Lag julegodt på fire ingredienser

Pia Cecilie Vabro

Det er alt som skal til for å lage fløyelsmyk fudge og fløtekarameller.

Hjemmelagde fløtekarameller, eller hjemmelaget fudge, er supert som julegave. Eller som noe å by på til kaffen til julens gjester.

Mange er litt redde for å prøve seg på å lage karameller hjemme. Man har hørt at det skal være så vanskelig; enten blir det bare kliss eller så blir karamellene steinharde. Men det er faktisk ikke så vanskelig å få til; det gjelder bare å ha litt god tid, og å passe seg for de aller vanligste fellene. Det gjør du ved å:

  • Bruke en gryte som er stor nok. Når karamellblandingen begynner å koke, vil størrelsen på blandingen gjerne bli dobbelt, eller tre ganger, så stor. Derfor gjelder det å bruke en kjele som tåler at blandingen vokser slik at den kan koke fritt, uten å koke over.
  • Børste ned sukkeret fra siden av kjelen for å unngå krystallisering. Noe av det viktigste vi gjør når vi lager karamell, er å sørge for at sukkeret ikke krystalliserer seg. Sukkerkrystaller gjør karamellene kornete. Bruk en kjøkkenpensel dyppet i varmt vann til å børste ned sukkeret som kan feste seg langs kanten på kjelen.
  • Bruke en tresleiv. Noen ganger skal du røre i karamellen også etter at den er blitt godt over hundre grader, da er det viktig at du bruker et røreredskap som ikke leder varme.
  • Varme opp over medium varme. For å forsikre deg om at karamellen/fudgen får en jevn og glatt konsistens, varm den opp over medium varme, slik at ingrediensene ikke blir sjokkbehandlet. Det er også lettere å sørge for at blandingen ikke koker over om du varmer den opp saktere, over lengre tid.
  • Bruke et sukkertermometer. Et termometer viser deg nøyaktig når karamellblandingen er varm nok; noe som er avgjørende for at karamellene skal få den riktige konsistensen.

Husk på at det går varmt for seg når man lager karameller, så hvis barna er med på kjøkkenet er det viktig at de viksne passer på det varme sukkeret.

Her får du tre oppskrifter på fløtekarameller og fudge som du kan øve deg på i førjulstiden. Alle oppskriftene baserer seg på kun fire ingredienser.

Foto: Elin Vatnar Nilsen/krem.no
Foto: Elin Vatnar Nilsen/krem.no

Matblogger Elin lager karameller året rundt, men det er særlig til jul at fløtekaramellene er viktige. I oppskriften beskriver hun hvordan du kan teste om karamellene er ferdig selv om du ikke har et sukkertermometer.

Foto: Sara Johannessen
Foto: Sara Johannessen

Fudge lages med kondensert melk istedenfor sirup, noe som gir den en litt mykere, mer smuldrende konsistens. Denne hjemmelagde vaniljefudgen smelter på tungen.

Foto: Julie Ilona Balas/Chikus
Foto: Julie Ilona Balas/Chikus

Matblogger Julie forklarer i detalj den grunnleggende metoden for å lage fløtekarameller, og tipser om hva du kan gjøre for å smaksette dem med for eksempel kakao eller kanel når du føler deg trygg på metoden.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?