Få mindre matsvinn: Slik bruker du opp julerestene

MYE TIL OVERS: Mange kjenner seg nok igjen i at man fort ender opp med litt for mye mat i julen. Da kan det være greit å vite hva man kan bruke restene til. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
MYE TIL OVERS: Mange kjenner seg nok igjen i at man fort ender opp med litt for mye mat i julen. Da kan det være greit å vite hva man kan bruke restene til. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Toini Thanem

Gi julematen nytt liv med ekspertenes beste restetips.

Hvert år kaster hver av oss i snitt 42,6 kilo spiselig mat i søpla. Selv om det ikke finnes noen spesifikke tall for julen alene, er det nærliggende å tro at desember er en av månedene det kastes aller mest, mener forsker Aina Stensgård hos Østfoldforskning. Det er nemlig da vi bruker desidert mest penger på mat og drikke.

Stensgård har kartlagt norsk matsvinn i flere år, og gjennomførte nylig NorgesGruppens Matsvinneksperiment sammen med forsker Alexander Schjøll. Hun forteller til Godt at den største årsaken til at mat kastes er at vi glemmer det vi har i skap og kjøleskap, etterfulgt av «utgått på dato».

– Dette tyder på at mange av oss nok kjøper inn mer enn vi rekker å spise opp. Samtidig kaster vi mye gryte- og tallerkenrester. Det betyr at vi også tilbereder og forsyner oss med for mye mat, sier hun.

I tillegg til at vi har økt forbruk i jula, er det også flere festligheter og selskap. I slike situasjoner har vi en tendens til å ville ha mer enn nok mat, fremfor «akkurat nok», forklarer Stensgård.

– Festlighetene og selskapene gjør det også vanskeligere å beregne, både på grunn av besøk og på grunn av uvante måltider som vi ofte bare spiser en gang i året, sier hun.

Stensgård anbefaler tre konkrete tiltak forbrukerne kan gjøre for å redusere matsvinnet hjemme i julen:

• Planlegg:

– Bruk litt ekstra tid på planlegging av innkjøp og matlaging. God planlegging er avgjørende for å unngå matsvinn. Tenk både gjennom hvor mange og hvem som kommer til de ulike måltidene. Unngå også å lage for mye kaker og søtsaker. Blir det likevel for mye bakst kan det være fine gaver å gi bort, eller så kan du by på julekaker som dessert.

• Ta vare på maten:

– Når selskapet er over er det viktig å rydde eventuelle rester på plass i kjøleskap og matskap, slik at de ikke blir ødelagt. Bruk oppbevaringsbokser, frys ned det som ikke skal spises med det første og merk eventuelt maten som skal fryses ned.

• Spis opp maten:

– I min familie har vi alltid restemiddag tredje juledag. Er man lei den tradisjonelle maten, kan man kjøre en liten vri på restene, som ribbe- eller pinnekjøttwraps. Matvett har mange spennende oppskriftstips på sine nettsider.

DELER TIPS: Live Krangnes Edvardsen jobber for tiden som kokk på trondheimsrestauranten Credo. Foto: Geir Mogen
DELER TIPS: Live Krangnes Edvardsen jobber for tiden som kokk på trondheimsrestauranten Credo. Foto: Geir Mogen

Credo-kokk Live Krangnes Edvardsen, som tidligere i høst ble tildelt KokkeKarlas Legat, er enig i at det kastes for mye mat. Også hun har noen lure resteforslag til den overflødige julematen:

– Har du mye ribberester, er det flott å bruke dem i steam buns. Det er veldig godt, og du kan fylle dem med både ribbekjøttet og -svoren, kål og alt annet tilbehør du måtte ha igjen, sier hun.

Er du en av dem som sverger til pinnekjøtt, men som har igjen litt for mye, anbefaler hun å blande restene sammen til en gryterett.

– Der kan du også ha oppi tilbehør som for eksempel kålrabistappe. Og har du igjen julepølser og medisterkaker, kan også de hives sammen i både gryteretten og steam bunsene. De kan fylles opp med det meste, det trenger ikke en gang å være ribbe.

Edvardsen har også et tips til alle som sitter igjen med litt ekstra lutefisk:

– Samle opp alle restene og smør dem ut på potetlefser og lag lutefiskruller. Det er perfekt som snacks!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?