Disse sausene trenger du ikke ha i kjøleskapet

19. november 2017Aktuelt
GIR GOD SMAK: Naturlig soyasaus er brygget på gamle tradisjoner som blant annet inneholder en gjæringsprosess. Foto: Magnar Kirknes/VG
GIR GOD SMAK: Naturlig soyasaus er brygget på gamle tradisjoner som blant annet inneholder en gjæringsprosess. Foto: Magnar Kirknes/VG

Skal ketchup stå kjølig etter flasken er åpnet? Og hva med soyasaus? 

Det er ikke like enkelt å holde oversikten over hva som bør oppbevares i kjøleskapet – og hva som bør holdes unna. Enda mer hodebry er det hvis pakningen eller emballasjen ikke er merket med anbefalt oppbevaring.

Ferdigsauser og andre smakstilsettere er for eksempel fort gjort å plassere i kjøleskapsdøren, men det er ikke alltid det er nødvendig å bruke opp plassen på disse.

Derfor har vi, inspirert av Popsugar Food, samlet tre smakstilsettere du ikke trenger å fylle opp kjøleskapet med og to som oppbevares etter bruk.

Soyasaus

Sausen som gir den gode «umami»-smaken er vanligvis fremstilt på fire ingredienser (hvete, soyabønner, vann og salt). Soyasaus som er brygget på den tradisjonelle måten går gjennom en gjæringsprosess og tåler derfor å stå på kjøkkenbenken eller i tørrskapet - også etter den er åpnet.

Kikkoman, som står bak de fleste soyasauser som kjøpes i butikk, anbefaler at den står i kjøleskapet etter at forseglingen er brutt for å bevare smak lengst mulig, men at det ikke påvirker holdbarheten hvis den ikke har stått kjølig.

Olivenolje

Olivenolje trives best på et mørkt og svalt sted, men ikke i et kaldt kjøleskap hvor temperaturen kan bli ujevn.

– Olivenolje bør oppbevares i stabil og vanlig romtemperatur. Temperatursvingninger kan påvirke kvalitet og smak. Setter du den i kjøleskapet blir konsistensen også tykkere fordi fettsyrene klumper seg og dermed upraktisk fordi du må ta den ut før bruk, sier Marion Standal som er butikksjef for Olivers & Co på Grünerløkka.

JEVN TEMPERATUR: Olivenolje bør ikke utsettes for varme, men heller ikke kulde. Unngå å ha den ved kjøkkenvinduet om sommeren når solen steker. Foto: Frank May / NTB scanpix
JEVN TEMPERATUR: Olivenolje bør ikke utsettes for varme, men heller ikke kulde. Unngå å ha den ved kjøkkenvinduet om sommeren når solen steker. Foto: Frank May / NTB scanpix

– Det er viktig at oljen oppbevares i en emballasje hvor lyset ikke skinner gjennom, for eksempel en mørk flaske eller boks, eventuelt at den står i et skap hvis flasken er gjennomsiktig. Lys og luft påvirker kvaliteten og holdbarheten, legger Standal til.

Honning

Setter du flytende honning i kjøleskapet vil den over tid bli krystallisert og dermed for hard til å brukes. Honning går dessuten ikke ut på dato.

Ketchup

Denne er stadig oppe til diskusjon om hvorvidt den bør stå kjølig eller i romtemperatur før og etter åpning. Før åpning kan den stå i kjøkkenskapet slik som den står i butikkhyllene når du kjøper den.

– Vi fjernet konserveringsmiddel i vår ketchup for ett par år siden, og etter det endret vi også anbefalingene til forbrukerne å sette i kjøleskapet etter åpning. En generell regel er at hvis man har tatt av forseglingen så bør den stå i kjøleskapet, forklarer Dag Olav Stokken, informasjonsdirektør i Orkla Foods.

Bruker du ketchup jevnlig kan du ha den ute over en kortere periode uten å bli bekymret.

– Ketchup er et robust produkt som tåler å stå i romtemperatur uten at det er farlig å spise. Men smak, konsistens og farge holder seg bedre hvis den oppbevares kjølig.

Majones

Majones inneholder mye egg og olje og holder seg best i kjøleskap, men kan stå i romtemperatur i opptil to uker, ifølge Mills.

Ved oppbevaring i romtemperatur vil smaken forringes raskere enn ved oppbevaring i kjøleskap, skriver matprodusenten på sine nettsider.

Publisert: 19.11.2017 kl. 21:22
Oppdatert: 21.11.2017 kl. 12:27


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?