Gi kalkunen et løft - her er Lises nyttårsmeny

27. desember 2013Aktuelt
KALKUNBRYST: Bytt ut den store kalkunen med et fylt bryst til nyttårsmiddagen. Foto: Sara Johannessen/VG
KALKUNBRYST: Bytt ut den store kalkunen med et fylt bryst til nyttårsmiddagen. Foto: Sara Johannessen/VG

Skremmende store og stivfrosne kalkuner når sjeldent de helt gastronomiske høydene. Det er en god idé å velge litt mindre og litt ferskere.

Eller gjør som jeg har gjort denne gangen, la den sindige kalkunen få en liten ansiktsløftning ved å bytte ut den store «støffa’» fuglen med et farsert bryst. Litt komplisert kan den muligens virke, men ikke la deg skremme.

Det er jammen ikke enkelt å håndtere en hel kalkun heller, når den skal snus og vendes og pensles og parteres.

Som tilbehør har jeg laget en knasende sprø og lettere utgave av waldorfsalaten. En forfriskende salat av syltynne skiver fennikel, eple og stangselleri, blandet sammen med appelsinfileter, valmuefrø, litt sitronsaft og god olivenolje.

Sukkersaltet laks er en superenkel og deilig forrett som like gjerne kan serveres på fat og deles. Sett frem cocktailpinner eller pene små engangsgafler og la gjestene forsyne seg selv mens de nipper til aperitiffen.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Når avslutningen består av et mørkt fyrverkeri av sjokoladebomber med flak av bladgull, kan denne romjulsmenyen like gjerne serveres på selveste nyttårsaften.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Med paljetter på kjolen og gull på sjokoladen blir det garantert fest, fest, fest!!!

Riktig godt nytt år alle matglade venner!

Klem fra Lise

Generelle tips til nyttårskalkunen:

* Ikke velg den største fuglen, det er lettere å lykkes med de litt mindre. Bruk helst fersk kalkun hvis du har mulighet til det. La frossen kalkun få tine i kjøleskapet. Beregn godt tid, minst 2 døgn.

* Lag en liten lomme mellom skinnet og brystkjøttet. Dytt godt med smør ned i lommen og «massér» det utover.

Det aller beste, synes jeg, er å lage et kryddersmør bestående av godt smør, finhakket hvitløk, hakket frisk estragon, timian eller persille, litt revet sitronskall, noen dråper sitronsaft, salt og kvernet pepper. Pensle (eller gni inn) hele kalkunen med mykt smør før steking.

* Stell pent med fuglen underveis i stekingen. Øs over sjyen fra langpannen, eller pensle kalkunen med smeltet smør med jevne mellomrom.

* Ikke vent på at den røde proppen (steketermometeret) i låret skal «poppe». Da kan du risikere å vente til brystkjøttet blir skikkelig tørt og overstekt.

Bruk et digitalt steketermometer og ta ut kalkunen når brystkjøttet har en kjernetemperatur på 62-65 grader. La kalkunen hvile i ca 30 minutter før servering.

Husk også at kjernetemperaturen vil stige ytterligere 3-5 grader under hviletiden.

* Når du steker en stor kalkun, kan det være utfordrene å få både bryst og lår perfekt stekt samtidig. Mitt tips er å ta kalkunen ut av ovnen når brystet er perfekt, presenter kalkunen hel, for så og eventuelt ettersteke lårene i ovnen mens brystet nytes. Server lårene på neste runde.

* Stek stuffingen ved siden av, gjerne i en brødform, som en postei. Stek den gjerne samtidig med kalkunen hvis du får plass. Steketiden vil variere med størrelsen på formen og så videre, men beregn ca 1 time.

Publisert: 27.12.2013 kl. 09:08
Oppdatert: 29.12.2013 kl. 03:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?