Ukens matblogg: Vintergryte uten kjøtt
Lag denne lette gryten full av sunne grønnsaker og varmende krydder.
- Vintergryten er enkel, men veldig smakfull, sier ukens matblogger Mari-Louise Uldbæk Stephan til Godt.
- Den egner seg veldig godt som gjestemat for den er så lett å lage til mange, men smaker nesten bedre dagen etter, for eksempel til søndagsbrunsj, sier hun.
- Det fine med vintergryten er at den har så mye smak. Kombinasjonen av kanel og chili er veldig god. I tillegg er det herlig å bruke så mange gode grønnsaker. Søtpotet, fennikel og jordskokk er supre råvarer til en slik gryte, forteller Mari-Louise.
- Følg anbefalingene i oppskriften når det gjelder krydder, da blir det passe sterkt, men grønnsakene kan du variere med etter hva du liker best, påpeker hun.
Les bloggen til Mari-Louise og følg henne på Facebook og Twitter også.
- 1 løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 gulrøtter
- 1 fennikel
- 2 poteter
- 1 søtpotet
- 100 gram jordskokk eller pastinakk
- 0,5 ts chilipulver
- 1 ts kanel
- 1 ts kajennepepper
- 1 boks tomater
- 1 kopp vann
- 1 kvast fersk timian eller kruspersille
- 1 boks røde bønner
- litt olje
- litt salt
- rømme til servering (valgfritt)
Mari-Louise bruker 50 minutter på å lage denne.
- Skjær opp løk og hvitløk. Varm opp en panne med litt olje. Stek løk og hvitløk i et par minutter.
- Tilsett krydder og rør rundt. Skjær opp grønnsakene i ganske små biter. Tilsett dem i pannen. La det steke i fem minutter.
- Tilsett tomater og vann. La alt putre i om lag 35 minutter. Rør underveis så det ikke brenner seg.
- Tilsett timian og bønner når det har gått 30 minutter.
- Sett rømme på bordet og bland inn en spiseskje i hver tallerken, hvis du vil. Spis den som den er eller servér med brød, ris eller couscous.