Det beste jeg vet med MasterChef-dommer Maj-Britt Aagaard

24. juli 2020Aktuelt
SNART PÅ TV: Bedre å være dommer enn deltager, mener den nye MasterChef-dommeren Maj-Britt Aagaard, her stylet og klar for TV-opptak.
SNART PÅ TV: Bedre å være dommer enn deltager, mener den nye MasterChef-dommeren Maj-Britt Aagaard, her stylet og klar for TV-opptak.

Hva kan en halv fennikel og boks med ansjos bli til? Den nye «MasterChef»-dommeren Maj-Britt Aagaard er svak for en utfordring. Men det er bare én ting hun virkelig ikke kan styre seg for.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet kokkelandslagets Tonje Torvanger, matblogger Trine Sandberg og kokk Christer Rødseth. Denne gangen har vi tatt en prat med Maj-Britt Aagaard, som vant «MasterChef» i 2015 og blir å se på kokkekonkurransen igjen denne høsten - nå som dommer.

FAKTA
Navn: Maj-Britt Aagaard
Alder: 46
Yrke: Matskribent og -blogger, kokebokforfatter og programleder.
Bor: I Oslo med datteren.
Aktuell: Som dommer i TV-serien «Masterchef» som spilles inn i juni og som sendes til høsten.
Foto: Mattis Sandblad/VG
FAKTA Navn: Maj-Britt Aagaard Alder: 46 Yrke: Matskribent og -blogger, kokebokforfatter og programleder. Bor: I Oslo med datteren. Aktuell: Som dommer i TV-serien «Masterchef» som spilles inn i juni og som sendes til høsten. Foto: Mattis Sandblad/VG

– Jeg kom nettopp fra første dag i studio og det kommer til å blir så gøy og så bra!

Den nye MasterChefdommeren Maj-Britt Aagaard sprudler som en god champagne, selv om hun nå har travle dager.

Innspillingen av TV-serien har nettopp startet da Godt.no snakker med henne, og det er lange dager i studio og mye nytt. Skjønt hun er ingen nybegynner verken når det gjelder TV eller «MasterChef».

Fra deltager til dommer

Du har kanskje hørt matpodcasten hennes Vaffel, som hun har sammen med matblogger Vidar Bergum? Eller sett henne som hovmester i sjekkeprogrammet «Første Date» på TVNorge eller som dommer i «Kakekrigen»? Og husker du tilbake til 2015, vant hun faktisk nettopp den norske versjonen av «MasterChef» den gangen.

– Hvordan er det å være dommer og ikke deltager denne gangen?

– Åh, det er deilig å ikke skulle konkurrere, det er jo stress deluxe! Jeg husker jeg tenkte mange ganger; hvorfor ble jeg med? Men så var det jo så innmari morsomt og lærerikt også, så det er absolutt en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, sier den nybakte dommeren.

Ifølge Maj-Britt Aagaard skal årets utgave av norske «MasterChef» denne gangen legge seg tettere opp mot den australske. Ingen kjendisdeltagere, bare vanlige folk som er skikkelig flinke til å lage mat.

– Og vi skal komme deltagerne under huden, bli godt kjent med dem, lover Aagaard.

Fans av den ekstremt populære australske versjonen av «MasterChef» vet at de tre hoveddommerne har blitt superkjendiser verden over. Kokkene Gary Mehigan, George Colombaris og matkritiker og -skribent Matt Preston har spilt inn ti sesonger av serien, men overlater nå roret til nye dommere.

Historisk sesong

– Hvem av de australske dommerne vil du si at du selv er i norsk versjon?

– Det må jo bli Matt Preston - for jeg er heller ikke utdannet kokk, svarer Aagaard kjapt.

– Det blir også en ny og ekstra spinnoff - som er superkul, men det kan jeg altså ikke si noe om nå… sier Aagaard og blir plutselig taus som en østers.

Vi går derfor raskt over til de faste spørsmålene.

– Hva er din favorittfrokost?

– Uansett om det er helg eller hverdag, er egg alltid noe som kan sette dagens første smil i ansiktet mitt. Noe så enkelt som et kokt 6-minutters egg med et stykke ristet brød med smør og kaviar til hverdags.

Eller til helgen: En myk, saftig og lynrask fransk omelett med litt revet ost i midten, kanskje noe røkelaks og enkel tomatsalat på siden i helgen. Og kaffe! Tykk gresk yoghurt med honning og valnøtter til dessert.

– Hva er din favorittmiddag?

– Jeg blir aldri lei av helstekt kylling med sprøtt skinn og saftig kjøtt. Jeg steker som regel kyllingen oppå poteter delt i større biter, gjerne med litt revet sitronskall, hvitløk og rosmarin.

– Har du en favorittdessert?

