På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Kokebøker for enhver smak
Her finner du tips til de beste, harde pakkene du kan legge under juletreet.
Vi som jobber i Godt-redaksjonen dykker ned i en lang rekke kokebøker i løpet av et år. Noen skiller seg ut i bunken.
Her har vi plukket ut våre favoritter, som vi tenker passer perfekt for ulike behov, alder og ønske.
«Tradisjonsmat» av Tom Victor Gausdal
«Tradisjonsmat» er den siste kokeboken til kokk og restauranteier Tom Victor Gausdal. Den er en litt mer laidback versjon av «Norsk husmannskost» som han ga ut i 2008, og byr på koselige innblikk i hvordan kokken har fått det forholdet til mat som han har den dag i dag.
I denne kokeboken finner du alle slags klassikere som trøndersodd, terteskjell med fiskepudding, flesk og duppe og sosekjøtt – til litt mindre kjente godbiter som grisikål (ja, en variant av fårikål), sekkjepåse og muffeluffer.
«Spis sammen» av Julie Ilona Balas
I august kom kokebokforfatter og matblogger (dog nå bare på Instagram) Julie Ilona Balas ut med sin tredje kokebok, nemlig «Spis sammen». Og akkurat det kunne kanskje ikke fristet mer enn det gjorde i august, da samfunnet sakte, men sikkert knirket seg nærmere normalitet og samvær med venner og bekjente etter et altfor langt opphold.
I tillegg til fristende oppskrifter (les: luksusdip med løyrom og pistasjtiramisu med matcha), får du her lære om smakssetting, råvarer og hvordan man koker kraft.
Og så er bildene veldig kule – perfekt for deg som liker stilen til Alison Roman.
«Fredagscocktail» av Arnt Steffensen
Dette er mer enn «bare» en cocktailbok. Her får du i tillegg til oppskriftene fortellinger om, bak og rundt de ulike cocktailene fortalt av forfatteren på en slentrende og morsom måte. Steffensen krydrer med tips og triks både når det gjelder metoder, ingredienser og utstyr.
Å lage cocktails er som å bake, det er lurt å være nøyaktig med ingrediensene for å få frem de perfekte smakene.
De 52 cocktailene er logisk kategorisert etter brennevin, så om du er glad i gin – kan du gå rett til de ginbaserte cocktailene. Synes du det blir for mye alkohol, kan vi tipse om at Steffensen over nyttår havner på vannvognen og slipper en ny bok, denne gangen med alkoholfrie drinker, populært kalt mocktails.
«Potetkokeboken» av Ina-Janine Johnsen
Ikke den første potetkokeboken som blir gitt ut i Norge, men likevel: Med rundt 100 potetoppskrifter fra de mest tradisjonelle til potet-sjokoladekake, er vi overbeviste om at denne kokeboken er perfekt for potetelskeren.
Oppskriftene i boken er som potetene – enkle og gode. Pluss for at forfatteren tipser om hvilke poteter som passer til hvilken rett.
Vi liker også at Johnsen gir oss ulike tilberedningsmåter på klassikere som for eksempel pommes frites, hvor hun i tillegg til de friterte og ovnsbakte gir oss en versjon fra airfryeren.
«An A-Z of Pasta» av Rachel Roddy
2021 har vært et år hvor pastaen for mange har fått blomstre til nye nivåer, både i hjemmelagde håndrullede munnfuller men også i mer luksuriøse varianter. Denne boken, skrevet av The Guardian-spaltist Rachel Roddy, har gitt oss noen av årets beste pastaopplevelser. Paccheri med aubergine og to former for tomat – ja takk!
Ikke minst har boken også lært oss mer om alle de ulike typene pastaer som finnes der ute, og hvilken type som passer best til hva. Denne pastaboken gir du til matentusiasten som vil ta pastakunnskapen et hakk videre.
«Sånn her lager du ...» av Kristoffer Kaayne Kaalsaas
TikTok-kokken som kaller seg Kaayne ga i våres ut sin første kokebok med fristende favoritter som fried chicken sandwich og carnitas.
Vi liker hans uhøytidelige og lekne tilnærming til matlaging. Boken vil definitivt være en hit blant unge kjøkkenferskinger, med oppskrifter inndelt etter vanskelighetsgrad.
«Australian Food» av Bill Granger
Har du en gang vært i Sydney, har du trolig kanskje også spist pannekakene – kalt ricotta hotcakes – til denne mannen, Bill Granger. Han driver Bill’s - to institusjoner i byen Down Under (men også Granger and co i London og Bills Odaiba i Tokyo). Denne boken er perfekt for deg som drømmer om Sydneys salte bad og evig blå himmel!
Granger er kalt «mannen bak avokado-toasten», og er en mester på smaksrike brunsjretter med innslag fra flere kjøkken. Ikke bare er boken er fest for øyet, oppskriftene er også skikkelig gode.
«That Sounds So Good» av Carla Lalli Music
Den tidligere matjournalisten for Bon Appétit gjorde stor suksess med «Where cooking begins» der oppskriftene tok utgangspunkt i ulike matlagingsteknikker. Nå er oppfølgeren her og den inneholder enda flere relativt enkle, men fristende retter med mye smak for både hverdag og helg.
Som i forrige bok får du raust med tips til hvordan du kan bytte ut ingredienser og tilpasse oppskriften til det du har hjemme. Her er det få absolutte regler og en leken holdning til matlaging som vi lar oss inspirere av.
«Home farm cooking» av Catherine og John Pawson
Til estetikeren er det bare en kokebok som gjelder i år; denne. 20 år har gått siden den britiske arkitekten og designeren John Pawson ga ut sin første kokebok, «Living and eating». Boken har nærmest oppnådd kultstatus.
I år kom oppfølgeren – stilsikker som den første, med enkle, men elegante, retter. Boken er laget i pandemi-lockdown på familiegården på den engelske landsbygda. Pawsons kone Catherine står for maten, mens Pawson selv har stått for ideene. Middagen din kan raskt se ut som et lite minimalistisk kunststykke om du lar seg inspirere av disse to.
Publisert: 03.12.2021 kl. 15:18
Oppdatert: 17.12.2021 kl. 14:17
Lag deg en gratis konto