Til hovedinnhold

Matkjendisene forteller: Fjorårets beste matopplevelser

18. januar 2019Aktuelt
GODE MINNER: Ronny Brede Aase, Lise Finckenhagen og Trond Moi er blant matentusiastene som deler sine beste matopplevelser fra fjoråret. Foto: Fredrik Solstad/Sara Johannessen/Lise Skogstad/VG
GODE MINNER: Ronny Brede Aase, Lise Finckenhagen og Trond Moi er blant matentusiastene som deler sine beste matopplevelser fra fjoråret. Foto: Fredrik Solstad/Sara Johannessen/Lise Skogstad/VG
AvSara Berge HolmbergogToini Thanem

Kokker, matprofiler og matglade kjendiser forteller om fjorårets mest uforglemmelige matøyeblikk.

Nå er det på tide med et tilbakeblikk på fjoråret, og vi har snakket med fem matglade mennesker om hva som sitter igjen som deres aller beste matminner i 2018.

Restaurantbesøk i San Sebastian

FIN RESTAURANTOPPLEVELSE: Live Krangnes Edvardsen er kokk på den kritikerroste Trondheimsrestauranten Credo. Foto: Geir Mogens
FIN RESTAURANTOPPLEVELSE: Live Krangnes Edvardsen er kokk på den kritikerroste Trondheimsrestauranten Credo. Foto: Geir Mogens

Credo-kokk Live Krangnes Edvardsen, som i fjor ble tildelt KokkeKarlas Legat, forteller at hennes beste opplevelse fant sted på restauranten Mugaritz i San Sebastian.

– En av rettene der – husker ikke helt hva det var for noe – men den var kjempegod. Var noe tørket okse, eller nei, jeg husker faktisk ikke helt hva det var, sier hun.

– Det var vel egentlig hele opplevelsen som gjorde at det skilte seg ut, det er en ganske fin restaurant og alt fra servering til rettene og vinene som hørte til var kjempebra. Det var skikkelig spesielt å være med på.

Magisk smaksopplevelse i India

Kokk og kokebokforfatter Lise Finckenhagen klarer ikke å trekke frem en spesiell rett eller et restaurantbesøk, men forteller at hennes reise til India står igjen som hennes aller beste matminne i fjor.

– Totalopplevelsen var virkelig helt fantastisk. Alt var så eksotisk og annerledes med alle disse duftene og ekstremt aromatiske krydderiene. Og herregud, så mye vi spiste! Det var friterte, små brød med kikertcurry til frokost, og jeg kom hjem med en liten «food baby» til slutt – alt var helt magisk. Hele turen ble en smaksopplevelse, og det er det som står igjen som mitt klareste matminne, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOTALOPPLEVELSE: Lise Finckenhagen trekker frem turen til India som fjorårets beste matminne. Hun er både kokk, kokebokforfatter og bidragsyter på Godt. Foto: Sara Johannessen/VG
TOTALOPPLEVELSE: Lise Finckenhagen trekker frem turen til India som fjorårets beste matminne. Hun er både kokk, kokebokforfatter og bidragsyter på Godt. Foto: Sara Johannessen/VG

Date, Mexico og raspeball-lag

I tillegg til å nylig ha deltatt i 4-stjerners middag, og stått bak «Linn og Ronnys tacoshow», har P3 Morgen-programleder Ronny Brede Aase en rekke andre gode matminner fra året som gikk.

MATENTUSIAST: Ronny Brede Aase er programleder i P3 Morgen, og har mange gode matminner fra 2018. Foto: Fredrik Solstad/VG
MATENTUSIAST: Ronny Brede Aase er programleder i P3 Morgen, og har mange gode matminner fra 2018. Foto: Fredrik Solstad/VG

– Jeg har tydeligvis begynt med en ny tradisjon, som er at jeg og kjæresten min går på Chez Colin når vi feirer årsjubileum, fordi det er så hyggelig der. Det er et lite sted i et trehus, der de serverer deilig, fransk mat. Jeg var også i Tulum i Mexico, på en restaurant som heter Kitchen Table, som bare lå bakt inni skogen der, med åpen kjøkkenløsning og alt. Kjøkkensjefen ropte opp bestillingen og alle svarte bare «yes chef!». Der spiste vi skikkelig godt kjøtt, stekt med masse krydder, salt og digg som gjorde utsiden sprø. Det var dødsbra, forteller han.

Det er likevel én matopplevelse som skiller seg ekstra ut:

– Privat har det ikke stått på god mat, det har jeg fått rikelig av i 2018! Min gode venn Kristoffer lagde raspeballer i høst, med salt kjøtt, pølse og kålrabistappe. Han inviterte hele Vestlandsgjengen som befinner seg i Oslo på raspeball-lag. Det er kanskje min beste matopplevelse privat. Jeg ser jo at det kanskje er litt rart for dem som ikke er vokst opp med tradisjonen rundt raspeballer, men det er skikkelig godt, sier han.

Fersk østers og delfiakake

– Er det lov å si et par ting?

Det er to ting som står på toppen av kjendiskokken Trond Moi sin liste over matopplevelser i 2018. Den første tok sted på sommeren, under innspilling av en ny kystmat-serie som kommer til våren.

– Vi dykket etter østers i Kvinesdal, min hjemby. Vi fant noen og åpnet dem der og da på stranden. I tillegg fanget vi villaks og laget en nydelig rett av det. Den dagen der går ikke i glemmeboken fort, forteller Moi til Godt.

Han trekker også frem en gang kompisen lagde favoritten til dem begge to.

– Min kompis Olav Klepp hadde laget en av våre favoritter; delfiakake. Han har en spesiell oppskrift som er veldig god, og serverer den med lunken akevitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØSTERS OG KAKE: Trond Moi er en av eierne bak restaurantkjeden Bølgen og Moi, og har to ganske forskjellige matopplevelser å trekke frem. Foto: Børre Eskedahl/VG
ØSTERS OG KAKE: Trond Moi er en av eierne bak restaurantkjeden Bølgen og Moi, og har to ganske forskjellige matopplevelser å trekke frem. Foto: Børre Eskedahl/VG

Grillet lammeribbe i barnas trehytte

JORDNÆRT: For Charlotte Mohn er det en sen høstkveld som sitter igjen som fjorårets beste matminne. Foto: Simen Grytøyr/VG
JORDNÆRT: For Charlotte Mohn er det en sen høstkveld som sitter igjen som fjorårets beste matminne. Foto: Simen Grytøyr/VG

Kjendiskokk og matformidler Charlotte Mohn Gaustad forteller om en sen høstlørdag som sitter igjen som fjorårets mest spesielle matopplevelse.

– Vi hadde en lammeribbe som jeg først hadde langstekt, også la vi den på grillen ute i barnas hemmelig trehytte under ei diger gran, der hadde vi en bålplass, og resultatet ble så saftig, velsmakende og magisk. Og det var naboens lam som vi hadde gått og sett på og kost med hele sommeren, så det var et «fra vugge til grav-lam», sier hun.

For Mohn Gaustad slår slike matopplevelser de fineste restauranter.

– Det var et spesielt matøyeblikk. Alt er så enkelt, naturlig og tilbake til røttene og det er da jeg synes den store magien, følelsene og opplevelsene kommer. Og når man spiser med hendene, er det enda bedre.

Publisert: 18.01.2019 kl. 15:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?