Slik feirer du svensk midtsommerfest

23. juni 2016Aktuelt
SVENSK SOMMERLYKKE: Er det en kake? eller er det en sandwich? Det er en smørgåstårta! Perfekt sommerfestmat. Foto: Matilda Mattsson/Matildas Mat.
SVENSK SOMMERLYKKE: Er det en kake? eller er det en sandwich? Det er en smørgåstårta! Perfekt sommerfestmat. Foto: Matilda Mattsson/Matildas Mat.

Denne uken er den lyseste uken i året. Det er nå det er høysommer. Og mens vi venter på sommerferie og sommerfri, kan vi feire midtsommer – på svensk vis.

I Sverige feirer de «midsommar» i forbindelse med sommersolverv. Den lengste dagen i året. Den dagen solen snur. Sommersolverv i år var 21. juni (- det kan variere fra 20.-22. juni). Men som seg hør og bør – en fest legges til helgen, og det er nettopp det svenskene gjør med midsommer. De legger den til den nærmeste helgen.

En annen ting svenskene gjør på midsommar, er å diske opp med den beste sommermaten du kan tenke deg. Her snakker vi skikkelig festbord med sild, jordbær, pai - og snaps.

En ekte sildetallerken består av flere forskjellige typer sild – det kan være sursild og løksild, tomatsild og karrisild, sennepsild og rømmesild. Sild serveres tradisjonelt med nypoteter, dansk(!) rugbrød og frisk dill og gressløk.

Smörgåstårta er ikke egentlig en kake, ikke egentlig en pai. Men en kjempestor sandwich. Man bygger brød og pålegg lag på lag i en stor (kake)form og serverer den ved å skjære stykker av den. Fyllet kan varieres – og det er bare å eksperimentere seg frem med det man selv liker aller best.

Kladdkakan ligner litt på amerikanske brownies. Det er som en kake som ikke er helt ferdigstekt. Den er myk og kompakt, med en litt «kladdete» konsistens – derav navnet. Server gjerne kladdkaken med vaniljeis eller lettpisket krem og friske, norske jordbær.

La deg inspirere av «kära bror» og inviter til midtsommerfest med disse deilige oppskriftene!

Publisert: 23.06.2016 kl. 10:40
Oppdatert: 24.06.2016 kl. 09:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Hvordan var din opplevelse i dag?