Massimo Bottura om matsvinn: – Helt sinnssykt!
En av verdens beste kokker brenner for brune bananer og restemat.
– Det er så mye matsvinn fordi vi har overflod av mat. I dag produserer vi mat for 12 milliarder mennesker. I en verden hvor det bor 7 milliarder sier det seg selv at vi overproduserer, sier Massimo Bottura (55) til Godt.
Den italienske kokken er mest kjent for restauranten Osteria Franscescana som har tre stjerner i Michelin-guiden. Til tross for at restauranten er blitt kåret til verdens beste restaurant, er det ingen tvil om at å redusere matsvinn er noe som engasjerer kokken mer enn gjennomsnittet.
Bottura er en kort visitt i Oslo i forbindelse med åpningen av pop-up-restauranten Rimanenza på Tjuvholmen, som er en del av Grundigs intiativ «Respect Food». Godt møter ham en snau time før han skal videre for å rekke et fly tilbake til Italia. Tidligere på morgenen var han innom «God morgen, Norge»-kjøkkenet for å kokkelere med restemat. Han bet seg spesielt merke i de litt brune bananene som han fikk høre ofte går rett i søppelbøtten.
– Jeg tenkte «stakkars nordmenn og stakkars smaksløkene deres». Det er på det punktet bananene er på sitt beste. Tenk på meksikanerne som venter til bananen er helt brun og helst bruker den når den er overmoden. Eller brasilianerne som bruker hele bananen med skall og alt og lager chutney, forklarer kokken som selv ble inspirert under et av besøkene i Brasil nylig.
Med organisasjonen Food for Soul har Bottura nemlig engasjert seg i matsvinn globalt. Gjennom organisasjonen har de åpnet suppekjøkken i Rio de Janeiro, Milano, Paris, London og Bologna. Der brukes matvarer som ellers ville blitt kastet til å lage måltider for sosialt sårbare mennesker.
– Vi kaster bort 1,3 milliard tonn med mat hvert år. Det er helt sinnssykt! Spesielt siden det finnes 860 millioner mennesker som ikke har nok mat, understreker Bottura.
Med andre ord blir rundt en tredjedel av all mat som blir produsert i verden aldri spist, mens én av syv går sulten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ifølge Matvett blir det kastet 355.000 tonn mat i Norge hvert år. Stjernekokken mener det ikke er det verste han har hørt sammenlignet med mange andre land i verden: Gjennomsnittet i EU-landene er 30 prosent matsvinn. Over halvparten av maten kastes i Brasil. Mens verstingen er De forente arabiske emirater med 65 prosent.
– Men vi trenger alle å jobbe med det for å bli bedre. Hvis vi kan gå ned til 20 prosent - og bruke en tredjedel av det vi kaster nå vil resultatet ble helt fantastisk.
– 60 prosent av alt matsvinn i Norge skjer i husholdningene. Hvordan kan vi bli bedre?
– Hva?!
Kokken tar en pause før han fortsetter:
– Først av alt må du sette av minst en halvtime et par ganger i uken for å handle mat. Etabler et forhold til den lokale slakteren, grønnsaks- og fiskehandelen, og med en gang vennskapet der er skapt vil du få forslag om hva du bør handle. For eksempel de beste kjøpene, de beste råvarene eller kjøttdelene. I tillegg til å velge råvarer i sesong, bør du kjøpe ingredienser for måltider beregnet for to til tre dager om gangen.
– Sist, men ikke minst, dediker noe av tiden din til å lage mat sammen med familie og venner. Et av mine favoritt-øyeblikk da jeg vokste opp var da alle var samlet på kjøkkenet hvor vi snakket om alt mulig.
Det er ikke bare matsvinn som er en av hjertesakene til stjernekokken. Sammen med kona Lara Gilmore startet han Il Tortellante i hjembyen Modena i 2016 for å hjelpe unge mennesker med autisme. Selve ideen begynte hjemme hos kokken selv.
– Jeg har en 17 år gammel sønn som er spesiell. Charlie har andre kvaliteter enn andre barn. Blant annet snakker han to språk - noe de færreste på hans alder gjør. Han er også veldig god på repetitive ting. Vi ville involvere ham i noe spesielt han kunne drive med etter skolen, forteller Bottura.
Resultatet ble å samle en gruppe italienske bestemødre som fikk i oppgave å videreføre hvordan man lager tradisjonsrik håndlaget pasta til disse unge menneskene. Det startet med fem ungdommer, og er nå oppe i 30. Til høsten skal de åpne et eget sted hvor de får selge pastaen de lager.
– Slik kan de være en del av samfunnet, og ikke på siden. Vi håper å sette fokus på denne delen av samfunnet og gi håp og en fremtid for disse ungdommene.
Han fortsetter:
– Jeg tror ikke de vet hvor heldige de er ennå.