Maaemo rykker frem i prestisjetung kåring: – Helt fantastisk

5. oktober 2021Aktuelt
FORNØYD: Restauranteier og kjøkkensjef på Maaemo restaurant, Esben Holmboe Bang.
FORNØYD: Restauranteier og kjøkkensjef på Maaemo restaurant, Esben Holmboe Bang.
Foto: Krister Sørbø
AvMona BristølogCaisa Linea Hagfors

Verdens beste restauranter er igjen kåret etter ett års pandemipause – og denne gangen når norske Maaemo opp på topp femti. Kåringen kan sikre restaurantene fulle gjestelister i lang tid.

Maaemo fikk i år tilbake sine tre høythengende Michelin-stjerner – etter å ha stengt og åpnet i nye lokaler i Bjørvika pandemivåren 2020.

Spenningen har vært stor knyttet til om restauranten også ville gjøre et byks på topp 50-listen over verdens beste restauranter.

Tirsdag ble det klart at restauranten i år er ranket som nummer 47 på listen over verdens beste restauranter. Det er et lite fremrykk siden sist gang den anerkjente restaurantkåringen fant sted, i 2019, da de havnet på 55. plass.

– Det er jo helt fantastisk. Spesielt etter året som har vært er det vidunderlig for hele teamet, sier Esben Holmboe Bang til Godt.no like etter nyheten ble kjent.

Han kaller det for «helt magisk» at Oslo er på verdenslisten og at arbeidet til restauranten blir lagt merket til.

– Å få en plassering på en så prestisjetung liste med vår nye restaurant er vi virkelig stolte av. Dette er hele huset sin fortjeneste – alle i administrasjonen, i serveringen, på kjøkkenet og i oppvasken, sier Bang, som ønsker å sende en takk til dem som har vært med på å gjøre Maaemo til den restauranten den er i dag.

Danskene til topps

Det var danske Noma som i år nådde helt til topps på listen over World's 50 Best Restaurants. Også andreplassen på listen går til en dansk restaurant, Geranium.

Både denne restauranten og Noma holder til i København.

I 2019 havnet Noma på en annenplass – etter å ha stengt og åpnet på nytt. Restauranten ble slått av argentinske Mauro Colagrecos restaurant Mirazur på Den franske riviera.

Det året var det ingen norske som en gang nådde topp femti: Maaemo på en 55. plass, som var et lite fall etter å ha ligget på en 35. plass året før. Året før havnet de på 79. plass.

NYE LOKALER: Restauranten har nye lokaler på Bjørvika.
NYE LOKALER: Restauranten har nye lokaler på Bjørvika.
Foto: Frode Hansen

Kjendiskokk Eyvind Hellstrøms gamle restaurant Bagatelle har tidligere figurert på den prestisjetunge listen.

Da lå Bagatelle i listens to første år, 2002 og 2003, lå på henholdsvis 48. og 36. plass

Bransjens «Oscar»

I år deles prisene til «World's 50 Best Restaurants 2021» ut i Antwerpen og er et delvis digitalt arrangement, akkurat som Michelin-guidens utdeling tidligere i høst.

Kåringen blir ofte blir omtalt som restaurantbransjens Oscar-utdeling. En høy plassering på listen gir ikke bare anerkjennelse internasjonalt, men fører i likhet med Michelin-guiden trolig også til ekstra kamp om bordene i lang tid fremover.

Osteria Francescana i Italia, med stjernekokk Massimo Bottura, lå på toppen i 2018.

Tidligere har blant annet New York-restauranten Eleven Madison Park tronet listen. Danske Geranium lå i 2019 på 5. plass og svenske Frantzén på 21. plass.

Spanske og franske topprestauranter som Mugaritz, Arpège, Azurmendi og Asador Extebarri har ellers dominert høyt på listen i flere år.

Restaurantkåringen utarbeides årlig av britiske Restaurant Magazine, og ble utgitt for første gang i 2002. Restaurantene stemmes frem av et panel på 1040 personer som holder til på forskjellige steder i verden. Panelet er anonyme, og består av kjøkkensjefer, restauranteiere og matskribenter.

Publisert: 05.10.2021 kl. 17:33
Oppdatert: 08.10.2021 kl. 14:32


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?