– Hvis den inneholder ost, uansett om det er salt eller søtt, så er jeg happy. Men her hjemme blir det ofte bare en enkel smuldrepai. Alle elsker det! Det er sånn «trygg mat». Så er det jo himla godt med de sprø mørdeigssmulene oppå lune bær, epler, plommer…ja, all frukt og bær passer faktisk i en smuldrepai. Også vaniljekrem eller vaniljeis på toppen! Rømme er også godt.

– Hva er favorittkaken?

– Ostekake! Helst bakt, og gjerne med rømmelokk og en frisk bærcoulis på siden.

– Hva er den beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Potetgull i alle former, smaker og varianter. Tortillachips med ost, potegull med ost og løk, paprika, «sour cream & onion», «Mexican Fiesta», Sørlandschips, salt og eddik...you name it.

Potetgull er mine sigaretter. Jeg kan ikke styre meg. Stress eller kos; gi meg pottis! Sjokolade og godteri kan ligge urørt i mine skuffer lenge, mens potetgull blir borte på minutter.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Frokost og kaffe på sengen. Eller når mine venner Haakon og Truls ruller ut en gjennomkomponert 5-retters med vinmeny. Men det er hverdager det finnes flest av! Så dypest sett blir jeg lykkeligst når noen andre har laget middag til meg etter en ti-timers dag. Det kan være ostesmørbrød og et glass pappvin, og jeg føler meg som verdens heldigste. Inntar det da gjerne foran TV´en.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Noe enkelt og rustikt. Ikke for mange elementer og mikk-makk. Grønnsaker, fisk, kylling og belgfrukter er jeg glad i. Elsker improvisasjon og synes det er morsomt å lage mat når skapene begynner å bli litt slunkne. "Hm, hva kan en halv fennikel og boks med ansjos bli til? Har spaghetti i skapet...Oi! En løk og småvissen bunt med koriander også. A-ha!» Bryne kreativiteten, senke skuldrene. Åpne horisonten!

– Har du en favorittsesong?

– Sommer og sensommer, med alt av norsk frukt og grønt. Men også julen har med seg mye godt i matveien. Elsker tradisjonsrik julemat.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Melk, egg, løk, hvitløk, majones.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Åpenbart kan man ikke klare seg uten kniv, men jeg har også et inderlig forhold til min salatslynge, stekeklype og trykkoker.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Oftest jazz. Gammel, kjent og kjær eller ny nordisk.

– Hva var det beste du visste når du var liten?

– Jeg er nærmest oppvokst i restauranten, der mamma jobbet, og spiste nok mer biff, pommes frites og bearnaise enn andre unger gjorde. Likevel ble jeg aldri lei. Elsket det! Men jeg hadde et slags ungdomsopprør. Noen smugrøyka kanskje, mens jeg plutselig bare ville ha Spaghetti à la Capri på boks og Snurring. Det ble stor sorg i bistroen på Norum der mamma jobbet. Jeg nektet å spise annen middagsmat. Skjønn det den som kan.

Husker jeg varmet à la Caprien med et par rause spiseskjeer smør og revet ost. Den fikk liksom en fyldigere smak da. Og pottis til dessert, mens jeg så på Pat Sharp på Sky Channel.

– Hvor vil du helst reise?

– Skulle gjerne reist og spist mer i Frankrike. Det er et ganske uoppdaget land for meg. Og San Sebastian. Og India! Jeg vil spise meg gjennom alle regioner i India. Eller bare dra til New York, hvor man jo finner suverene representanter for alle disse matkulturen på én og samme halvøy. Det var lurt!

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– På travle dager redder enkle pastaretter meg. Gjerne tortelloni med spinat, fløte, hvitløk og kanskje noen biter røkt laks eller ørret. Blåskjell elsker jeg, det går kjapt og føles litt eksklusivt i ensom majestet. Eller de ferdig renskede og fylte krabbeskjellene, kjapt rørt til en salat med annet godt, eller stekt sammen med olivenolje, persille, hvitløk, sitron og servert med pasta. Har jeg noen kikerter, grønnsaker, krydder, løk og hvitløk, blir det alltid mat! Og er det helt krise og blodsukker i minus, blir det speilegg på brødskive med smør og kaviar, eller en omelett.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– Jeg velger steder som lager mat jeg ikke kan eller gidder å lage hjemme. Jeg går heller ut sjeldnere, men velger da steder som kanskje koster litt mer. Hvis du dropper tre besøk på et intetsigende, overpriset kjede-sted, har du spart nok til å få en uforglemmelig matopplevelse på et sted som drives av dedikerte folk som har hjertet på riktig plass i kjøkkenet, ikke bare i lommeboka. Også elsker jeg gode gamle Oslo-restauranter med som nesten er mer som institusjoner. Sjarm, sjel og historie i veggene.

– Hva spiser du aldri?

– Der følger jeg et enkelt prinsipp: Jeg unngår mat som koster mer enn det smaker. Høyst subjektivt vurdert, altså.

Publisert: 24.07.2020 kl. 11:36
Oppdatert: 26.07.2020 kl. 16:14


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?