Gründertrio åpner ny matbar på Grünerløkka i Oslo

19. august 2019Aktuelt
TRIO: (Fra v.) Einar Fjøsne, Misgina Ghebremeskel og Fridtjof Seeberg er alle deleiere i SKAAL matbar, som skal åpne i november. Foto: Thomas Andreassen/VG
TRIO: (Fra v.) Einar Fjøsne, Misgina Ghebremeskel og Fridtjof Seeberg er alle deleiere i SKAAL matbar, som skal åpne i november. Foto: Thomas Andreassen/VG

Sesongbaserte småretter servert i skåler, naturvin og nabolagssted, er stikkordene bak matbaren SKAAL.

– SKAAL skal være en matbar – en restaurant med bar-atmosfære, der du skal kunne slappe av og bestille deg småretter hvis du er sulten, eller bare kose deg med en god flaske vin og småsnacks hvis det er det du vil ha, sier Fridtjof Seeberg (33).

Seeberg har bakgrunn fra rekruttlaget i 2. divisjon for Vålerenga, jobbet som profesjonell fotballspiller og rykket opp til Tippeligaen med Hønefoss før han ga seg. Han har også jobbet med den norske motesuksessen Holzweiler.

Nå sitter han på en klappstol i et støvete lokale midt på Olaf Ryes plass på Grünerløkka i Oslo, og forteller ivrig.

Vegger er revet ned, og tidligere maling er fjernet. I løpet av noen få måneder skal lokalet bygges om til matbaren SKAAL, og hvis alt går etter planen åpner stedet i starten av november.

– Jeg elsker mennesker og serveringsbransjen, og har hatt lyst til å gjøre dette lenge. Og så ga kona og Misgina (Ghebremeskel, journ.anm.) meg et tupp i ræva, smiler han.

Veien dit tok flere år. Da Seeberg og laget hans rykket opp i Tippeligaen, fant han ut at han heller ville lære seg nye ting i livet.

– Jeg var alltid mer interessert i hva andre gjorde, enn å fortelle om fotballen, sier han.

Så han sluttet som proffspiller, og begynte å studere blant annet fysiologi og biomekanikk. Han jobbet i serveringsbransjen på si, siden det var det beste å kombinere med studiene. Det førte til fem år på restauranten Delicatessen, og jobbing på Angst bar.

Da studiene var ferdige, fikk han en jobb i et mediebyrå, som førte han til Holzweiler – som han jobbet hos frem til ganske nylig.

– Men jeg har alltid kombinert det med denne bransjen, som å ta noen gjesteopptredener på Angst. Jeg har aldri helt klart å gi slipp, sier Seeberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FØLGER DRØMMEN: Seeberg skal være daglig leder på SKAAL, og har jobbet på flere serveringssteder tidligere. Foto: Thomas Andreassen/VG
FØLGER DRØMMEN: Seeberg skal være daglig leder på SKAAL, og har jobbet på flere serveringssteder tidligere. Foto: Thomas Andreassen/VG

Sesongbasert mat

Seeberg står for konseptet og skal være daglig leder. Han er deleier med TRY-gründer Einar Fjøsne (60), og Misgina Ghebremeskel (34) som står bak den populære baren Angst, hvor blant annet komiker Odd-Magnus Williamson og Tinashe Bakasa Roll giftet seg i 2015.

Ved inngangen skal det være en stor rund bar, og eierne forteller at naturvin vil være en viktig del av drikkemenyen.

På kjøkkenet har de kokker fra både Delicatessen Grünerløkka, Palace Grill og Grand hotell – alle folk Seeberg har jobbet med tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ «STRIPA»: Matbaren ligger ut mot Olaf Ryes plass, og skal ha plasser ute. Foto: Thomas Andreassen/VG
PÅ «STRIPA»: Matbaren ligger ut mot Olaf Ryes plass, og skal ha plasser ute. Foto: Thomas Andreassen/VG

– Maten skal være sesongbasert med gode råvarer, og vi skal fokusere på bærekraft, ferskhet og kvalitet. Og med tanke på bakgrunnen til de på kjøkkenet, kommer det til å bli en spennende og nyskapende retning på maten, sier Seeberg.

HÅNDVERK: Keramiker Anette Krogstad har laget skålene maten skal serveres av. Foto: Fridtjof Seeberg
HÅNDVERK: Keramiker Anette Krogstad har laget skålene maten skal serveres av. Foto: Fridtjof Seeberg

– Det skal rett og slett være et hyggelig og avslappet nabolagssted der man vil komme igjen og igjen, sier han.

Skåler på SKAAL

Og – som navnet tilsier – skal all maten serveres i skåler.

– Dermed er det et veldig skalerbart matsted der du kan spise mye, spise lite, eller bare kose deg med noe i glasset.

Skålene er laget av keramiker Anette Krogstad, som blant annet lagde serviset (DN) da den verdenskjente restauranten Noma åpnet dørene på ny i 2018. Verkstedet hennes er bare noen hundre meter unna restauranten. Og sånn vil gründerne ha det med resten av interiøret også.

– Vi vil tenke lokalt med designet, og ikke se så mye til utlandet. Vi har for eksempel hentet inn terazzofliser fra Norge.

– Du må på gulvet, svette og jobbe

Bakgrunnen for samarbeidet mellom de tre gründerne skjedde ved en tilfeldighet. Seeberg fikk en jobb på Angst bar etter at han hadde servert Ghebremeskel da han jobbet på Delicatessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRÜNDER: Misgina Ghebremeskel står også bak Angst og Den gamle skobutikken. Foto: Thomas Andreassen/VG
GRÜNDER: Misgina Ghebremeskel står også bak Angst og Den gamle skobutikken. Foto: Thomas Andreassen/VG

– Jeg synes det er tiltrekkende med folk som ikke blir slitne, som jobber og jobber, og sover på en sofa på bakrommet hvis det trengs. Det er det som var veien til suksess da jeg åpnet Angst: Du må også rydde lageret, du må på gulvet, svette og jobbe, sier Ghebremeskel som åpnet Angst i 2013 med 97 kroner på kontoen.

Einar Fjøsne møtte Seeberg i resepsjonen til TRY. De kom i snakk, og dro på Theatercaféen for å spise.

– Vi pratet masse, og jeg kjente en sånn energi fra Fridtjof. Jeg lovet da at jeg skulle være med på hva enn han skulle sette i gang, sier Fjøsne.

Og nettopp energien er viktig for gründer-gjengen.

– Du skal komme inn og få en high five, sier Ghebremeskel.

Publisert: 19.08.2019 kl. 14:07
Oppdatert: 19.08.2019 kl. 18:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?