Top Chef-vinner Reneé Fagerhøi: - Jeg elsker norske epler!

NORSKE EPLER: Nå er det tid for norske epler. Kjøkkensjef Reneé Fagerhøi gleder seg til å bruke råvaren til både middag og desserter. Foto: Sara Johannessen/VG/Jarle Hagen
NORSKE EPLER: Nå er det tid for norske epler. Kjøkkensjef Reneé Fagerhøi gleder seg til å bruke råvaren til både middag og desserter. Foto: Sara Johannessen/VG/Jarle Hagen
Maria Tveiten Helgeby

De norske eplene har endelig begynt å komme. Kjøkkensjef Reneé Fagerhøi klarer nesten ikke vente.

- Jeg gleder meg til de norske eplene gjennom hele sommeren. Jeg elsker norske epler!

Reneé Fagerhøi er kjøkkensjef og eier av trondheimsbistroen Bula, og har tidligere vunnet TV-programmet Top Chef. Og hun elsker de norske eplene som endelig begynner å komme i sesong.

- Syren, ferskheten, krønsjen... Det er så mye som er så bra med de norske eplene. Noen er nesten rosa inni, og man ser nærmeste at de smaker godt. Jeg elsker alt fra duften av epleblomstene når de blomster, til når eplene ligger på bakken og lukter nedfallsfrukt. Hele prosessen er så flott, sier Fagerhøi entusiastisk.

I mange av årets måneder er mesteparten av eplene vi finner i butikkene importert. Når høsten nærmer seg dukker de knallrøde, rosa og gulgrønne norske eplene opp i fruktdisken etter en lang vekstprosess i kjølige Norge - med vakre navn som Summerred, Gravenstein og Aroma.

- Det herlige med råvarer som er i sesong er at de ikke er «tuklet med» fra naturen sin side. De har fått vokse i fred og ro i det klimaet vi har, og siden vi har et ganske kaldt klima tar det en stund å få epler av en såpass stor størrelse at vi kan kalle det noe mer enn eplekart. Og da blir det masse smak, forteller kokken.

Selv om mange kanskje forbinder epler med dessert, sier Fagerhøi at epler kan brukes til mye mer.

- De søtere eplene passer veldig bra i desserter, men de friske og syrlige artene er nydelige som juice, sorbeter, eller som en del av middagen, sier kokken.

Hun fortsetter:

- Syrlige epler kan for eksempel lages til en spicy chutney med rosiner, chili, kummin og koriander. Dette passer bra til indisk mat. Eller så kan man helt enkel dele dem i små terninger og servere dem som et tilbehør til for eksempel and eller lam, tipser Fagerhøi.

Med det sagt er hun ikke fremmed for å lage en tarte tartin - eller en helt enkel og klassisk eplekake.

- Da blir det jo en fantastisk hyggelig duft i huset, sier hun.

Sjekk ut kjøkkensjef Reneé Fagerhøis hjemmelagde eplechutney under:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?