oppvaskmaskinen, men plutselig kakker du det mot kjøkkenbenken i det du løfter det opp. Det knuser, og som det gode mennesket du er, går du til butikken og resirkulerer det i glass- og metallcontaineren.

Men - gjør du det, gjør du slettes ingen god gjerning. Du ødelegger derimot store mengder resirkulerbart materiale, forteller Bim Cornelia Kase i Norsk Gjenvinning. Grunnen er at vinglass kan inneholde andre materialer, som krystall og bly.

– Så lite som 20 gram porselen eller feil glassmateriale, kan ødelegge ett tonn resirkulerbart materiale. Det er det som er med alt avfall - det er veldig kompleks.

For at det gjenvunne materialet skal være bra nok til å kunne selges videre, må kjøperne kunne stole på at det er like bra som det man henter fra naturen, sier Kase.

– Og det er det ikke hvis det er gjenvunnet med feil materialer.

Lever det inn

Men hva skal man gjøre da, når uhellet først har skjedd?

– Mange putter nok glasskårene i en tom melkekartong, og kaster det i restavfallet. Og det er jo én mulighet. Enda bedre er det om du går til en gjenvinningsstasjon, selv om det kanskje er litt mer krevende.

Men det aller beste, er faktisk å levere det knuste porselenet eller glasset hos butikkjeden Jernia, som sikrer materialgjenvinning.

– Vi har en avtale med dem om at vi henter denne typen materiale, og lager betongklosser av det. Og de bruker vi for eksempel mye på våre anlegg, tipser Kase.

Ikke bakepapir i papir

En annen ting mange kanskje også bommer på, er at de kaster aluminiumsfolien i restavfallet. Det skal faktisk i glass- og metallcontaineren – såfremt det er rent for matrester.

BRA I OVNEN: Men ikke i papiravfallet.
BRA I OVNEN: Men ikke i papiravfallet.
Foto: Sara Johannessen Meek / VG

Og bakepapir skal ikke i pappgjenvinning.

– Bakepapir og matpapir inneholder nesten ikke papirfiber, og er behandlet for å tåle fuktighet og varme. De egner seg derfor ikke for materialgjenvinning, og skal derfor i restavfall, har Sylvelin Aadland i Sortere.no sagt til Godt tidligere.

Sjekk ut vår store kildesorteringsoversikt her.

Publisert: 14.06.2022 kl. 15:35


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?