Nøtten som løfter alle måltider

SUNT: Pistasjnøtter er ikke bare en smaksforsterker, men også full av E-vitaminer, som sørger for å holde cellene friske. Foto: NTB Scanpix
SUNT: Pistasjnøtter er ikke bare en smaksforsterker, men også full av E-vitaminer, som sørger for å holde cellene friske. Foto: NTB Scanpix
Linn Kristin Nordseth
Linn Kristin Nordseth

Pistasjenøtter kan mumses i alle former. Vidundernøttene kan også heve middagen til nye nivåer.

Pistasjenøtten er alle nøtters superhelt, mener den kulinariske sirkusartisten Mathias Spieler Bugge.

- Den grønne vidundernøtten er så anvendelig at du lett kan bytte ut de klassiske valnøttene og hasselnøttene med den, sier han.

- Det fins nærmest ikke det måltid som pistasjenøtten ikke kan være med å løfte. Den smaker godt både til kjøtt, fisk, ost og desserter. Og så er det til og med noen som sier at det er sunt!

Mathias Spieler Bugge har reist verden rundt med Flying Culinary Circus og smakt på det aller meste. Likevel er det ikke mye som kan måle seg med pistasje-is - vel å merke den ekte varianten. For det er nemlig mulig å ta feil.

- Hvis du ikke har reist til Italia og smakt ekte pistasje-is, da har du gått glipp av en av de viktigste opplevelsene i livet! Jeg anbefaler på det varmeste å reise enten til Italia eller Frankrike og smake ekte vare - det vil si den typen som er laget av rene kvalitetsnøtter, og ikke av essens. Den skal være lett brunaktig i fargen, ikke grønn. Da vet du at den er ekte.

NØTTEDIPP: Feta- og pistasjdipp smaker nydelig til nybakt focaccia. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG
NØTTEDIPP: Feta- og pistasjdipp smaker nydelig til nybakt focaccia. Klikk her for oppskrift. Foto: Sara Johannessen/VG

Men det er ingen grunn til å fortvile dersom du ikke er en søtmons, pistasjenøttene kan løfte også middagen til nye nivåer, ifølge Spieler Bugge.

- De gjør seg ypperlig som stuffing til både gris og kylling, og jeg bruker de små grønne også mye til vinaigrette - kald som varm. De fungerer også forfriskende i naturlig form i salater. Andelever er kanskje ikke det mest politisk korrekte å dra frem som eksempel i disse dager, men jeg må si at andelever smaker fantastisk med karamelliserte pistasjenøtter til, det samme med kylling!

Bugge har to suverene pistasje-favoritter:

- Ekte pistasje-is er favoritt nummer én, tett etterfulgt av pistasjemakroner. Men jeg er også glad i den enkleste varianten; nemlig å sitte hjemme og se på favorittprogrammet på TV mens jeg skreller nøtter og spiser etter hvert. Jeg har stort sett alltid en skål med pistasjenøtter stående framme.

- Jeg har også dilla på dessert-nanbrød, såkalt peshwari, som er fulle av pistasjenøtter. Det bestiller jeg alltid når jeg er på indisk restaurant. Selv om det egentlig er dessertmat, så kan jeg ikke dy meg ...

FRANSK: Hvit nougat med pistasj er nydelige konfektbiter som passer ypperlig som spiselig gave. Sjekk ut hvordan du lager det her. Foto: Sara Johannessen/VG
FRANSK: Hvit nougat med pistasj er nydelige konfektbiter som passer ypperlig som spiselig gave. Sjekk ut hvordan du lager det her. Foto: Sara Johannessen/VG

E-vitaminbombe

Pistasjenøtter inneholder rikelig med E-vitaminer, som sørger for å holde cellene friske. Hele 23 gram per 100 gram nøtter består av det viktige vitaminet.

Kjært barn ...

Mennesker har spist pistasjenøtter i minst 9000 år. I Kina er pistasjenøtten kjent som «den glade nøtt» og i Iran kalles den for «den smilende nøtt». Pistasjenøtter omtales ofte også som grønne mandler.

Bugges pistasjevinaigrette

Kok opp litt sukker og eddik til en sirup. Tilsett så olivenolje eller pistasjenøttolje hvis du har det for hånden. Deretter hakker du litt pistasjenøtter som du tilsetter røren, og vips så har du en deilig vinaigrette til salater!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?