Disse sausene trenger du ikke ha i kjøleskapet
Skal ketchup stå kjølig etter flasken er åpnet? Og hva med soyasaus?
Det er ikke like enkelt å holde oversikten over hva som bør oppbevares i kjøleskapet – og hva som bør holdes unna. Enda mer hodebry er det hvis pakningen eller emballasjen ikke er merket med anbefalt oppbevaring.
Ferdigsauser og andre smakstilsettere er for eksempel fort gjort å plassere i kjøleskapsdøren, men det er ikke alltid det er nødvendig å bruke opp plassen på disse.
Derfor har vi, inspirert av Popsugar Food, samlet tre smakstilsettere du ikke trenger å fylle opp kjøleskapet med og to som oppbevares etter bruk.
Soyasaus
Sausen som gir den gode «umami»-smaken er vanligvis fremstilt på fire ingredienser (hvete, soyabønner, vann og salt). Soyasaus som er brygget på den tradisjonelle måten går gjennom en gjæringsprosess og tåler derfor å stå på kjøkkenbenken eller i tørrskapet - også etter den er åpnet.
Kikkoman, som står bak de fleste soyasauser som kjøpes i butikk, anbefaler at den står i kjøleskapet etter at forseglingen er brutt for å bevare smak lengst mulig, men at det ikke påvirker holdbarheten hvis den ikke har stått kjølig.
Olivenolje
Olivenolje trives best på et mørkt og svalt sted, men ikke i et kaldt kjøleskap hvor temperaturen kan bli ujevn.
– Olivenolje bør oppbevares i stabil og vanlig romtemperatur. Temperatursvingninger kan påvirke kvalitet og smak. Setter du den i kjøleskapet blir konsistensen også tykkere fordi fettsyrene klumper seg og dermed upraktisk fordi du må ta den ut før bruk, sier Marion Standal som er butikksjef for Olivers & Co på Grünerløkka.
– Det er viktig at oljen oppbevares i en emballasje hvor lyset ikke skinner gjennom, for eksempel en mørk flaske eller boks, eventuelt at den står i et skap hvis flasken er gjennomsiktig. Lys og luft påvirker kvaliteten og holdbarheten, legger Standal til.
Honning
Setter du flytende honning i kjøleskapet vil den over tid bli krystallisert og dermed for hard til å brukes. Honning går dessuten ikke ut på dato.
Ketchup
Denne er stadig oppe til diskusjon om hvorvidt den bør stå kjølig eller i romtemperatur før og etter åpning. Før åpning kan den stå i kjøkkenskapet slik som den står i butikkhyllene når du kjøper den.
– Vi fjernet konserveringsmiddel i vår ketchup for ett par år siden, og etter det endret vi også anbefalingene til forbrukerne å sette i kjøleskapet etter åpning. En generell regel er at hvis man har tatt av forseglingen så bør den stå i kjøleskapet, forklarer Dag Olav Stokken, informasjonsdirektør i Orkla Foods.
Bruker du ketchup jevnlig kan du ha den ute over en kortere periode uten å bli bekymret.
– Ketchup er et robust produkt som tåler å stå i romtemperatur uten at det er farlig å spise. Men smak, konsistens og farge holder seg bedre hvis den oppbevares kjølig.
Majones
Majones inneholder mye egg og olje og holder seg best i kjøleskap, men kan stå i romtemperatur i opptil to uker, ifølge Mills.
Ved oppbevaring i romtemperatur vil smaken forringes raskere enn ved oppbevaring i kjøleskap, skriver matprodusenten på sine nettsider.
Publisert: 19.11.2017 kl. 21:22
Oppdatert: 21.11.2017 kl. 12:27
Lag deg en gratis konto